https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

BISFENOL A I VATTENTORN?

Har vattenreservoarer relinats med epoxi?

Bisfenol A har förbjudits i nappflaskor. Ämnet finns även i epoxibehandlade rör, något som nyligen behandlades i medierna (se”Slapp bisfenol-vatten” ). Redan förra hösten fick jag veta av Cajsa Wahlberg, miljökemist vid Stockholm Vatten, att man avstått från att epoxibehandla insidan av sina vattenledningar (som går till bostadshusen) pga ”otillräckliga mätmetoder för bisfenol A” . Men hur är det med vattenreservoarerna? Det har jag funderat på sen jag samma höst fick ett meddelan-de från ”Eva” som av e-post adressen att döma arbetar i epoxibranschen:

”Hade det inte varit läge i debatten om bisfenol A att förtydliga i vilka sammanhang man skall se upp? Så vitt jag hört finns det inga bevis på att en fullt uthärdad epoxi släpper ifrån sig bisfenol A enligt uppgifter från bl.a. Stockholm vatten. Och det är ju tur eftersom epoxi bl.a. används till att belägga insidan av vattenreservoarer…”
Förekommer ej?
Ovannämnda Cajsa Wahlberg tror inte att epoxibehandling av reservoarer förekommer, men hon jobbar bara med ledningar, så hon skickar mig till en man som kan det här med reservoarer som säger att det kan ha funnits ett misslyckat försöksprojekt för 10 år sen i Haninge, men han ska fråga en annan man och återkomma. Det gör han inte!
Relinade reservoarer!
Så jag ringer Svenskt Vatten, pratar med vattenansvarig, Gullvy Hedenberg, och får veta att jag kan ha druckit bisfenol A-vatten under 80- och 90-talen (fastän väldigt utspätt förstås…).
-Man använde tvåkomponentsbehandling i många vattentorn och reservoarer i landet, säger hon.  -Men det funkade dåligt* och flagnade så man har gradvis tagit bort det.
Finns det kvar nånstans, frågar jag. -Kanske på nåt ställe i Göteborg, svarar hon. 
Vad används istället?    
Glömde fråga om man använt nåt annat istället för epoxi (eller vad det nu var?) – har man det, så är det i alla fall inte perfluorerade ämnen från företaget 3M, som man övervägde att använda, eftersom den produktionen lades ner. (Läs om vad de här hormonmarodörerna i en annan applikation har ställt till med i Toxiska Tullinge!) Kommer beläggningsfrågorna att behandlas Uppströms och på den Nordiska-Avloppskonferensen? GP skrev nyligen om hur vi-fasar-ut-hormonstörande-ämnen, något som även diskuterades av miljöministrar: regeringen.
*) epoxi brukar vara rätt stabil, men kan bli kvalitetsmässigt sämre om man blandar i ytterligare ett hormonstörande ämne… Forts.  Foto: orebro Bloggposta: permalänk  Bisfenol A i vattentorn?

Both comments and pings are currently closed.

5 Kommentarer to “BISFENOL A I VATTENTORN?”

 1. Kemikaliedetektiven skriver:

  Har mailat några följdfrågor till berörda i Svenskt Vatten och Stockholm Vatten;
  -Är vattenreservoarerna av betong?
  -Vad består vattenledningar till bostader av för material numera?
  -Har ledningar och vattenreservoarer relinats/ytbehandlats med något, när och i så fall med vad?

  Har fått svar från Cajsa Wahlberg, Svenskt Vatten, att hon ska svara men att hon ska kolla med sina kollegor och att det kan ta lite tid.

 2. Det finns flera metoder för att renovera reservoarer men området är ganska svårt.

  Epoxi och keramiska kompositfärger har använts men intresset på den svenska marknaden är idag lågt på grund av osäkerheten om produkternas användbarhet. Det finns dock metoder med epoxifärger som är godkända för kontakt med dricksvatten i en del andra EU-länder.

  Cementprodukter är vanligast. Det är material som är cement- och polymerbaserade. Godkända i många länder som Tyskland, Norge och Frankrike. (Sverige har alltså inget system för att godkänna material som ska vara i kontakt med dricksvatten).

  Plastelement. Inklädnad med glasfiber- eller polyeten (PE)-plattor som svetsas ihop. Godkända material i en lång rad länder och samma typ som används i våra stora vattenledningar utan problem.

  Rostfritt stål. Samma teknik som ovan men med stålskivor.

  Kristallisering. Befintlig betong i reservoaren behandlas med en katalysator som gör att betongen så att säga tätar sig själv.

  Här finns en artikel i ämnet: http://www.cirkulation.com/2010/10/renovera-reservoarer-ger-ansvariga-huvudbry/

  M v h, Erik Winnfors Wannberg, chefred VA-tidskriften Cirkulation

 3. [...] Läs om hjärtrytmrubbningar. Det är få unga som drabbas av plötslig-hjärtdöd. Om Bisfenol A i vattentorn? BLOGGPOST permalänk Bisfenol A & hjärtdöd! Inlagd i Okategoriserade | Tags: arytmi, [...]

 4. [...] får hoppas att den typen av relining inte används i Sverige (?). (Läs om Bisfenol A i vattentorn?) BLOGGPOSTA permalänk Bipolär av kemtvätt? Inlagd i Okategoriserade | Tags: bipolär, [...]

 5. [...] vara klar med sin nya riskbedömning av BPA i föda  (efsa.europa.eu) P.s. Tidigare inlägg: Bisfenol j vattentorn? BLOGGPOST permalink BPA till Hagastan? Inlagd i Okategoriserade | Tags: bisfenol A, epoxi, [...]

Subscribe to RSS Feed