https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

KEMIKALIEKÄNSLIG – hurra!

Att vara ”överretlig” när det gäller gifter är underbart positivt! 

Visst är det härligt att vara känslig mot gifter i små mängder! Som Xenia som precis blivit erbjuden fast anställning (något hon inte haft på länge), och nu inte längre kan vistas på sin arbetsplats för att man lagt in luktande heltäckningsmatta*, renoverat fel och spridit lite mögel här och var.
Man slipper gifter!
 Men du slipper ju bli långsamt förgiftad eller hormonstörd som dom andra, säger jag hurtigt!
-En del verkar tåla hur mycket som helst, säger Xenia uppgivet!
Amen du kan ju promenera, njuta av livet å sjukskrivningen, envisas jag. 
-Synd å behöva sluta nu, suckar Xenia, det hade precis börjat bli riktigt roligt på jobbet (som miljökonsult!). Och några lån får man inte ..
Hm, det kanske finns vissa nackdelar med en känslig nos, förlåt näsa…
Vad är MCS / SHR?
Den här typen av känslighet kallas ofta MCS, multipel/mångartad kemisk känslighet, som många anser vara ha miljörelaterade orsaker, en slags kemikalieskada (mcs-info.dinstudio.se - vem står bakom sidan?) eller SHR, sensorisk hyperreaktivitet, som här av Åsa Jinder beskrivs som obalans, överretbarhet, medan Astmaoallergiförbundet kallar det för överkänslighet. ett begrepp som sällan eller aldrig används när det gäller hundar**.
Överkänslig hund?
Hundar som luktar sig till mögel, PCB, kvicksilver eller lungcancer ses varken som obalanserade, överretbara eller skadade –  de belönas med en godbit (i motsats till Xenia). Kanske för att de inte blir sjuka av att sniffa på något giftigt, bara viftar glatt på svansen. Men å andra sidan så behöver de i egenskap av miljökonsulter i mänsklighetens tjänst bara andas in ämnena i fråga en kort stund och kvicksilverhundar har sannolikt inte kvicksilver i munnen, mögelhundar bor inte i mögelhus, för då skulle nog den åtråvärda känsligheten trubbas av. Eller så skulle de få symtom precis som Mayas katter, spanska Eva och Xenia. Kanske rentav bli folkilskna!

P.s. Läs mer om MCS i kap. Luktelligens & Kemikallergisk i ”boken” Den här artikeln verkar ny: luftvagar/hur-ser-kopplingen-ut/  Aftonbladet skrev om ”cancerhundar” för 5 år sen  fotoakuten
*se kommentar från Astma o. Allergiförbundet i Schyssta golv!
**) hundar kan bli pyretroid-känsliga – se Giftigt hundhalsband!  BLOGGPOSTA permalänk

Both comments and pings are currently closed.

4 Kommentarer to “KEMIKALIEKÄNSLIG – hurra!”

 1. An Ma skriver:

  Hej!
  Jag vill tipsa dig om facebook-gruppen ”In the air – be aware”

  Gruppen är skapad av Nätverket för Doft- och Kemikalieöverkänsliga. Vi är ett internetbaserat informellt nätverk som arbetar med att sprida information, och skapa opinion, om Sensorisk Hyperreaktivitet, SHR och Multiple Chemical Sensitivity, MCS. I vardagligt tal benämner man oss doft- och kemikalieöverkänsliga. Nätverket har funnits sedan 2004. Vi arbetar i ett nära samarbete med Astma- och Allergiförbundet.

  Namnet ”In the air – be aware” har vi hämtat från Professor Eva Millqvists hemsida. Eva Millqvist som, vid sidan av professor Olle Löwhagen, är Sveriges kanske främsta forskningsauktoritet på området doftöverkänslighet har med glädje givit oss tillstånd att låna hennes rubrik för att döpa gruppen.

  Syftet med denna grupp är att ytterligare vidga nätverkets kontaktnät och stärka kunskapen om sjukdomen/sjukdomarna. Vi strävar efter att hålla en hög och kontinuerlig aktivitet i denna grupp och att vara en levande mötesplats för alla som är intresserade av att skapa doftfria miljöer och på annat sätt bidra till att stärka forskning och utveckling som gör livet lättare för oss som lider av doft- och kemikalieöverkänslighet. Du är välkommen hit och vi ser gärna att du blir medlem i gruppen och bidrar till en positiv och utvecklande diskussion!

  Doft- och kemikalieöverkänslighet / SHR / MCS:

  Doftöverkänslighet innebär att man inte tål dofter eller kemiska ämnen. Det handlar inte om astma eller allergi utan om astmaliknande symptom. Därför har inte mediciner mot astma och allergi någon effekt. Personer som är doftöverkänsliga reagerar på väldigt låga doser av de ämnen de inte tål. Det kan vara lite olika för olika personer, men vanligt är att man reagerar på parfym och parfymerade hygienprodukter; parfymerade tvätt- och sköljmedel; rengöringsmedel; rök- från tobak vedeldning och ljus; trycksvärta; nya möbler, textiler och elektroniska produkter; formaldehyd; mjukplast och gummi; mögel; blommor; matdofter som vitlök, starka kryddor, citrusfrukter; kall luft etc. Det finns ingen säker medicin som hjälper mot doftöverkänslighet. Det enda som går att göra är att undvika det man inte tål. För den överkänslige kan även en svag kvardröjande doft i kläder, hår eller på huden, framkalla besvär. Därför ställs stora krav på omgivningen. Familj, vänner och arbetskamrater kanske måste vara helt doftfria.

  De symptom som ofta uppkommer är symptom från luftvägar som andningsbesvär; hosta och slembildning; tryck över bröstet; värk och irritation i lungor etc. Ögon och näsa blir ofta irriterade, snuva och nästäppa kan uppkomma tillsammans med huvudvärk, yrsel, illamående och koncentrationssvårigheter. Många symptom kommer ett tag efter att man utsätts för ämnen man inte tål och kan hålla i sig i timmar och till och med dagar. Dessa influensaliknande symptom är t.ex. huvudvärk, frossa och extrem trötthet.

  Diagnosen Sensorisk Hyperreaktivitet, SHR kan ställas utifrån ett positivt capsaicintest, inandning av ett ämne som finns i spansk peppar. Genom att mäta antalet uppkomna hoststötar, kan man bedöma luftrörens känslighet för doftande ämnen. Det är inte lukten i sig som framkallar besvär, utan den retning av slemhinnan i luftvägarna som ett doftande ämne eller en kemikalie framkallar via det så kallade kemiska sinnet. Multiple Chemical Sensitivity, MCS omfattar överkänslighet för olika, multipla, kemiska ämnen med symptom från olika organ. MCS kan närmast översättas till ”mångartad kemisk överkänslighet” eller ”kemisk intolerans”. Även andra sjukdomar och tillstånd kan ge symptom liknande de vid doftöverkänslighet/SHR/MCS.

  På vår hemsida hittar du mer information.
  Allt innehåll på sidan är offentligt.

  Titta även på detta! http://www.natbildarna.nu/html/kurserna.php?dir=courses&act=full_info_course&id_course=617

 2. [...] lite mer.  Men ibland kan det bli lite mycket av det goda – läs om det i inlägget Kemikaliekänslig – hurra! Forskaren som intervjuas i DN vill utveckla en ny testmetod för kemikalieintolerans, men det [...]

 3. [...] jo mer slagkraft får vi. Les mer på: http://www.mcs-norge.no  allergiviten.no. (Tidigare inlägg: Kemikaliekänslig – hurra!) P.s. Finns det nåt samband mellan MCS och kvicksilver från amalgam – en engelsk [...]

 4. [...] Som jag känner av i högsta grad. Är det denna grupp av mottagare som hos mig, Noah och Xenia m fl  kemikalieskadade med hastigheten av en Google-sökning reagerar på pyttesmå mängder [...]

Subscribe to RSS Feed