https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

DUSCHA PVC-FRITT?

Miljövänligt duschdraperi & duschslang – finns det?

Var hittar man ett duschdraperi utan hormonstörande PVC, undrar många. Det
finns draperier av annan plast, t ex nylon eller polyester, men de kan innehålla
polyuretan eller perfluorerade kemikalier (se ADHD av tält?). Så vad gör man?
Kanske som Björn som har sytt sitt eget tält och nu ska prova att tillverka ett draperi av samma miljövänliga material. Se Kommentar till inlägget.  
Naturmaterial?
Själv har jag inget draperi (duschar försiktigt), men skulle man inte kunna ha ett i tät ekologisk bambu som lär vara vattentåligt? (Fast kanske utan färg som på det här kitchiga?) Har man god ventilation, så borde väl även ett tunt bomullsdraperi kunna funka och torka fort, eller? Det kanske t o m finns tyg med nån snäll silikonbeläggning?? 
Kemikaliefri dusch!
Många duschslangar innehåller PVC, men inte energysmart. Ett alternativ är en takdusch av metall, som förhoppningsvis inte avger gifter, typ bly…  Symaskin: fotoakuten
PASSA PÅ! - 35 % sommarrabatt på Impotensmadrassen!  (t o m augusti) 
BLOGGPOSTA permalänk

Both comments and pings are currently closed.

3 Kommentarer to “DUSCHA PVC-FRITT?”

 1. Kemikaliedetektiven skriver:

  Har haft mail-korrespondens med Björn som står bakom länken Audiografica i tidigare inlägg om ADHD av Tält. https://kemikaliedetektiven.se/wordpress/?p=17656
  .
  Jag trodde att Björn var återförsäljare, men det visade sig att han själv knåpat ihop sitt tält, och eftersom jag har fått så många frågor om vad man kan ha istället för hormonstörande pvc i duschdraperier, så frågade jag även om detta. Så här skrev han (3 meddelanden):

  ”Hej! Det är ekologisk långfibrig bomull. Tältgolvet är dock tradionellt en nylonväv. Går ju att ha andra vävar där också, men i blöta Sverige är det mest blött inne i tältet i så fall. Har sytt ett tält än så länge och väldigt skönt att sova i eftersom det inte blir kondens i tältet. Kondensen sätter sej förstås i väven som blir fuktig och tät mot väta bara man inte kommer åt den för då vandrar vattnet med osmos genom väven.”
  ”Jo, jag har sytt tältet själv hemma i vardagsrummet. Väven kostar 350 kr meter om man köper tio meter vilket är minsta inköpet man får göra. Har ingen aning om hur väven skulle bete sej som duschdraperi. Bomull tar ju åt sej smuts rätt bra i jämförelse med PVC. Hmm , intressant skulle det vara att testa. Ska se om jag nån tygbit jag kan testa med.”
  ”Självklart går det att tvätta, jag har tvättat med tvåltvättmedel för att bibehålla en viss ”fetthalt” på tyget”. //Björn

 2. [...] ofta inkluderar pappor som inte sällan använder rakvatten* med ftalater, samt produkter i hemmet t.ex. duschdraperier och plastmattor (se kap. Utmattad i ”boken”) och utomhus på lekplatsen – läs [...]

 3. [...] och andra elektronik-prylar med stor misstänksamhet. Med rätta visar det sig, för precis som duschdraperier kan de innehålla pvc, mjukgjord med hormonstörande ftalater, i värsta fall med upp till 50 %! [...]

Subscribe to RSS Feed