https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

LIVSKVALITÉ – VAD ÄR DET?

Ikväll har jag ägnat mig åt livskvalité – det som alla pratar om!

Alla pratar om det, till och med vegan-Micke, nyss fyllda 20, som serverar mat på Lemuria.
-Man måste ha livskvalité, säger han resolut. -Man får kompromissa och äta falafel fast den inte är ekologisk när man är ute med kompisarna. 
Jaha, eftersom alla ständigt snackar om det, så måste jag ju prova. Och varför inte idag  – en helt vanlig måndag? 
Först går jag en promenad i det vackra vädret och införskaffar lite eko-morötter. SEN går jag till krogen runt hörnet, dricker ett halvt glas eko-rödvin (gott) och köper hämtmat (inte eko), lammfilé och grönsaker i en svart plastlåda. Hm.
Anrättningen åtnjuts andäktigt vid mitt nyförvärvade vita bord invid den halvöppna balkongdörren med utsikt och fågelkvitter. Det här måste vara livskvalité, tänker jag. Måste ringa till min son och berätta.
”Man måste ha livskvalité”, säger han alltid. ”Man kannte ba tänka på kemikalier hela tiden”. Så jag försöker låta bli att tänka på hur många bekämpningsmedel det kan tänkas finnas i primörerna (11, 19 eller 29, kanske?). Och på att ha dåligt samvete över plastlådan (hann den läcka hormongifter till maten medan jag bar hem den, månntro? Det är PP, polypropylen, nr 5, ser jag på undersidan, en s.k. snäll plast, men vet man det? -Se förra inlägget).
Nästa gång ska jag ha med mig en egen matlåda som de får fylla på. En i rostfritt. Då blir det nog ännu mer livskvalité. Tror ni inte?

Sen håller maten på att komma upp när jag ser hur man drar ut 19 kg plast ur en ko-mage på tv. 26 kg är visst det lokala rekordet. Det är INTE livskvalité! Sen ser jag hur arbetare i Kina förgiftas med lösningsmedlet hexan* när de tillverkar iPhones. Såna som är livsviktiga för många (men inte för mig). Finns det hållbar livskvalité som inte är på nån annans bekostnad? (förut fanns det det..tror jag) På lördag är det i varje fall tillvaxtforum på Kulturhuset. Se ”plast-i-kor” i svt.play Vin+ko: fotoakuten (Läs även om Plast i valmage!
* n-hexan hör till de ämnen som fanns i min ”impotensmadrass” fast i lägre doser än ovannämnda!
BLOGGPOSTA permalänk Livskvalité – vad är det?

Both comments and pings are currently closed.

7 Kommentarer to “LIVSKVALITÉ – VAD ÄR DET?”

 1. Josefine skriver:

  Herregud, vilken mängd plast. Det är absolut fruktansvärt vad djurlivet får i sig på grund av oss. Ska se programmet senare i dag, tack för tipset.

  Polypropylen/polypropen är nr 5 i SPIs identifikationssystem. Står det PP och nr 7 borde det vara något annat. Kanske inte en lika s.k. snäll plast. Har för mig att det någonstans på den amerikanska plastbloggen http://myplasticfreelife.com finns refererat till en amerikansk undersökning som visade att laborationsutrustning i PP läcker nog med hormonstörande ämnen att resultatet av laborationerna kan påverkas… Ska jag se om mitt minne gör mig stolt och leta upp inlägget?

 2. Kemikaliedetektiven skriver:

  Tack, såg att jag skrivit fel siffra i hastigheten. Det ska vara nr. 5, PP (ändrat!). Leta gärna upp inlägget om du kan! Låg och funderade över HUR i all sin dar korna får i sig i all denna plast inatt. Kan det komma från ”rymdäggen” som en del av deras mat förvaras i? Mvh/Monica

 3. Johnna skriver:

  Ja man får verkligen testa sin kreativa förmåga för att komma undan kemikalierna. Igår tänkte jag att jag skulle unna mig en köpelunch men när jag väl satt där kunde jag inte låta bli att fundera på vart köttet kom ifrån och hur besprutat allt på talriken var. Måste säga att jag njuter bra mycket mer av att äta kött från en närliggande ekologisk gård och mat som är lagad i mitt eget kök där jag vet exakt vad den utsatts för (eller i alla fall tror mig veta). Vet du förresten vart man får tag i lådor i rostfritt stål? Jag har letat och letat men hittar inga eller i alla fall inga som är tänkta till mat.

 4. [...] Internationella valkommittéen träffades nyligen: greenpeace (men var finns kokommittéen Livskvalité & plast i komage). *) valfångst i Europa: epochtimes Fler strandade-valar. Djurgården 2010. Foto haj: [...]

 5. [...] beyondthecure Läs gärna kap. Cancer- o. Hormonfällan i Impotensmadrassen och om Livskvalité – vad är det?  För att hitta relaterade inlägg sök överst på orden cancerframkallande, hormonstörande, [...]

 6. [...] om bly i miljökassar som argument! Förlorare är klimatet (utsläpp) förstoppade valar & kor utan livskvalité. Försäljningen minskade under några år, för att nu öka igen: plastics bag-rise. Men Kina [...]

 7. [...] slut sitter man där och äter upp sin egen tröja”, läser jag i ab09 Se Sophuvudstad Livskvalité? BLOGGPOST permalänk Protest mot plast! Inlagd i Okategoriserade | Tags: hav, mikroplast, plast, [...]

Subscribe to RSS Feed