https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

AVGIFTA FISKEN!?

Vem är det som häller dioxiner i Österjön – är det Regeringen?

Vi ska fortsätta äta fisk med dioxinhalter över gränsvärdena! Vá kul! Det tycker man i alla fall på Norrbottenskuriren, medan det i Aftonbladet föreslås att att vi ska satsa på sportfiske istället och Naturskyddsforeningen  anklagar Regeringen för att  förgifta oss.
Men vem är det som förgiftar fisken?
Antioxidanter?
Och hur avgiftar man den? Ska vi ge den antioxidanter? Som man gjorde på 1990-talet när man hällde selen
* i kvicksilverförgiftade sjöar** och fiskar med scolios mirakulöst rätade på ryggarna. (En läkare menade t o m att detsamma kunde appliceras på människor (”Heavy metals and scoliosis”, HMB No. 3 1997)). Men medan selen binder till kvicksilver (och gör det mindre skadligt) funkar det inte på dioxiner. 
Gift från ovan?
Är det för att de typ ba ramlar ner från himlen som de är så svåra att bli av med? (Nedfall-kalla-till-dioxiner-i-Ostersjon)) Kommer en del från giftiga fyrverkerier?
Läs mer om dioxiner och hur de bildas i Dålig hy av dioxin.
Vad kan vi göra?
Vad görs för att rena Österjön och finns det nåt som vi konsumenter kan bidra med för att våra barnbarn ska kunna äta österjöfisk i framtiden, tänker jag fråga nån expert Naturvårdsverket (när jag får tag på en). Hjälper det om vi undviker klorbaserade kemikalier och sorterar sopor? Det kan ju i varje fall inte skada att vi försöker ”avgifta” stränderna. Se Sophuvudstad
Forskning om hur källor till utsläppen avslöjas: kemiskafingeravtryckimarinasedimentavslojar .
P.s. Om det blir förbjudet att äta österjöfisk – ska vi förbjuda även måsar att äta den? 

Läs även om Dioxin i korv & kritiska artiklar: Sormlandsnytt  Svd./brannpunkt
Foto: fotoakuten.se
*) www.emcoplate.se/kvicksel.htm **) www.vastervik.se/kommun

Both comments and pings are currently closed.

4 Kommentarer to “AVGIFTA FISKEN!?”

 1. Kemikaliedetektiven skriver:

  Britta Hedlund från Naturvårdsverket ringde upp och jag ställde några frågor:

  Vad kan konsumenterna bidra med för att fisken i Östersjön ska bli ätlig?
  -Det är åtskilliga små källor – om det vore några få så vore det enklare.

  Men om man slutar med t ex fyrverkerier – för de dioxiner som bildas ramlar väl ner till slut – och sopsorterar för att minska dioxiner från sopförbränning och undviker klorkemikalier så borde det väl hjälpa?
  -Det är klart det gör på sikt men det finns även upplagrat i sediment i havet. Men absolut, för även om det finns upplagrat och successivt kommer fram så minskar det ju om man minskar tillförseln.

  Kommer gasledningen i östersjön att göra så att mer rivs upp ur sediment?.
  -Det finns ju miljökrav. Hoppas inte.

  Vad gör Naturvårdsverket och Regeringen åt saken?
  -Vi avvaktar resultatet från en pågående utredning som är klar om några år för att kunna dimensionera källorna och ge rekommendationer om ändrat beteende, t ex vedeldning bidrar ju.

  -Men det har vi ju hållt på med i tusentals år och det har ju minskat så är det inte snarare andra saker i vår livsstil som påverkar mer?
  -Som du säger många bäckar små och andra myndigheter, t ex Livsmedelsverket kommer också att vara inblandade och ge relaterade kostråd och Kemikalieinspektionen vad gäller krav på kemikalier.

  Jag tycker det är lite otäckt, för vilket hav står på tur härnäst?
  -De andra haven är större, men jag håller med det är oroväckande.

  Kanske är det bara en tidsfråga innan all fisk är mer eller mindre oätlig om vi inte gör nåt

 2. [...] Gå in på EU:s hemsida och säg din mening! eu/rapid/press  Läs inlägg ”Avgifta fisken” Foto: fotoakuten Inlagd i Okategoriserade | « FÖRBJUDS PLASTPÅSAR? Du kan lämna en [...]

 3. [...] djur och växter har minskat med 50 procent sedan 1980! Tidigare inlägg: Stockholm sophuvudstad Avgifta fisken Inlagd i Okategoriserade | Tags: natur, vatten, vattenbrist « KEMIKALIEKÄNSLIG – [...]

 4. [...] (dn.se) Själv tål jag nästan ingen fisk. Undrar varför! Tid.inlägg: Avgifta fisken! BLOGGPOST permalänk Diabetes av odlad lax? Inlagd i Okategoriserade | Tags: diabetes, fet, lax, [...]

Subscribe to RSS Feed