https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

DUM AV DEHP I DOFT?

Kan ftalater i parfym försämra pojkars minne? 

Det föreligger ingen ökad-hjärtrisk-av-ADHD-medicin, skriver DN idag. Vilken tur! Men tänk om risken för ADHD minskar om man undviker mjukgöraren DEHP*, som bl a kan finnas i parfym (som doftfixerare) och i mjuk plast (PVC). Den hör till de ftalater som förbjudits i produkter för små barn (kemi.se). Av inlägg Mammas mjukgörare framgår att DEHP skulle kunna orsaka ADHD.
Färre nervtrådar visar ny studie! 
Hjärnans utveckling påverkades när manliga möss utsattes för ftalaten DEHP under en känslig tidpunkt i utvecklingen, vilket ledde till att färre nervtrådar utvecklades i området hippocampus som styr inlärning. Motsvarande förändringar hos människan skulle kunna leda till beteende-förändringar och försämrat minne, kanske t o m lägre IQ senare i livet. sciencedirect
Mindre smarta pojkar!
Studien är den första i sitt slag och gick till så att 10 mg DEHP per kilo kroppsvikt injicerades i 16 dagar gamla möss av båda könen under 7 dagar. Förändringarna i hippocampus skedde inte hos kontrollgruppen och inte heller hos flickmöss, vilket troligtvis har med könshormonet testosteron att göra**. Vidare studier behövs för att klargöra hur människor påverkas, menar forskarna… (Ett foster lär knappast utsättas för så höga doser, men det skadar inte att vara försiktig, för vi vet ju inte var den lägre gränsen för påverkan går!) 
Deklareras inte!
De flesta parfymämnen behöver inte deklararas. Så här skriver Läkeme-delsverket om parfym 2010. Man får alltså inte veta om produkten inne-håller DEHP eller andra ftalater. Men vad får man veta om miljömärkt?  
Miljömärkta ftalater?
Miljömärkta produkter tillåts innehålla parfym. Varför, frågar jag David Gunnarsson, ansvarig för ”Bra Miljöval” hos Naturskyddsföreningen.  -Det måste finnas ett miljöval, och kunderna vill ha det, svarar han. Innehåller de ftalater? -Nej, säger Gunnarsson! Hur det är med Svanen-märkta produkter vet jag inte. Man lär i alla fall vara bra på att deklarera parfymämnen: testfakta
Ökar eller minskar?
Enligt den här sidan har antalet ftalater i parfym minskat: health/2008-12-09-perfume utom i vssa märken där de ökat! Läs mer om parfym i kap. om Doft i ”kemikalieboken”, klicka överst. Det  finns s.k. ekologisk parfym (är den bra?), och fotot har jag snott från primulina. 
*) di2etylhexylftalat **) se studier i förra inlägget på bisfenol A, möss & flickor! 
BLOGGPOSTA permalänk DUM AV DEHP I DOFT?

Both comments and pings are currently closed.

5 Kommentarer to “DUM AV DEHP I DOFT?”

  1. [...] i boken Impotensmadrassen – klicka på kemikalieboken överst. P.s. Mer om ftalater: (Dum av dehp i doft) (Ftalater i knappen)  BLOGGPOST permalänk Pvc-fri sjukvård? Inlagd i Okategoriserade | Tags: [...]

  2. [...] från grannarna). Man behöver inte ha en massa mjuka plastprylar eller skumma hygienprodukter (Dum av DEHP i doft). Fast när jag tänker efter så finns det nog en del även här, t ex i miniräknarens knappar, [...]

  3. [...] och hormonstörande ämnen.  En Rosa-bandet parfym kan vara cancer-framkallande. Andra dofter kan påverka minnet. Trots detta blir Katerina Janouch glad-och [...]

  4. [...] av doftljus), cancer eller med klena nerver (Psykad av parfym), för att inte tala om barn (Dum av deph i doft). Ge dem sjukpenning, vettja! Ge alla sjukbidrag, eller ska vi försöka få bort syntetiska dofter [...]

  5. [...] P.s. I en annan studie påverkade BPA bara flickors beteende, men pojkar kan å andra sidan bli dumma av deph! Hm..? fotoakuten BLOGGPOST permalänk Bisfenol A & sköldkörteln! Inlagd i Okategoriserade [...]

Subscribe to RSS Feed