https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

BISFENOL I BARNMATSLOCK!

Metallock på glasburkar har oftast bisfenolhaltig plast på insidan. Även barnmat!
Jag brukar sätta tyg eller nån mindre farlig plast mellan lock och burk om jag återanvänder burken. Så att syntethormonerna inte ska hoppa (migrera) till maten. Det kan de göra med upp till 7,2 ng/mg enligt en kanadensiskt studie. Låter inte mycket, men i Danmark har man nolltolerans i produkter för små barn sedan 1 juli.

Lock på Hipp ekologisk barnmat innehåller också bisfenol-A. Men inte så länge till. Fr o m 1 september kommer locken (i enlighet med det danska förbudet) att ha en annan beläggning även här. Man har låtit ett oberoende tyskt laboratorium testa hur mycket bisfenol-A som avgår från de nuvarande locken och funnit det vara noll. (Väntar på studien…).
Semper har bytt ut bisfenol-A plasten i Danmark men inte i Sverige.
-Det nya materialet försluter inte på samma sätt, säger Malin Westling. Skyddar inte mot metallen och det blir sämre hållbarhet (från 24 till 8 mån.).

Brukar lägga de läskiga locken i metallåtervinningen (som man ska) – men vad händer med plasten? Det finns även lock av ren metall eller annan plast. Föredrar gammaldags glasburkar med lock av glas och gummiring (tyvärr ofta syntetgummi som luktar).
http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf9006888   (studie i Kanada)
http://messageboards.ivillage.com/n/mb/message.asp?webtag=iv-psbfvbottle&msg=7859.7
http://www.radron.se/templates/Artikel____3448.aspx (danskt förbud i barnprodukter)
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/sverige-borde-stoppa-bisfenolplast_4695659.svd
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/varning-for-kassakvitton_5118323.svd
 
http://www.nyhetskanalen.se/1.1741147/2010/08/11/bisfenol_i_kvitton
https://kemikaliedetektiven.se/wordpress/?p=472 (bisfenol-A i lösnaglar)

Both comments and pings are currently closed.

7 Kommentarer to “BISFENOL I BARNMATSLOCK!”

 1. Malle skriver:

  Åh typiskt, en grej till. Well…jag har ju ibland återanvänt dessa burkar och diskat dem noga och fryst in överbliven hemlagad mat i burkarna – då skuttar alltså bisfnolet ner i min barnmat? Även om maten aldrig rör locket?

 2. admin skriver:

  Ja, det verkar som en del kemikalier är väldigt ”skuttiga” (många även flygkunniga). Lägg nåt emellan, vettja! Man kan inte utesluta att det avgår lite mer när man diskar/diskat locken i varmvatten. Man kan ju alltid hoppas att de skuttar mindre när de är nedfrusna!

 3. Malle skriver:

  Ja vanlig plastfolie är väl snällare, PE? Går det ner i hela maten tro eller bör detbara skutta till det precis under locket? För då skulle jag ju kunna ta bort bara det översta i de burkar med dyr Bosarpkycklingsbarnmat som redan finns i frysen!?

 4. admin skriver:

  Skulle tro att det räcker att ta bort det översta.

 5. Gustav Hagberg skriver:

  Vi har sedan två år tillbaka sålt ett alternativ från en Svensk uppfinnare! Barnmatsburkslocket Lidodido löser ovan nämnde problem. Läs mer om dem och köp på http://www.barndesign.se
  Tillverkade i Sverige och garanterat fria från PVC & BPA (Bisfenol)

  Mvh
  Gustav son till Oliver 18 månader

 6. [...] Kemikalieinspektionen. Ämnet har förbjudits i nappflaskor i EU. (kemi.se) Se upp även med barnmatslock, plastskedar, byttor & muggar samt nappar. Även livsmedelsverket arbetar nu för [...]

 7. [...] har jag inte vågat prova sedan dess, men det verkar vara bisfenol A i kapsylen på samtliga (se inlägg). (svd/gift-i-barnmat)  (dn/mogelgift-i-barnmat ) (sv.sr) (skanskan) (aftonbla) [...]

Subscribe to RSS Feed