https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

PERFLUORERAD POLISH?

Grinig av grannens grymma golvpolish!

Passivt perfluorerad!
Igår ägnade sig nån i huset där jag bor åt golvorgier, tyvärr inte av det mer ”uppäggande” slag som Marlené i tv4 och käcka Husmorsskolan  rekommenderar, utan snarare nåt misstänkt hälsovådligt med en lukt som liknade gammaldags bonvax men ändå inte och som gav mig huvudvärk – var det parfymen eller nån påträngande PFC?
Onödiga och ytaktiva!
Perfluorerade ämnen, s.k. PFCer, används främst i impregnering (typ  Skidvalla), men kan förekomma i mindre mängd även i golvpolish, allrengöring, fönsterputs och bilvårdsmedel (kemi), där de tillsätts för sin spridningsförmåga, för att de skapar en grymt jämn yta (kemi). Hm, i så fall vill jag nog hellre ha ojämna ytor, men man kanske inte får så mycket i sig medan de jämnar ut sig och luktar fan? -Jo, tyvärr och även efteråt.
Barn äter och andas in dem!
Det sker främst genom inandning* i hemmet, enligt forskare i Kanada, med undantag för spädbarn som även käkar ämnena i damm o.d. och kan få i sig några milligram per dag. Det visar en studie där förekomsten av olika PFCer undersöktes (bl a från rengöringsmedel och kläder** i inomhusluft, damm*** och i tvättmaskinsludd i 152 hem i Vancouver, pubs.acs.
Långlivade gifter!
Fluortelomerer (FTOHer) var de PFCer som var mest förekommande. De är inte så giftiga, men de kan brytas ner till en värsting-PFC i kroppen; PFOA (Förbjud skiddoping), som förknippas med infertilitet, tidigt klimakterium och cancer och som man sen inte blir av med (i likhet med PCB och dioxin som enl. ny studie ökar-risken-for-aderforkalkning).
När det gäller kronisk njursjukdom finns det ett tydligt samband med PFOA (sundaygazettemail) i nivåer som är vanliga i den amerikanska befolkningen. PFOA uppmättes även i inomhusluft i studien ovan, medan förekomsten av PFCer i tvättludd var lägre än i damm.
Deklareras sällan!
Varför förbjuds inte PFCer i konsumentprodukter? (De bidrar ju även till växthuseffekten – mer senare, och tänk på uttrar & sälar!) Tyvärr verkar det som om de inte ens behöver deklareras i typ golvpolish! (Nån dag ska jag fråga grannen vad det var man använde). De finns i varje fall inte i miljömärkt rengöringsmedel (hoppas jag) och inte i grym äggpolish! 
P.s. PFCer är extremt stabila och kan vara ett värre problem än PCBer.
*) enligt Miljömedicinska Institutet får vi främst i oss PFCer via mat ki.se/ki/.
**) om barnkläder: Perfluorerad polare!
***) Perfluorerade ämnen (PFCer) hittades i damm under sängar i SNFs studie! (Inlägg)
svt.se/miljogifter_aderforkalkning BLOGGPOST Permalänk Perfluorerad polish?

Both comments and pings are currently closed.

9 Kommentarer to “PERFLUORERAD POLISH?”

 1. [...] brinner, snarare tvärtom! P.s Perfluorerade ämnen finns även i havet (Miljögift i hav) och i golvpolish! För övrigt undrar jag över innehållet i de röda brandsläckare som finns på bussar m.fl. [...]

 2. [...] manipulerats med t ex. fluor har hög GWP. Något att fundera på när man använder perfluorerad golvpolish och kollar på Mora-loppet där 1 ton ”växthusvalla” används varje [...]

 3. Kemikaliedetektiven skriver:

  Träffar grannen i trapphuset (han som städade så fint inför visningen i trapphuset att jag fick huvudvärk). Frågar vad det var de använde som luktade så starkt.

  Han ser förvånad ut. -Det var bara såpa, säger han. Vi använder bara det. Sen tänker han efter och tillägger: -Åsså vax för att göra golvet blankt. Det heter Faxe.

  http://www.akerberg.se/?pid=101&sub=70&sub2=78

  Innehåller en blandning av naturliga ämnen och plaster. Därtill något vattenavvisande, förmodligen perfluorerade ämnen.

 4. [...] i konkurs så det får bli Calvin Klein direkt. Förhoppningsvis inom rimlig tid.  *) Läs mer i Perfluorerad polish! **) Mer i Flamskyddad fisk  Foto: förpackning.  svd/uteliggarlakan BLOGGPOST [...]

 5. [...] mer PFCer* i kroppen (kanske använder man mer produkter som är fett- eller vattenavvisande, typ perfluorerad polish?). De som var allra minst kemikaliebelastade var mexikanska barn som inte var födda i USA. [...]

 6. [...] städar när det behövs. P.s. När och om man städar så kan man ju undvika typ Perfluorerad polish  BLOGGPOSTA permalänk Gifter vs baciller! Inlagd i Okategoriserade | Tags: hygienhypotesen, [...]

 7. [...] & fluortanter! P.s. I små mängder kan ämnena finnas även i golvvårdsmedel, se  Perfluorerad polish! Foto: grillning utan Teflon fotoakuten (dn/varning-för-grillgaller-av-teflon) BLOGGPOST [...]

 8. [...] Hagastaden. Och vad innehåller de av Folksam godkända lackerna? Nån som provat?  *) Läs om Perfluorerad golvpolish! **) Om isocyanater kan läcka ur s.k. skumgummimadras-ser diskuteras [...]

 9. [...] flera, samt om hur mycket PFAS som finns i omlopp, tyckte jag. Små mängder (som i perfluorerad polish), behöver inte anmälas till produktregistret (där 20 ton finns registrerade) och [...]

Subscribe to RSS Feed