https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

PERFLUORERAD POLARE?

Dålig kunskap i butiker om giftig impregnering, men det kan finnas alternativ! 

Polarns jackor

Oro påverkar inte gravidchanser, skriver DN, men det gör PFOA, i varje fall om man har för mycket i kroppen. Det visar studier från 2009. (scienceagogo) Sannolikt reproduktionsstörande och cancerframkallande, skriver Kemikalieinspektionen om den här typen av ämnen som bl a finns i skidvalla (se inlägg), minkar (se inlägg) och på kläder, men det är ingen akut risk, menar man - man behöver t ex inte slänga bort sina gamla impregnerade ytterplagg. (www.kemi.se)
Konsumentmakt?
”Konsumenter kan bidra till minskad användning genom att fråga om produkter de köper kan innehålla perfluorerade ämnen och efterfråga mindre farliga alternativ”, skriver myndigheten. 
Visst, men det vore ju bra om man fick svar. Det fick inte jag när jag frågade om jackor i Polarn & Pyret (2 butiker) och i Lilla Gröna Indianen på Nybrogatan (där man har en del ekologiska kläder och fina stövlar).
Man hade aldrig hört ordet perfluorerad och i Fältöverstens ”Polare” blev jag hänvisad till huvudkontoret. Kanske har nån nyfiken förälder lust att ringa?
På H&M frågade jag inte ens, men till min överraskning hittade jag barnjackor som det står Bionic på som inte ska innehålla några dylika gifter. Hm, bäst att kolla upp!
Är de gift-fria?
Vissa av Bionic-produkterna är ”free of fluorocarbons” (märkta med FC-free och inte perfluorerade), medan andra i likhet med skidvallan innehåller perfluorerade ämnen som skulle kunna ge biprodukter i form av nåt av de värsta ämnena (PFOS /PFOA), även om man menar att de inte gör det.  Har mailat till Kemikalieinspektionen och frågat hur det är med den saken. Tror att jackan på bilden är helt OK,men kan inte läsa hela etiketten på fotot. Företaget: rudolf.de
P.s. Notera att även bisfenol A kan försämra ”gravidchanser” se inlägg

Both comments and pings are currently closed.

12 Kommentarer to “PERFLUORERAD POLARE?”

 1. Sara skriver:

  Hejsan!

  Jag skrev och frågade Polarn o Pyret om perfluorerade ämnen i deras jackor och fick detta svar.

  Hej!
  Polarn O. Pyrets vattentäta jackor består av en syntetväv (polyester) som på insidan är belagd med ett tunt skikt polyuretan (en vanlig plast). Ytan är sedan behandlad med en vattenavvisande finish som lever upp till de lagkrav för kemikalier som finns. Man brukar prata om perflourerade ämnen (ibland flourkarboner) i samband med smuts- och vattenavvisande behandlingar. Dessa ämnen kan förekomma i Polarn O. Pyrets ytterplagg, dock i tillåten mängd som är extremt liten. Hälsningar Ann-BrittPolarn O. Pyret Kundtjänst

  Vad säger du om det? Du som är insatt.

  Mvh / Sara

 2. Kemikaliedetektiven skriver:

  Hej Sara!
  Kul att du frågade och fick svar! Den s.k. ”vattenavvisande finishen” kan alltså bestå av perfluorerade kemikalier. Fråga gärna vilka ämnen det rör sig om, hur liten en ” extremt liten mängd” är och om polyuretan-beläggningen innehåller flamskyddsmedel och vilket i så fall. (Om du vill veta mer om polyuretan så finns det mycket information i boken Impotensmadrassen).
  Mvh/Kemikaliedetektiven

 3. Sara skriver:

  Hej igen!

  Nu har jag fått svar igen. Förstår ju inte mycket av det som står, men det gör nog du :-) Vad säger du om det här:

  Följande svar är från Kvalitetsavdelningen på Polarn o Pyret.

  ”Till att börja med så använder vi inga flamskyddsmedel i några av våra plagg.

  Angående den vatten- och smutsavvisande ytbehandlingen på våra ytterplagg bygger impregneringen på flourkemi. Vi använder inte flourtelemerer men flourpolymerer. PFOA används vid produktionen av impregneringen men har i stort sett försvunnit i den färdiga produkten. Dock kan det finnas rester kvar. Vi hänvisar till ett i Europa vedertaget och rekommenderat krav på att mindre än 0.1 mg/kg får förekomma på tyget i våra ytterplagg. Vi kräver testrapporter från tyget efter produktion och gör stickprover på färdiga plagg för att kontroller att våra krav efterlevs.

  Idag tittar och provar vi fluorfria alternativ i vår produktutveckling för att kunna fasa ut impregnering som bygger på fluorkemi från våra plagg.”

  Hälsningar
  Ann-Britt

  Polarn O. Pyret Kundtjänst

 4. Kemikaliedetektiven skriver:

  Tack! Det är alltså ett av de två perfluorerade ämnen som anses som mest giftiga som används i impregneringen av kläderna, PFOA. (Läs mer i fortsättningen på inlägg om Glasögon som kommer snart). PFOA ersätts mer och mer med andra kemikalier som anses vara mindra farliga av tillverkare i ex. USA. Så följdfrågan blir: Var tillverkas impregneringen respektive jackorna? I Kina? Hon kan ha rätt i att mycket försvinner i produktionen, men hur mycket som är kvar vet vi ju inte. Bra att de försöker hitta alternativ! Dina frågor kanske skyndar på processen. Mvh

 5. [...] många vardagsprodukter och med tanke på att de lagras i kroppen bör man kanske undvika  t  ex perfluorerade barnkläder. (Ju mer vi av slentrian eller bekvämlighet använder den här typen av ämnen desto större är [...]

 6. [...] antifukt-preparat som användes i håret? Vilka kemikalier innehåller det? (nåt perfluorerat som i barnjackor - se även förra inlägget) Vilka material finns i kläderna? Var har de tillverkats? (kanske [...]

 7. [...] att man kan bli av med t ex bisfenol A rätt snabbt, att man kan ställa frågor (perfluorerad polare?) och att Kemikalieinspektionen nu satsar på barn och allergiker i sammanhanget. [...]

 8. [...] Ämnena borde förbjudas. Särskilt i applikationer där det verkar finnas alternativ: Perfluorerad Polare. Mer senare! Inlagd i Okategoriserade | Tags: cancer, gift i kläder, konsument, överkänslighet [...]

 9. [...] Miljömedicinska Institutet får vi främst i oss PFCer via mat ki.se/ki/. **) om barnkläder: Perfluorerad polare! ***) PFCer hittades i damm under sängar i Naturskyddsföreningens studie! (Inlägg) BLOGGPOST [...]

 10. [...] man kan fråga i butiker om en produkt innehåller perfluorerade ämnen. Men butikspersonalen har ofta ingen aning om att dessa ämnen ens [...]

 11. [...] PFAS i luften i sportbutiker, sa Helena Nilsson. (Och hur är det i barnbutiker? se Perfluorerad polare)    Synergieffekter, distribution och styrmedel! Synergier (Giftiga giftermål) med andra typer [...]

 12. [...] material!!! Kan det vara antimögelmedel?? Hur som helst så känns kläderna bättre än diverse Perfluorerade polare och visst är det väl konstigt att de här värstingämnena inte är förbjudna än!  Jag [...]

Subscribe to RSS Feed