https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

GIFTIG DANSK JULGRAN!?

Ingen dans kring Round-up-granen…

Redan vid försäljningsstället på förortstorget, dit jag följt med anhöriga som ska handla julgran, får jag huvudvärk. De här granarna känns inte snälla alls. I motsats till granar som växer i till exempel Nackareservatet.
Aha, de kommer från Danmark. Varför, undrar jag. -De odlar gran där, blir svaret. Med bekämpningsmedel? -Det vet jag inget om. Nähä. Men det vet Danmarks Naturfredningsforening, läser jag senare (sverigesradio).
De stora odlingarna är en miljöfara. Pesticider används så att inga löss ska växa på granarna. Vilka medel framgår inte. Jag tillbringar kvällen i bl a granens sällskap, med accelererande huvudvärk. Väl hemma hos mig mår jag ännu sämre, vaken nästan hela natten, känningar i lungorna, törstig och nästkommande dag diarré och tom i huvudet, som delvis fortfarande värker. Vad är det för dj-a skitgranar de säljer? Får inte tag på nån som vet! 
Men det gör Håkan Lundgren. Han säljer härligt doftan-de, ekologiska julgranar på Årsta torg, som han odlat i Skåne. 
-I Danmark används ogräsmedlet Round-up på marken under granarna, säger han. Och eftersom de står så tätt att de möglar besprutar man grenarna med bekämpningsmedel mot svamp. Själva granplantorna är också besprutade.
Precis som i skogsbruk, säger jag. Med nervgifter typ cyper-metrin. (förlamad-av-plantgift). Gäller det även dina plantor?
-Nej, men vi får specialbeställa dem för att få dem utan gifter, säger Lundgren. -Fast alla förstår inte det här med eko-granar. Hur kan träd vara ekologiska, det är ju inget man äter, frågar de.  När jag berättar om min reaktion på den danska granen, säger han: -En del får huvudvärk av doften från den vanliga rödgranen och silvergranen. Är man allergisk ska man ha kungsgran. Den luktar inte.
Tror inte det var granlukten, säger jag, det var nog kemikalierna, men när jag en stund senare girigt sniffar på en ekologisk rödgran får jag åter lite känning i huvudet, men det går snabbt över. Vad är detta? Kors-allergi?  Fast jag är ju inte allergisk i vanlig bemärkelse, jag är kemiskt känslig. Hm. Nu blev det visst rörigt. Hur som helst så ska den danska granen nu bytas ut mot en skånsk. På min bekostnad! Fattar inte varför det inte finns några närodlade ekologiska julgranar att tillgå!
BLOGGPOSTA permalink Giftig dansk julgran!?

Both comments and pings are currently closed.

2 Kommentarer to “GIFTIG DANSK JULGRAN!?”

 1. Hanne skriver:

  Hej.
  Om RoundUp. Her er kopi af uddrag af mail fra en biolog, som har stor viden om RoundUp (indeholder glyphosat).

  1.Der er klare indikationer på at Glyphosat har hormonlignede effekter som i hovedsagen ikke er undersøgt (se vedhæftede)
  2.Der er klare indikationer på at Glyphosat hæmmer vor gift nedbrydningssystem (primært i leveren) P450 diverse CYP enzymer (se vedhæftede)
  3.Glyphosat har teratogene effekter (se vedhæftede artikel med kritik af myndighedernes dokumentation)
  4.Glyphosat virker chelerende på mineraler – dette går særligt ud over mikronæringsstoffer og særligt de divalente og dem med hurtig turnower
  5.De adjuvanser der anvendes i kommercielle formuleringer af RoundUp er ikke undersøgt ordentligt, men er på flere måder mere skadelige end glyphosat alene.
  6. Monsanto har i 2003 fået patent på at anvende Glyphosat som mikrobiologisk bekæmpelsesmiddel. Det har ifølge patentet et ganske bredt virkningsspektrum mod gram positive bakterier, gram negative bakterier, alger, en del svampe, en bred vifte at protozoer mv. I hver af disse grupper viser undersøgelser at nogle typer er mindre følsomme en andre hvilket medfører en selektion. Se evt. Monsantos patent her: http://patft.uspto.gov/netacgi/nph-Parser?Sect1=PTO2&Sect2=HITOFF&u=%2Fnetahtml%2FPTO%2Fsearch-adv.htm&r=1&p=1&f=G&l=50&d=PTXT&S1=7771736&OS=7771736&RS=7771736
  7.Ændring i brugen af RoundUp, således at det nu bruges til nedvisning af afgrøder på marken (i store del af EU) og til sprøjtning af den største del af GMO afgrøderne under væksten, medfører at afgrøderne har langt højere indhold af pesticidrester. EU hævede i 2010 af samme grund de tilladte mængder fra 0,1 mg/kg til 10 eller 20 mg/kg for forskellige korn og ærter efter ansøgning fra Monsanto. Se evt. her: http://ec.europa.eu/sanco_pesticides/public/index.cfm?event=activesubstance.selection De nye høje doser forstørrer selvfølgelig de fleste øvrige problemer.

  Med ønske om en glædelig jul med et juletræ uden gifte
  -Hanne

 2. Michael skriver:

  Ja glyphosat är ett medel som man försöka minimera intaget av (= äta mera ekologiskt) då man använder mycket glyphosat i matframställningen också, förutom även nu också julgransodlingar.

  Glyphosat verkar påverka cytochrome P450 enzymer, som hjälper oss med avgiftningen av kroppen. Särskilt viktigt för oss som redan är känsliga att detta fungerar så bra som möjligt! (Kanske det kan vara en bidragande orsak som gör oss extra känsliga från början- att avgiftningen fungerar dåligt!?)

  Glyphosat påverkar bakterier och då man betänker att vi i våra kroppar har tio gånger fler bakterier än celler, så förstår man att vi lever i en slags symbios med bakterierna, och påverkar man bakterier i stort så påverkar man också vår hälsa.

  Glyphosat verkar påverka även de goda bakterierna i kroppen negativt och skapar därför utrymme för de mindre önskade arterna att växa till sig, och dessa kan skapa giftiga toxiner i kroppen, vilken kan främja ohälsa och inflammationer.

  Önskvärt vore om man kunde sluta använda glyphosat till besprutning av vår föda!

  Läs mer: mercola.com: [url=http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/06/09/monsanto-roundup-herbicide.aspx/]”Monsanto’s Roundup Herbicide May Be Most Important Factor in Development of Autism and Other Chronic Disease”[/url]

Subscribe to RSS Feed