https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

EU & LEKSAKERNA !

Reglerna för kemikaliesäkerhet i leksaker har skärpts! 

Import från Kina står för 80 % av alla leksaker på den europeiska marknaden (vill vi ha det så?). 2009 såldes leksaker för 14,5 miljarder euro, vilket utgör 25 % av världsmarknaden. (duger det inte med kottar?)
Ftalater & flamskyddsmedel
Ökad kontroll och fler restriktioner införs, särskilt vad gäller hormonstörande ftalater i plast och flamskyddsmedel ”som kommissionen menar kan störa barns tillväxt och permanent skada hormonsystemet”. Importörer och tillverkare ska hållas ansvariga för att identifiera risker. (Konsumenterna förväntas alltså även i fortsättningen lita på andras omdöme, eller*?) 
Vissa dofter ska bort!
Beslutet fattades 2009 och trädde i kraft 20 juli 2011  (reuters  regeringen), och gäller inte för leksaker som vid tidpunkten i fråga redan fanns på marknaden (eller i hemmen, typ det konstiga gosedjur jag nyligen skrev om). Dofter som inte tillåts i kosmetika ska bort från leksaker (varför används de överhuvudtaget?) (kemi.se). Det som emanerade från en viss McDonalds-leksak kan nog inte betecknas som en doft: Läskig leksak 2  Läskig leksak 4  Tid.inlägg om EU.
*) Konsumentorganisationer ska få komma till tals lovade man i vintras Regeringens hälsoklapp!

Both comments and pings are currently closed.

3 Kommentarer to “EU & LEKSAKERNA !”

  1. [...] kunna vara mjukgjord med nån av de hormonstörande ftalater som är förbjudna i barnprodukter (EU & lek) och kan orsaka missfall hos kvinnor! Men det finns en plastisol som kallas miljövänlig, [...]

  2. [...] – till hunddagis? skillingaryd  Fast med tanke på vad leksaker kan innehålla (EU & leksakerna Bly i el-leksaker) så är det ju inte säkert att skrot är sämre, även om det knappast [...]

  3. [...] än ur sådana som bara används inomhus (sr.se) och är de från tiden innan leksaker reglerades (EU & leksaker)?  Varför ingen märkning? Innehåller de fler kemikalier än miljövänliga Lego som bara [...]

Subscribe to RSS Feed