https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

GIFTIG PLASTGRAN!!!

Kan grabbar få bröst av östrogengranen?

Fler än var fjärde svensk (28 %) föredrar plastgran. Man kan t o m få den i rosa om man vill. Hela 45 % av norrlänningar tänker ha plastgran i jul, enligt Aftonbladet! Det främsta motivet ska vara att man vill slippa barr. Men man slipper inte PVC* som kan vara mjukgjord med upp till 25-50 % DEHP (kemi), en hormonstörande ftalat som är förbjuden i barnprodukter i EU (kemi). Ftalater kan enligt en turkisk studie ge unga pojkar bröst (gynecomasti).  Man noterade att pojkar med tuttar hade avsevärt högre halter ftalater i blodet än pojkar utan.  (montrealgazette)
(Att ämnena även kan krympa snoppar kan du läsa i den trevliga boken Impotensmadrassen).
Äter man den?!
Men hallå – man äter väl inte sin gran och inte heller leker man med den eller har den på huden, är den invändning som förmodligen någon har mot min ”plastskrämselpropaganda”.  Men hallå, svarar jag, det som avgår från granen till luften andas man in, vilket t o m kan vara värre ur giftupptagningssynpunkt! (läs mer i ovannämnda trevliga bok). 
Tänker på miljön…
Plastgranar har funnits i 10 år och Rusta rustar med fler färgglada modeller, Coop säljer omkring 5000 gröna per år, men Åhléns har tänkt till för man vill fasa ut miljöfarliga ämnen som PVC och har inte har hittat nån bra…Hurra, hurra!   FÖRBJUD ÖSTROGENGRANAR!   
* PVC, polyvinylklorid kan lukta rätt illa, särskilt när den är ny… 
P.s. Ftalater misstänks kunna ge fler biverkningar än ovannämnda…
http://www.expressen.se/levabo/1.2255323/har-ar-arets-gran-rosa-och-metallic
http://www.gp.se/bostad/inredningarkitektur/1.511577-arets-gran-rosa-och-metallic
Tidigare inlägg där PVC nämns:
https://kemikaliedetektiven.se/wordpress/?p=3682
https://kemikaliedetektiven.se/wordpress/?p=1878
  
www.fotoakuten.se

Both comments and pings are currently closed.

5 Kommentarer to “GIFTIG PLASTGRAN!!!”

  1. [...] Hormonstörande Blåmarkerade ämnen ovan påverkar hormoner. Det gör även ftalater (plastgran) och bisfenol A (naglar), men de bryts ner snabbare än DDT som förbjöds i USA 1972 men [...]

  2. [...] epoxyhärdare (MDA) samt de tre mjukgörande ftalaterna DBP, BBP och DEHP (som finns i bl a plastgranar, barntänder, hantlar och partytält) och som redan är förbjudna i barnprodukter [...]

  3. [...] av syntet. Alltså plast…hyrdekor Är det månne hormon-störande pvc-plast med ftalater som i julgranar? (Notera att ftalater redan kan finnas i parken). Läs gärna om Giftigt nyårsfirande och [...]

  4. [...] var förmodligen tillverkad av hormonstörande polyvinylklorid precis som giftiga plastgranar, tältet på Kulturfestivalen 2010  och draperiet på eko-caféet i Rosendal (se bild)  **) [...]

  5. [...] med giftiga kemikalier. I alla fall av den fräna stanken att döma, som inte liknar den från ftalatgranar eller ADHD-draperier, utan - ja vad? Hormon- eller nervgifter? Men visst var det lite kul en [...]

Subscribe to RSS Feed