https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

HUR TILLVERKAS ÄTTIKA?

Vilken ättika är mest miljövänlig?

Ättika kan användas till mycket. Inte bara för inläggning av typ gurka. Själv droppar jag lite ättika i sköljvattnet i tvättmaskinen när det är fuktigt ute, så att tvätten inte ska lukta surt när den torkar (utan torktumlare). Jag an-vänder den också ibland som tvättmedel; en liten skvätt tillsammans med bak-pulver eller bikarbonat. Blandningen funkar också utmärkt för ren-göring av spisen (se nedan). Såväl miljövänner som kemika-liekänsliga använder dessa naturliga produkter i sin vardag, ofta för att få bort obehagliga lukter. Hur ättikan tillverkas har jag däremot inte reflekterat över. Förrän häromdan när det kom ett mail:  
”Hej! Jag är med i en fb-grupp där man diskuterat vilken sorts ättika som är lämplig att använda, och man menar där att Winborgs biologiska inte är ok eftersom Unilever köpt upp företaget. Men jag har många gånger hört sägas att Perstorps ättika som förr gjordes av bokved, numera skulle vara gjord av produkter från petroleumindustrin, men hittar ingen vettig info om detta. Vet bara att Perstorp själva har vägrat svara på frågorna. Undrar om Kemikaliedetektiven har några uppgifter angående Perstorps-ättikans råvaror/tillverkning? Mvh Anita.”
Svar: Nej, tyvärr! Jag använder ofta ättika från Winborgs (så ofta att man i butiken ibland tittar undrande på mig. Då brukar jag säga att jag ska ha den som groggvirke*..). Hade ingen aning om att Unilever** köpt upp bolagat! (Har man ändrat nåt i tillverkningssättet?) Ang. ättikan från Perstorps så tycker jag ni ska insistera på att få ett svar. 
Ättiksyra förekommer naturligt, särskilt i frukt, och ingår även i människans energiomsätt-ning. (se Shenet) ”Förr var den enda metoden att få fram högre halt än 15 % att destillera vinäger som jästs fram ur alkohol. Sedan mitten av 1800-talet kan syran göras syntetiskt och stora mängder fås också som biprodukt i andra processer.” Torrdestillering är den vanligaste metoden i Sverige: ”trä, bäst lövträ, torrdestilleras och renas från träsprit och annat”. Apotekens trä-ättika gjordes på detta sätt.  Även syntetisk framställning förekommer: ”Något vattenfritt acetat (salt av ättiksyra) destilleras med svavelsyra. Svenska farmakopén har använt blyacetat (ättiksyrad blyoxid).” Vá, vá! Blyoxid!? Måste vara länge sen!! Kanske finns det fler sätt?
*) Ska nog sluta skämta om detta. Visste inte att en del faktiskt dricker shots med ättika: flashback! Varning: ättika är starkt frätande och bör hållas borta från barn: familjeliv 
**) Unilever har i alla fall slutat med plastpartiklar i hygienprodukter – se bisfenol-i-skrubb-tval
Städlänkar: rengör-med-aettika/bikarbon  bakpulv-tar-bort-smutsrengörining-egna-ogiftig
BLOGGPOSTA permalänk Hur tillverkas ättika?

Both comments and pings are currently closed.

En kommentar to “HUR TILLVERKAS ÄTTIKA?”

  1. Anita Grundström skriver:

    Winborgs verkar inte ha ändrat i tillverkningssättet, för jag tror jag skulle ha märkt det eftersom jag har kemikalieintolerans. (Tråkigt att ”poo-företaget” Unilever har köpt upp företaget, för det är den enda ättika jag tål.) Av Perstorps ättika får jag svårt att andas och rött skinn.

Subscribe to RSS Feed