Manipulerad av ett isglassmonster!
Vi går hand i hand mot affären, 4-åringen och jag. Tre varor ska inhandlas, men plötsligt säger hon. -Jag kan väl få en glasspinne!
Men det står ju inte på pappas inköpslista, invänder jag.
-Jo, snälla, insisterar barnbarnet. Men ni har ju ekologisk vaniljglass hemma i frysen, säger jag. -Jag vill inte ha ekologisk, säger hon. - Tycker inte om ekologisk! VA, utbrister jag smått chockad. Du sa ju i förra veckan att det var det godaste du ätit.
-Det är mycket starkare smak på annan glass, invänder hon.
Men det är ingen äkta smak, säger jag med eftertryck, den är konstgjord. Inte nyttig ALLS! Vi kollar om det finns ekologiska glasspinnar. Hon nickar och när vi systematiskt har rotat igenom alla 4 glassdiskarna i Coop Konsum och jag börjar misstänka att hon visste redan innan att det inte finns några ekologiska glasspinnar i just den i butiken, säger hon lent:
-Då kan jag väl få en isglass istället.
Okej då, säger jag trött, och hon väljer en s.k. hallonglass, Långa farbrorn från Sia.
Jag superskäms. För det är vanligtvis jag som brukar tjata på föräldrarna när de köper någon i min mening tveksam produkt och nu kommer ungen hem med värsta sortens glass i handen. Pappan blir arg, säger – En massa socker, vi ska ju äta snart, och jag superskäms om möjligt ännu mer, säger att det ska inte upprepas. 4-åringen ser föga övertygad ut och jag minns för ett år sen
när jag såg isglassmonstret för första gången och pappan fick slita loss henne från glassdisken på Seven Eleven som hon försökte ta sig ner i för att komma åt en åtrådd grön Piggelin från GB.
Är Piggelin beroendeframkallande? Hur många krävs för att ett litet barns smaklökar ska
trubbas av till att föredra konstgjort framför naturligt? Är det sockret, den oidentifierade ”aroman’ eller druvkoncentratet som skapar begär, och innehåller det senare även ett insektsmedelskon-
centrat (vindruvor besprutas mycket, se inlägg)? Tills vi vet – förbjud isglass och mesiga mor- och farföräldrar! Fast nästa gång vi handlar är jag inte full så mesig när 4-åringen stönande utbrister:
-Jag blir så varm i pannan om jag inte får en isglass!! Hm. När jag senare läser innehållsförtecknngen på Långa farbrorn, ser jag att den faktiskt innehåller mer än spår av hallon, hela 5 % tillsammans med äpple & fläder, men ingen aroma. Nästan nyttig, eller? (O)naturlig glass)
SLV: Tillsatser-i-mat Handel-EU/Tillsats BLOGGPOSTA permalänk Syntetsmak starkare!!
Vi har flera barn och de äter bara hemgjord glass… Baljväxter och citronsyra i allt. (Och annat som inte deklareras.) De gör egen på bara avocado och frysta bär. På äldsta sonen kalas skrek ungarna efter mer glass! De visste förstås inte att den var nyttig. ”Ni gör den bästa maten!” sa dem. Tihii sa sonen om bara väntade på att få avslöja den hemliga ingrediensen.
Intressant med avokado och baljväxter i glassen. Hur gör ni då?
2 Avokado (supermogna) och 250 g frysta bär – hallon brukar barnen gilla bäst. Mixa. (Helst så man inte ser några gröna klumpar i glassen…) Man kan tillsätta en nypa havssalt, lite vaniljpulver och ev honung om man ändå vill söta… Äts direkt som mjukglass (till frukost, mellanmål, kvällsmat eller efterrätt, eller och!) eller så fryser man in och tar fram några timmar innan servering och förvarar i kylskåp så blir det bra konsistens. Finhackad dadel är gott som strössel och pistaschnötter om man tål.
P.s. Inte heller ”dadelbollar” brukar korv- och isglassbarnen tacka nej till! Eller fredagsmys helt utan ”godis”.
Tack, men hur hamnar baljväxterna i glassen?
Alltså, det är baljväxter i all glass som man köper (I kombo med ägg, mjöl, soja, spannmål,tillsatser) och det tål inte barnen… därför får vi göra egen.
Det är inte så många som förstått att piggelin inte alls är en allergivänlig glass. Eller att det skulle vara något annat än saft i isglass.)
Nu fattar jag vad du menar. Men jag såg inga baljväxter i innehållsdeklarationen på de (2) glassar jag kollade upp.