https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

GRÖNA KEMIKALIEPLATTAN!

Stockholm Kulturfestival (10-15 augusti) i miljöhuvudstadsanda är över. Jag var där ett par timmar i tisdags kväll bl a med hopp om att träffa en viss giftig filmregissör!

Musik och massor av folk. Stenbeläggningen på Sergels torg (plattan) är delvis täckt med orangeröd och grön syntetmatta. I mitten finns den s.k. Gröna Plattan där miljöaktiviter äger rum med ett jättestort partytält som stinker duschdraperi av PVC. Här inne är den gröna mattan heltäckande. Vid ingången delar man ut PET-flaskor med grön kork som folk uppmanas återanvända.!!!?

Sätter mig på en plaststol bland ett 50-tal andra åhörare. Bredvid mig ser jag lite mer miljötänk. Gamla lastpallar man byggt om till soffor och bord. Luktar skumt! (läs om riskerna i kap. Ett mystiskt paket i Impotensmadrassen.) 
Kemikaliedemens?
Framme på podiet sitter en moderator, en giftexpert och så giftige Jarl (filmregissören) som har 300 kemikalier i blodet varav de två han har mest av lär kunna orsaka Alzheimers, berättar han, något som inte märks än i varje fall…
-150.000 kemikalier är i omlopp, säger giftexperten från Karolinska Institutet, och endast en bråkdel har testats, något som beror på brister i tidigare lagstiftning. (Hur bra är den nuvarande?)
Filmade missbruk!
-Här på torget filmade jag en gång människor som frivilligt utsatte sig för kemikalier, säger Jarl. De drogade sig. Droger är också kemikalier. Alla har numera hundratals kemikalier i kroppen.  
Under 20 års tid samlade han information i en stor lada. Det utgör tillsammans med blodprov och intervjuer med forskare basen i hans senaste film Underkastelsen. Han nämner mattor som ett exempel på nåt som kan innehålla flamskyddsmedel (pekar på golvet) och som brandmän blir sjuka av (inte bara brandmän – se den bok jag ständigt tjatar om). Han oroar sig för de yngre generationerna… 
-Det kan finnas okända samverkanseffekter med de många kemikalier vi exponeras för, säger han.
Kemikalietält!
Vad exponeras vi för här inne i tältet, frågar jag, och hur har man tänkt när man valt ett tält av misstänkt hormonstörande  PVC* och matta?
Stefan Jarl skrattar till och en kvinnlig arrangör med grå nacksvans svarar: 
-Det är en kombination av miljö- och kultur och vi har hälften av båda, vad det är för material i tältet vet jag inte, men vi har valt den absolut mest miljövänliga mattan, fast det är flamskyddsmedel i den förstås, för det måste det. Hon lovar maila mig information om innehåll, men inget har kommit än**! Jag missar tyvärr en del av diskussionen eftersom jag då och då går ut för få lite luft (och exponeras mindre).
Samma tema
-Den handlar ju om samma sak som min film, säger Stefan Jarl när han bläddrar lite i min bok.  Ja, men min utgångspunkt är en annan, säger jag, människors reaktioner på och funderingar över produkter i vardagen och jag har roat mig när jag skrev den. 
-Det skadar inte med humor, säger Jarl. - I min film finns bara tre skratt! 
Jag ställer ett par frågor och får användbara svar. 

På torget finns en bokbytartunna! Väldigt miljövänligt precis som kaféet uppe på kulturhusets tak som serverar eko-mat och Uffes Älgshop där allt är av trä. Det finns säkert mer sånt som jag inte hinner se…

 *) polyvinylklorid, ett vanligt material i partytält och duschdraperier. Kan innehålla en av de giftigaste ftalaterna DEHP (som även fanns i Jarls blod).
**) DEHP är informationspliktigt mot kund
http://kwww.underkastelsen.se http://www.stockholm.se/KlimatMiljo/Miljohuvudstad-2010/ 
https://kemikaliedetektiven.se/wordpress/?p=1448 (”Jarls” bromerade biograf…)GRÖNA TIPS TILL ARRANGÖRER AV JIPPON – klicka på Kommentarer eller Läs mer och scrolla ner:!

Both comments and pings are currently closed.

3 Kommentarer to “GRÖNA KEMIKALIEPLATTAN!”

 1. admin skriver:

  GRÖNA MILJÖTIPS TILL ARRANGÖRER AV JIPPON!

  Som obotlig miljönörd dristar jag mig till att föreslå ett bredare miljötänk inför nästa festival mm:

  1. Hållbarhet! Välj i 1:a hand material som är förnyelsebara och närproducerade. Undvik plast och syntet!

  2. Enkelhet! Satsa på billiga, enkla aktiviteter t ex frågetävling & bokbytartunna.

  3. Fokus! Komplettera med ett större, mer resurskrävande, nytänkande arrangemeng/projekt som väcker medialt intresse (istället för många onödiga halv- och skenmesyrer!)
  (När det gäller festivalen ovan kunde man ha skippat mattor och plastflaskor och låtit bygga ett indiantält, en stor lappkåta eller ett monterbart eko-hus med trasmattor alt. eko-bambu på plattan! Eller nåt annat hållbart!

  4. Integrering. Miljö- och klimatfrågan är inget särintresse som står i motsatsförhållande till allt annat. Omställningen till ett hållbart samhälle underlättas om den tillåts genomsyra allt – t o m kulturen.
  Särskilt under ett Miljöhuvudstadsår!
  Kemikaliedetektiven

 2. [...] sig mer för de yngre generationerna. Det gör jag med! Två av de inlägg där Jarl figurerar: Kemikalieplattan Forum Giftfri Miljö Inlagd i Okategoriserade | « BISFENOL I BARNTÄNDER? (2) Du kan [...]

 3. [...] tillverkad av hormonstörande polyvinylklorid precis som giftiga plastgranar, tältet på Kulturfestivalen 2010  och draperiet på eko-caféet i Rosendal (se bild)  **) Det framgick inte vilken typ av [...]

Subscribe to RSS Feed