Du kan bli förgiftad!
Bittra aprikoskärnor innehåller amygdalin som bryts ner till en mycket giftig cyanid i matsmältn-ingskanalen och några få* kan leda till allvarlig för-giftning. Små barn är särskilt känsliga, varnar Livs-medelsverket. (dn.se/passa dig...) Hm.
Själv brukar jag bara äta själva aprikosen, men jag noterar att det även säljs enbart kärnor som marknadsförs som hälsokost och anticancermedel.
Amygdalin kallas även vitamin B17 (aldrig hört talas om) och finns i många frön och bär, t ex. blå-bär**. men sannolikt får man inte i sig några farliga mängder, även om man som jag är en inbiten blåbärsätare (kanske får jag bara i mig nyttiga mängder?)
*) Man ska äta max två aprikoskärnor per dag, enligt svenskhälsokost **) vad är vitamin B17
P.s. Måste nog läsa mer om detta s.k. vitamin!
Tagg: aprikoskärnor aprikoskärnor förgiftning förgiftning B17 B17 Foto: Pixabay
BLOGGPOSTA permalänk Ät inte aprikoskärnor!