https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

LUKTANDE LEKSAK!

Söt leksakshund störde julstämning!

-Jag vill att farmor ska gå, säger barnet en timme efter julklappsutdel-ningen. Tycker hon inte om mig? Jo, men just nu tycker hon mer om den hoppande hunden som gör volter i luften. Eller gjorde…innan den hamnade i garderoben. Efter farmors icke helt populära ingripande!
Men inte kan man väl lägga sig i vad nån annan får i julklapp när man är bortbjuden! -Jo, det kan man! Särskilt när det handlar om en leksak som kan vara fullproppad med giftiga kemikalier. I alla fall av den fräna lurviga lukten att döma, som inte liknar den från ftalatgranar eller ADHD-draperier, utan - ja vad?
Hormon- eller nervgifter?
Men visst var det lite kul en stund när den söta hunden hoppade, och alla skrattade, tills odören började överlukta grandoften mm, och flera bevärades! Har leksaken flamsäkrats med hormonstörande HBCDD som finns i bromerade biosalonger och vissa miljöbussar och som snart förbjuds eller TBBPA*(kemi) eller PBDE (kemi). Kanske med nervgifter, typ organiska fosforföreningar? Läs mer i kap. Flamskyddad i ”kemikalieboken”.
Falsk CE-märkning? 
80 % av leksaker som säljs i Sverige kommer från kinesiska fabriker (där villkoren är hårda). Den batteri-drivna hunden är tillverkad i Hong Kong och har ett CE-märke, som ska garantera att den uppfyller EU-kraven. Men det är inte ovanligt att CE-märken förfalskas, det händer t o m att de felstavas, fick jag veta vid ett nyligt möte hos Kemikalieinspektionen (inlägg) som bl a har analyserat hemelektronik-och-leksaker. (Undrar om man testat några som hoppar!) Det kan finnas såväl tillåtna som förbjudna kemikalier i leksaker.
Fri kemikaliehandel!
Varför ska vi importera potentiellt giftiga leksaker från Kina, frågade jag (vid nämnda möte), kan vi inte hålla oss till ekologiskt och närproducerat? -Vi har ju frihandel, svarade juristen Eva Nilsson.
Hm, men konsumenten har begränsad valfrihet. Den förutsätter information. Nån sån förmedlar inte hundförpackningen, i varje fall inte om kemikalieinnehållet, vilket föga bekymrar ovannämnda lilla barn som efter en stund hoppfullt säger: ”men sen när mormor har gått kan jag ju leka med hunden”. Så blir det inte. Hormonstörande(?) hunden ska tillbaka till BR. Det har pappa bestämt!
*) I USA ökar anv. av TBB: New-Flame-Retard-Lev-Ris. TRIS cancerlistas: flame-ret-cancer 
P.s. Är tomten  illröd? BLOGGPOST permalink Luktande leksak!

Both comments and pings are currently closed.

3 Kommentarer to “LUKTANDE LEKSAK!”

 1. Kemikaliedetektiven skriver:

  ”Nej o nej, inget sånt! De är noga kontrollerade”, sa en anställd vid på Br-leksaker i Gallerian vid reklamation av hoppande hunden som svar på frågan om den innehåller bromerade flamskyddsmedel. ”Ring huvudkontoret, där får de såna frågor”, tillade hon.

  Frågade Frida Ramström vid myndigheten Kemikalieinspektionen om man testat någon hoppande hund och fick svaret:
  ”Hej,Vi har inte testat någon sådan leksak. Har dock sett att de verkar vara populära i leksaksaffärerna, kanske blir analys av någon sådan under året.
  Med vänlig hälsning
  Frida Ramström
  Inspektör I Tillsyn”

 2. [...] Kemikalieinspektionen. (Surprise!) Men man har ännu inte testat någon hoppande hund typ den luktande leksak som störde på julafton. För övrigt luktar det rätt kemiskt i många leksaksaffärer men det [...]

 3. [...] Det luktade lite när det öppnades, men sen var det rätt kul! I motsats till hur det var med hemska hunden. Rapporten från ovannämda forum är nu klar, och dataspelet Minecraft-ska bli-lego! * hur många [...]

Subscribe to RSS Feed