https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

NEW YORK BESPRUTAS!

Manhattans mygg förgiftas i natt! 

I natt sprayas insektsmedel över fashionabla delar av New York, bl a Central Park. (theepoch). Andra statsdelar och städer har besprutats flera gånger tidigare. Bekämpningsmedlen är s.k. pyretroider (varav vissa används även i Sverige (se nedan), men sprutas så vitt jag vet inte i över städer). Sedan år 1999 försöker man på detta sätt stoppa spridningen av ett myggburet virus (West-nile) som kan smitta människor.
Kan orsaka hälsobesvär!
Flygbesprutningen pågår mellan 01-06 och allmänheten uppmanas att stänga in sig i en halv-timme! Kemikalierna (resmetrin och.sumitrin), är nervgifter som kan skada sköldkörteln och vara hormonstörande (thyr). Men det är låga koncentrationer som inte ska orsaka biverk-ningar, skriver hälsomyndigheten, men en del individer kan uppleva hälsobesvär.  
Många protester!
Många har blivit sjuka, men ansvariga har struntat i rapporterna, enligt Nospray.org, som redan år 2000 stämde staden. Bilden till höger är från besprutning i Brooklyn då ungdomar försökte skydda sig. När New York helikoptersprayades första gången 1999 skedde det mitt på dan utan förvarning! Att döda vuxna myggor är ineffektivt o. kan skapa resistens, skriver Beyondpesticides 
Fler drabbas nu, men få allvarligt!
De flesta som smittas av West Nile märker inget, 20 % får milda symtom och endast en av 150 blir allvarligt sjuk. I år har dock fler än på länge; 1 590, drabbats i USA,   inkl. 66 dödsfall, vilket kan bero på översvämningar och stilla-
stående vattenpölar;  Usatoday. Också Nytimes nämner obalanser i ekosystemet i sammanhanget.
Svenska myggplågan då?
Har myggplågan vid Dalälven liknande orsaker? (wwf) Här används inte pyretroider (olämpligt då dessa skadar fiskar), utan ett biologiskt ’bacillus-medel’. Några biodlare oroas, men det är visst inte så farligt (?). Däremot används pyretroider när granplantor doppas, barn kletas in med
lusmedel och hundar blir farliga av fästingmedel. Läs mer om bekämpningsmedel i ”kemikalie-
boken”, se ovan. West Nile BLOGGPOSTA permalänk New York besprutas!

Both comments and pings are currently closed.

5 Kommentarer to “NEW YORK BESPRUTAS!”

 1. admin skriver:

  Hur påverkas bina av besprutningen som sker i många delstater? Om de inte dör kanske de får reproduktiva svårigheter?
  I alla fall får de det av vissa pyretroider enligt en studie.
  http://www.beyondpesticides.org/dailynewsblog/?p=3249

  Som att döda sina vänner med avsikten att komma åt sina fiender, läser jag på FB
  https://www.facebook.com/fox26houston/posts/10151203535775348?comment_id=25711165&offset=0&total_comments=6

  Mer senare om hur kemikaliekänsliga drabbas.

 2. admin skriver:

  Åtgärderna kritiseras i efterhand för att ha varit ineffektiva.
  http://www.huffingtonpost.com/2012/09/18/pesticide-spray-west-nile-mosquitoes_n_1895014.html

 3. [...] inte riktigt lika mycket flamskyddsmedel och bekämpningsmedel som i USA, där t o m städer som New York besprutas. BLOGGPOSTA permalänk Obamatox & barnhälsa! Inlagd i Okategoriserade | Tags: ADHD, barn, [...]

 4. Janne skriver:

  Om ”mina” humlor och getingar

  Undrar då om deras öde!.
  i början av juni hade jag 2 humlebon och 3 -4 getingbon i huset och garaget!
  De rackarns getingarna var flitiga och samlade in bomaterial och bona blev bara större. Det största vart tillslut ca 1 dm i diameter.

  En humlefamilj hade flyttat in inunder en filt i garaget och flög ivrigt fram och åter.

  Men helt sedan i mitten av juli försvann humlorna och verksamheten vid getingbona klingade av!

  Tillslut kollade jag och fann humleboet och inne i det fanns 1 stor dör humla och ett tjugotal fyllda kammrar med antagligen ”ungar el larver.

  I det stora getingboet fanns bara döda getingar.

  Faktum är att det fanns inga humlor eller getingar på gården alls längre!

  Märkligt eftersom under försommaren hade jag otroligt här med geting.
  Släppt ut cirka 20 övervintrande drottningar som bott i springor i inne huset! Sådar 1 om dagen dök fram o ville ut under ett par månader!

  Undrar verkligen över detta! Vad kan detta bero på? I närheten finns inget aktivt jordbruk som besprutatr vad jag vet. Ej heller någon industriverksamhet.

  Getingar och humlor lever ju inte av samma sak direkt heller.

  Väderförhållandena var helt normala, inget direkt kallt.

  Sjukdom som drabbar både geting och humla ??

  Konstigt tycker då jag, kan det finnas naturlig förklaring utöver miljögifter eller gifter?

  /janne

 5. admin skriver:

  Hej Janne
  En vän till mig har kommenterat detta så här:
  ”Hej!
  Utan att veta så gissar jag på att någonstans i närheten så är det någon som besprutar för att slippa ohyra, mossa eller liknande. Bin och humlor kan ju förflytta sig långt under dagen och stöta på besprutad grönska. Getingar är ju lite knepigare för de hämtar ju inte nektar i blommorna utan är mer samlare och rovdjur. Både bin, humlor och getingar som stöter på något giftigt som smakar gott tar de ju hem det till boet och då dör ju de flesta i boet. Med för få individer så funkar inte boet. Det gäller både bin, humlor och getingar. Det kan ju också vara virus, någon bakterie eller parasit. Fast jag tror mest på att det är något bekämpningsmedel. Men jag är ju inte sakkunnig på området. Det finns gamla bekämpningsmedel som numera är förbjudna för att de dödar så mycket mer än vad som är målet. Ibland har folk sådana gamla medel kvar i sina förråd och använder dem av okunskap. Det är en intressant fråga, jag undrar också över minskning av bin och humlor.
  Hälsn P.”

Subscribe to RSS Feed