https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

ADHD AV TÄLTET?

Blir man impulsiv av sitt impregnerade, perfluorerade tält?

Impulsiv kanske man blir om man super för mycket på semestern, men även av perfluorerad impregnering. Åtminstone om man är ett barn och har mycket ”perfluorerat” (PFCer) i kroppen.
Barn utsatta
En ny studie visar att förpubertala barn blev mindre uppmärksamma och mer impulsiva ju högre halter av sex olika PFCer de hade i blodet. (pubs.acs.org/doi/) En annan studie visar att barn med mer av en specifik PFC, PFHxS*, kan löpa ökad risk att utveckla ADHD. (ehp03..gov/article )
Men det räcker väl knappast med en tältsemester för att det ska ske…
Kemikalie-lajv!
Mer riskfyllt torde det vara att själv impregnera sitt tält. utsidan/forum. Lajvare lever extra farligt – de sprayar inte bara sina tält utan även knän och arsel: alajvarewiki/ med typ Teflon som säljs på nätet och det där med att vara historiskt korrekt i sitt rollspel är inte så kinkigt: histvarld/ viewtopic. Lajvare är i nedre tonåren och uppåt, så kanske slipper de ADHD?
Opraktiskt hormonstörd!
Men slipper de bli hormonstörda? (Skiddoping) Kemikalierna lagras i kroppen och tänk om de till slut blir lika perfluorerade som vissa vallare och Teflon-minkarna i Rosersberg!? Kanske inte, men visst är det tråkigt att vatten-, fett- och smutsavvisande ämnen som är så himla praktiska kan få så opraktiska konsekvenser i längden som t ex infertilitet! Det är därför som Regeringen vill fasa ut bl a perfluorerat (varför heter det så? -se Skidvalla ) med fokus på barn och ungdomar (kemi).  
Dålig koll!
När perfluorerade ämnen förekommer i små mängder behöver de inte deklareras, skriver Kemikalieinspektionen. Så man kanske inte får veta om exempelvis den här vattenavvisande-duken som är behandlad med akrylater även är perfluorerad med typ telomersvansar som tappar polymerer (kemi). Hm, nu blev det visst lite knepigt, men notera att akrylater kan innehålla bisfenol A (blir man glad då?)
Eko-tält som sväller
Det här ekologiska tältet innehåller inga syntetiska kemikalier: audiograf. Inte vad jag kan se i varje fall: stotzfabrics.ch/wetterfest. (passar bra för en-vecka-i-sarek) men hur är det med friluftsverkstans typ tipis? 
Ps. Undrar du vad ett arsel är? Eller ett Adhd-draperi & varför Adhd-medicineringen ökar!   *) perfluorohexane sulfonate (=PFHxS)

Both comments and pings are currently closed.

3 Kommentarer to “ADHD AV TÄLTET?”

 1. Maya skriver:

  Jag fick mina kläder (främst byxor och jacka)”förstörda” efter att ha åkt Flygbussen i våras.
  Jag är ju inte helt säker på vad som just orsakade detta men något som fanns på sätet i bussen satte sig på mina kläder och gjorde hela mig dålig.
  Det tog ett tag innan jag fattade vad det var, varför jag alltid blev svag när jag tog på mig jackan. Sen förstod jag, försökte desperat vädra och tvätta kläderna men blev bara sämre och sämre varje gång jag tog i plaggen.

  Efter 1 månads vädring och ett otal tvättar fick jag slänga plaggen i soporna. Bedrövligt…. Jag är så himla less på allt skit som finns och förstör för oss som inte är skapta som Stålmän.

 2. [...] (Snf) typ skor riskerar man - precis som när man vallar skidor - att utsättas för mer, se Artrit av tält?! (Artrit motverkas av C-vitamin, skriver sund.nu, men knappast för tidigt klimaterium, en annan [...]

 3. [...] t ex nylon eller polyester, men de kan innehålla polyuretan eller perfluorerade kemikalier (se ADHD av tält?). Så vad gör man? Kanske som Björn som har sytt sitt eget tält och nu ska prova att tillverka [...]

Subscribe to RSS Feed