https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

BISFENOL I KVITTON!

Dagens läskiga hormonlarm – bisfenol-A i kvitton!
Hjälp! Jag som torkade mig med ett kvitto i skogen i somras när jag saknade toapapper! Hädanefter ska jag ha handskar på mig när jag handlar och samla kvitton i en tät ask.
Man ska forska på om butikspersonal har förhöjda nivåer i sina kroppar. Bra, men är det inte bättre att förbjuda skiten. Ett förbud utreds faktiskt på Regeringens uppdrag, men bara i nappflaskor och vissa plaster (?).  Livsmedelsverket vill emellertid först höra vad pappa EU har att säga.
1,1 miljoner ton…
I EU användes 1,1 miljoner ton bisfenol-A under år 2005. Det positiva är att det bryts ner ganska lätt i naturen (med tanke på kvittot ovan – nästa gång ska jag ta ett löv, jag lovar!)  

Visst blir man trött på alla larm som kommer som små överraskningar för konsumenterna – detta
t o m för mig! Det finns ju folk som vet vad saker och ting innehåller. Informationsplikt, tack!

Under kommande veckor ska jag berätta om några fler ställen där bisfenol-A finns (om du undrar vad bokstaven A står för så är det aceton). Vi börjar med tidigare inlägg om lösnaglar: https://kemikaliedetektiven.se/wordpress/?p=166 och tandfyllnadsmaterial (det nämns inte vid namn, men det är bisfenol-A som åsyftas i samband med fetma som jag också återkommer till i ett fett bra inlägg!) https://kemikaliedetektiven.se/wordpress/?p=473. I kapitlet ”Plufsig av plast” i boken Impotensmadrassen finns mer information om bisfenol, plast, mm. www.kemikaliedetektiven.se

Both comments and pings are currently closed.

En kommentar to “BISFENOL I KVITTON!”

  1. Eva skriver:

    Hade det inte varit läge i debatten om bisfenol A att förtydliga i vilka sammanhang man skall se upp? Det är ju uppenbart att det är en olämplig tillsats i polykarbonat eftersom det bevisligen läcker ut.
    Men hur har vi det t.ex. med epoxi?! Så vitt jag hört finns det inga bevis på att en fullt uthärdad epoxi släpper ifrån sig bisfenol A (uppgifter från bl.a. Stockholm vatten). Och det är ju tur eftersom epoxi bl.a. används till att belägga insidan av vattenreservoarer…
    Det är alltid bra att upplysa konsumenterna om risker men man kan inte förvänta sig att de skall förstå vad man skall se upp med när inte ens den som skriver artikeln har fullständig kunskap inom området.

Subscribe to RSS Feed