https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

FLAMSÄKRA FLINGOR!

Flamskyddsmedel i populär mat!

Ica, Coop, Willys, Lidl och Hemköp säljer livsmedel, godis och läsk
med rester av flamskyddsmedel.

Mest belastas vi av spannmålsprodukter, bakverk, drycker och godis. Det framgår av en nypublicerad studie gjord av Livsmedelsverket (SLV) i samarbete med ett universitet i Holland, där 53 livsmedel uppdelat i 12 olika kategorier analyserades för förekomst av 8 fosfatbaserade flamskyddsmedel.
Det är den första studien i sitt slag. Tidigare har ämnena hittats i bl a damm  från elektronik, mm, och när det gäller mat, så har dorskare visat att vissa varor kan vara förorenade med bromerade flamskyddsmedel, varav flera nu är förbjudna.

Ingick det några ekologiska varor i studien, frågar jag Per-Ola Darnerud vid SLV.
-Vi fokuserade inte på det, utan köpte de matvaror som enligt statistik säljer mest, och om sådana data saknades tog vi det som skyltades i butiken. Varorna analyserades inte var för sig – det skulle ha tagit för lång tid - vi klumpade ihop dem i respektive kategori.
Vilka matvaror ingick i kategorierna spannmål, drycker och godis?
-Flingor, mjöl, pasta, ris, med mera ingick i den första, och bland dryckerna fanns läsk, vatten och lättöl. Godiset var lösgodis och allt möjligt vi hittade.
Hur hamnar flamskyddsmedlen i maten?
-Det vet vi inte. Kanske från förpackningar, men det är bara en spekulation!
Hm. Kanske från förpackningsmaskiner och elektronik i fabriker där mat processas och förpackas, funderar jag. Eller från rötslam på åkrarna, föroreningar i vattnet, eller vad?
Ämnena (s.k. organiska fosforföreningar) är nervgifter, men många är åven misstänkt hormon-störande (hur många är oklart)
Hur som helst så ligger nivåerna under myndigheternas referensvärden, om nu det kan lugna nån… Läs mer:
Sciencedirect
Etiketter: flamskyddsmedel, livsmedel. livsmedel organiska fosforföreningar, organiska fosfor-föreningar BLOGGPOSTA permalänk Flamsäkra flingor!livsmedel
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Subscribe to RSS Feed