https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

BARNCANCER ÖKAR!

Gripande men småvinklat om barncancer i Svt!

Läs om förra veckans dokumentär Barn_med_cancer!  Klipp i Svtplay!
Hälften överlevde!
Man vill så gärna att alla fyra barn som deltar i filmen ska överleva, men en tonåring dör redan under inspelningen (plötsligt är det begravning!) och en 3,5-åring en tid därefter (förskräckligt!). Är det ett bra behandlingsresultat? Kanske! Färre överlevde förr, säger man, men nämner inte att betydligt färre drabbades (sv.radio).  Kanske överlever några fler idag totalt sett (?) men till vilket pris (lakartidn) (sämre-språkformåga) (förhöjd cancerrisk)? För 50 år sen förknippades s.k. kräfta (som det hette då) främst med ålderdom och död och första gången jag hörde om ett litet barn som drabbats blev jag chockad. Det var 1973! Nu hör man det rätt ofta!
Ökning med 40 procent!
Det är fortfarande betydligt färre barn än vuxna som utvecklar tumörer, men sedan 1960 har antalet barncancerfall i Europa ökat med 40-45 % (childhoodcancer/incidence). Värst drabbade är barn i USA och Australien. I Sverige är antalet fall ca 300 per år. Vilka är orsakerna?
Livsstil & miljöfaktorer!
Att se några orsakssammanhang i enskilda fall kan vara svårt, men 70 % av all cancer beror på livsstilsfaktorer skriver Cancerfonden. Men hallå, småbarn har väl inte hunnit skaffa sig nån  ”livsstil” – eller har de? Har de ärvt föräldrarnas? Inte enligt Barncancerfonden som här förklarar hur de ser på begreppet. Ett relaterat begrepp är livsmiljö, något som man har redan i livmodern där cancer i vissa fall kan uppkomma av miljörelaterade DNA förändringar eller t o m av att pappans spermie varit skadad (mer senare), vilket leder tankarna till de cancerframkallande kemikalier som behandlas i Stefan Jarls film Underkastelsen, och den ökande strålning som Lennart Hardell, cancerläkare, bloggar om. 
Välsponsrad kapplöpning – penningbrist?
Cancerforskningen kan liknas vid en kapplöpning där allt satsas på tidig diagnos och fler avancerade behandlingsmetoder för att hålla jämna steg med den ständiga ökningen av cancerfall och återfall (och få ett litet försprång?). Borde man inte komplettera med förebyggande insatser, s.k. prevention? (Särskilt när det gäller förvärvade genförändringar.) 
Det finns forskare som vill ägna sig åt prevention, men har svårt att få anslag! Ska vi godta det och ska vi godta bristen på information om cancerframkallande ämnen i vardagsprodukter?
P.s. Det används ca 400 kilo kemikalier per person och år i Europa…
Barncancer-bloggar: thereskarlsson, sofiegraneli, wwwmdsmoahenriks, starkastestjarnan
Pepp-video på engelska för överlevare: beyondthecure 
Läs gärna kap. Cancer- o. Hormonfällan i Impotensmadrassen och om Livskvalité – vad är det? 
För att hitta rel. inlägg sök på orden cancerframkallande, hormonstörande, barnprodukter, barn (Se: Bisfenol A i barntänder, Blåscancer av babysim & Ftalater i fotbollsplan)  
Foto barnfot: fotoakuten Hästar: Djurgården. Bloggposta: permalänk Barncancer ökar!

Both comments and pings are currently closed.

5 Kommentarer to “BARNCANCER ÖKAR!”

  1. Gun skriver:

    TYCKER DU FICK IN JÄTTEBRA KRITIK MOT CANCERFONDENS LIVSSTILAR OCH ÖVER HUVUD TAGET MYCKET INTRESSANT ATT HÄMTA FRÅN DIN SIDA.

  2. Maya skriver:

    Förskräckligt!

  3. [...] som bedrivs fokuserar på tidig diagnos och behandling. Detsamma gäller cancer hos barn. (Barncancer ökar). När ska man börja förebygga? OCKSÅ!  BLOGGPOSTA permalänk BISFENOL & BRÖSTCANCER! [...]

  4. [...] med 85 % mellan åren 1950-2003, men det är färre som dör. Åtminstone inte så snabbt. Även Barncancer ökar! BLOGGPOSTA permalänk Cancer av miljöskäl! Inlagd i Okategoriserade | Tags: cancer, miljögift [...]

  5. [...] fram emot nästa aktion! Foto: Matilda Andrén. (tid. inlägg Mammas mjukgörare Barncancer ökar Ogiftiga kemikalier) BLOGGPOST permalink Bebisar mot gifter! Inlagd i Okategoriserade | Tags: [...]

Subscribe to RSS Feed