https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

GIFTIG BILBARNSTOL!

80% av barnprodukter innehöll flamskyddsmedel!

101 barnprodukter av polyuretan*-plast testades i USA, däriblandFrån BabyGo bilbarnstolar och skötbord. 80 innehöll potentiellt giftiga flamskyddsmedel, varav hela 79 var hormonstörande. Det vanligast förekommande var det ökända TRIS* (som gav upphov till en barnpyjamasskandal pga cancerrisken redan på 1970-talet). pubs.acs./ usatoday.Toxic-flame
Nya gifter åt barnen!
Man hittade även ett par klorerade organiska fosforföreningar som tidigare inte dokumenterats i konsumentprodukter, visst är det kul!? Det tycker inte Ulf Rick, kemist vid Kemikalieinspektionen.
-Det blir dubbelt värre, säger han, som svar på frågan om effekten av att kombinera hormonstörande klorering med nervgifter som man gjort här.
*) Finns som skumplast, hård plast och gummi-imitation.
**) tris(1,3-dikloroisopropyl) fosfat (=TDCPP) – fanns i 36 % av produkter.
Mer flamdämpat i USA
I USA ställs det högre krav på användning av flamskyddsmedel än här (så var det i varje fall för nåt år sen), men jag tycker nog att en del ‘inhemska’ bilbarnstolar luktar rätt skumt.
Hur är det i Sverige?
Bäst-i-test/Bilbarnstol nämns bara funktionen, men här påstås att det finns intyg på bilbarnstolar om att de inte innehåller några giftiga kemikalier!  Hm, undrar om Kemikalieinspektionen (som nyligen kollade upp barnvagnar) vet nåt mer. -Nej, säger Frida Ramström, det är inget man undersökt (ännu), men  Naturvardsverket nämner bilbarnstolar med bromerat HBCD – samma som på bio och i miljöbussar!
Flamskyddsbluffen?
Små barn lär inte sitta och röka i bilen, och om bensintanken fattar eld så hjälper kemikalierna ändå inte, se nyteknik.se.  Läs mer om ofarliga alternativ och om  polyuretan-plast, som ofta används i bl a bilbarnstolar, bilinredning och madrasser) i boken Impotensdrassen. Polyuretan var ett av de undersökta plastmaterial som i en svensk nylig undersökning visade sig avge ämnen som dödade vattenloppor: gd.se/giftlackage-fran-plast Tidigare inlägg: Är all plast östrogen?
P.s. Nån har redan skrivit om studien: doftfri.se/giftigt-flamskyddsmedel-i-80-av-babyprod/

Both comments and pings are currently closed.

13 Kommentarer to “GIFTIG BILBARNSTOL!”

 1. Kemikaliedetektiven skriver:

  En del mammor har blivit smått panikslagna av flamskyddslarmet:
  http://www.nature.com/news/2011/110520/full/news.2011.311.html

 2. Sara skriver:

  Vi har en bilbarnstol som heter Belogic och är av märket Akta Graco. Då jag gick in på deras hemsida för att läsa om stolen så har de skrivit så här ”Tygerna är testade med hänsyn till giftighet och antändbarhet liksom färgbeständighet”. Vad det betyder vet de nog bara själva.. Försökte kontakta dem men de har inte ens skrivit ut kontaktuppgifterna på hemsidan :-( Dåligt! Ska försöka ringa dem imorgon via ett nummer jag hittade på hitta.se

 3. Kemikaliedetektiven skriver:

  Bra jobbat Sara, ska bli intressant att få höra vad du får för svar! De där testerna du nämner påminner mig om när jag skrev kapitlet om sängar i Impotensmadrassen – man testade antändbarhet genom ett s.k. cigarettest!

 4. Torkel skriver:

  Fick du något svar från Akta Graco Sara? Har också enb Belogic och den blev ju kraftigt sågad just för kemikalierna i Råd och Rön 2011-5 samt i våra grannländer.

  http://taenk.dk/presse/autostol-anmeldt-til-milj%C3%B8styrelsen
  http://forbrukerportalen.no/Tester/2011/test_av_bilbarneseter_2011?expandedtopic=1305799790.9

 5. [...] Var är den i så fall köpt? Att man varnar för att den är (onödigt) flamsäker** (precis som vissa bilbarnstolar) är väl bra för konsumenten, men dragsäkra ögon tycker nog de flesta är bra [...]

 6. Sara skriver:

  Torkel: Om sanningen ska fram så har jag inte kontaktat dem än. Fick hem Vi föräldrar idag och läste testet där de bara fick 20 poäng då de andra fick runt 70-80 och det pga det höga kemikalieinnehållet.
  Jag blir rent förbannad! Här tror man att man köper en produkt som är TESTAD efter kemikalier och sen får man läsa det här. Ska ringa Akta Graco så fort som möjligt imorgon och kräva svar och pengarna tillbaka!
  JAG ÄR ARG!

 7. Sara skriver:

  Ja nu är jag då inte mindre arg! Ringde Akta Graco imorse och blev först bortkopplad 3 gånger! Var tvungen att sitta i kö till växeln i ca 5-8 minuter varje gång.

  De hävdar i alla fall att det var ett danskt testinstitut som gjort testet och att deras gränsvärden låg långt under våra i Sverige. Kvinnan jag pratade med var riktigt otrevlig och då jag fnös till så frågade hon: Skrattar du? Som om att det skulle vara olagligt att skratta.

  Hon menade på att deras bilbarnstol var testad efter Sveriges gränsvärden och att den höll sig där. Jag bad om att få deras egna testresultat och hon skulle be en kvinna ringa mig om 2 veckor då hon var tillbaka på semestern.

  Nä de höll inte alls med om att deras bilbarnstol var farlig och att den borde återkallas. Alla bilbarnstolar innehåller kemikalier enligt dem och de tycker även att det inte är farligt med kemikalier för barn!?

  Hade jag varit mer påläst så hade jag kunnat ta diskussionen ännu längre men mina kunskaper om farliga kemikalier är inte nog stora.

  Tycker det känns som ett hån att jag ska sätta min dotter i den där kemikaliehögen varje gång vi ska åka bil.

  Jag var den tredje som ringt sa hon. Tycker det verkar lite..

  Stolen fick jag inte reklamera för det var ju inget fel på den.. 3700 kr har vi betalat för en farlig kemikaliehög! Är så arg!

 8. [...] vid inköpstillfället, så att man kan göra ett informerat val? Läs Saras kommentarer till Giftig bilbarnsstol! Inlagd i Okategoriserade | « (O)NATURLIG GLASS!? Du kan lämna en kommentar, eller [...]

 9. [...] bland de bästa och de sämsta. Alla Babytrend och Recaro innehöll bromerade flamskyddsmedel). I Giftig bilbarnstol beskrivs ett tidigare test, se även Testad & giftig. Inlagd i Okategoriserade | « [...]

 10. girl_devil skriver:

  Hej!

  Är det någon som vet om det endast är AKTA GRACO´S Belogic ?

  Eller om det är ALLA akta´s stolar?

 11. Jessica skriver:

  Dåligt gjort av Akta Graco faktiskt. Som orolig förälder bör man ju helt klart kunna lämna tillbaka sin bilbarnstol om man känner oro även om det inte är något fel på den i deras mening.

  Bara för att den är helt ok vid en eventuell krock betyder ju inte det att man vill utsätta sitt barn för en rad giftiga ämnen.

 12. [...] kemikalier! Detta kändes INTE kul att läsa! Läs kommentarerna på den här sidan: https://kemikaliedetektiven.se/wordpress/?p=16226 Här är också en länk: [...]

 13. [...] flamskyddsmedel i Sverige. Se uppföljningen. P.s. Tris kan också finnas i din giftiga bilbarnstol (och på kontoret – mer sen) *) I slutet på 70-talet påträffades 2,3-dibromopropanol i [...]

Subscribe to RSS Feed