https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

TRENDIG KOPIKATT?!

Är ”flamsäkra katten” ett plagiat?

”Journalist på upptäcksfärd hemma”, läser jag när mina ögon landar på en sida hos Svenska Naturskyddsföreningen (SNF) (i samband med bloggandet om deras ”dammstudie”). ”Giftig cocktail”,  ”kemikalierna i vår vardag - och i våra kroppar”, ”överraskande”, ”lustfylld läsning”. Hm, låter precis som en beskrivning av min bok ”Impotensmadrassen, kemikaliedetektivens giftiga upptäckter”. Nej, det handlar om en ny bok från SNF, ”Den flamsäkra katten” (natur). Är det en ”cover” på kapitlet ”Flamskyddad” i min bok (eller har man bara ”samplat” de bromerade/-flamsäkra katterna, och lite till?). Ska man bli glad och smickrad eller rentav förbannad? 
Är SNF en copycat?
Jag kanske ska vänta tills jag läst boken (som lanserades i fredags) och inte bara presentationen. -Men stöld av en idé, ett koncept, är också ett slags plagiat, säger min advokat. -Fult gjort av en myndighet, tycker han. Men SNF är ingen myndighet (även om man skulle kunna tro det med tanke på medieexponeringen). Men samarbetet med myndigheter är frekvent. Fast med tanke på hur viktig kemikaliefrågan är, så borde jag kanske vara generös. I motsats till SNF som inte ens har nämnt Impotensmadrassen (fast flera anställda läst den) på sin hemsida eller i sin tidning, vilket hittills inte har bekymrat mig särskilt mycket. 
Ignorerar alla…
Men SNF har inte nämnt andra relaterade böcker heller, visar det sig, varken de som kom efter min (2 st*) eller den banbrytande bok som gavs ut redan 1997, Bestulna på Framtiden**, med ett förord av den amerikanske f.d. miljöministern Al Gore. Det lilla svenska förlag som översatte och gav ut den fick gå under jorden sades det och boken ignorerades. Var fanns SNF då (och de myndigheter som ansvarar för vår säkerhet)? I boken beskrivs läskigt detaljerat hur många djur-arter inklusive människan påverkas av hormonstörande ämnen. Det var för att den viktiga boken inte slog igenom, som jag skrev Impotensmadrassen, som kom ut 2009, för att få upp frågan på dagordningen.
Och nu finns den där. Allt fler engagerar sig. Klimatdebatten gjorde väl sitt till liksom filmen ”Den hotade mannen***” som gick på tv 2009 (det var då som SNF vaknade på allvar berättar en medarbetare och begrep att det handlar om mer än pilgrimsfalkar). Och kronan på verket blev Stefan Jarls film Underkastelsen 2010. Då insåg man på SNF att det var läge att gå ut hårt. Trendnissar som man är.  Läs mer här
———————————————————————————————————-
*) Förgiftad (från engelska) och Badskumt. Har bara hunnit skumma den sistnämnda!
**) Boken finns på biblioteket och på nätet på engelska (har skrivit om den i ”min”). fotoakuten
***) SNF har ett projekt med samma namn. (den-flamsakra-katten-nytt-grepp-om-miljgifterna)
BLOGGPOSTA permalänk Trendig kopikatt?!

Both comments and pings are currently closed.

2 Kommentarer to “TRENDIG KOPIKATT?!”

  1. Dorte Nissen skriver:

    Hhhhmmmm dårlig stil kan man tycka om det stämmer att SNF har kopierat dig. Frågan är dock om budskapen är så viktiga att det är bra att de upprepas från flera håll? Det som jag tidigare har tyckt SNF gjorde ”fel” var att de uteslutande fokuserade på miljön och t ex hur olika substanser kan skada vattenlevande organismer mm. Det är därför positivt att de har vaknat (med din hjälp?)och numera även fokuserar på hur människor påverkas/skadas.

  2. [...] öka även inom andra discipliner, t ex filosofi och psykologi, eller är det bara en trend? *) Trendig kopikatt? handlar om nämnda förening. BLOGGPOST permalink Ett miljöparadigm? Inlagd i Okategoriserade [...]

Subscribe to RSS Feed