https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

OM ATT PISSA I POOLEN

Urin + klor = farliga gifter!

Livsfarligt-kissa-i-poolen, skrev bl a Metro härom-dan. En biprodukt i urin kan reagera med klor-et och bilda kvävetriklorid (trikloramin) och cyano-genklorid, som kan ge upphov till lungproblem, på-verka hjärtat och centrala nervsystemet. Hm. Hur mycket kiss-sim krävs för att det ska gå så illa IRL?
Men att simma i klorerat vatten kanske inte är helt ofarligt även utan kiss, se inlägget babysim/blåscancer! (Fast spädbarn lär väl både kissa och bajsa i bassängen?) För att undgå klor-kiss-relaterade problem kan man göra som i Skärholmens-simhall - använda ett desinfektionsmedel gjort av vanligt koksalt. Fast det innehåller väl också klor? Ja, fast i form av natriumklorid (NaCl). Och det kan väl ändå inte reagera med kiss?
En alternativ är att enbart använda kiss. Det lär ju vara bakteriedödande. Badpersonalen skulle kunna börja sin arbetsdag med att pinka i bassängen och sen kan badgästerna hjälpa till under dagen. Fast om kiss verkligen dödar alla baciller skulle  det ju inte förekomma några urin-vägsinfektioner. Vilket det gör. Och vid närmare eftertanke så kan kiss innehålla hormonstö-rande bisfenol A och andra otrevligheter som våra kroppar gör sig av med varje dag, och som man inte gärna vill få på huden eller i en kallsup. Så tänk efter innan du lättar på trycket!
Det har jag gjort (tänkt efter alltså) och jag har kommit fram till att det nog känns tryggare med koksalt. Det har ingen stickande lukt som bassängklor och Klorin och det är inte gulgrönt som giftig klorgas. Grundämnet klor i naturen förekommer ofta i salter som natriumklorid, en kemisk förening vars beståndsdelar älskar varandra och som det krävs stor ansträngning för att splittra (ensamma är de inte så starka (Kem,bindn.). Utvinning av klor kan orsaka miljöproblem, bl a kvicksilverutsläpp: kemi/klor. (wiki/Klor) (Poolklor) Klor ingår i plasten PVC samt i många farliga kemikalier och bekämpningsmedel. BLOGGPOSTA permalänk Om att pissa i poolen

Both comments and pings are currently closed.

2 Kommentarer to “OM ATT PISSA I POOLEN”

  1. admin skriver:

    OBS! Har rättat ett litet fel sist i stycket efter fotot, som slutade med ordet klor, fast det skulle stå kiss. Det gör det nu.

  2. admin skriver:

    Mer info. om poolkemikalier (som jag själv inte hunnit läsa, men ska…)
    http://www.livescience.com/45633-pool-chemical-injuries.html

Subscribe to RSS Feed