https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

HÄLSOSAM HÄRDPLAST?

Hur ska vi reagera på skylten?

Häromdan uppmärksammade jag skylten ”Härdplastarbete pågår” vid entrén till en T-banestation. Var jag den enda? Ingången var inte låst och det var ingen som tvärnitade i morgonrusningen för att med hjälp av sin iPhone försöka få klarhet i om det förelåg någon form av fara. Fast vadå fara!? Plast låter ju rätt oskyldigt, och ‘härd’ för tanken till hemmets trygga härd, medan ’härdsmälta’ däremot låter lite mindre tryggt. Men här handlar det om att få något att stelna/härda.
Varför inte fler skyltar?
Om härdningsprocessen medför risker så borde väl skylten
finnas även på fastigheter som relinas* och hos nagelskulptö-
rer** som också arbetar med härdplaster (varav vissa är hor-monstörande), men någon sådan varning har jag aldrig sett!  När det gäller plast med isocyanater*** kan det räcka med en exponering för att man ska få permanenta lungskador, fick jag veta när jag skrev ”kemikalieboken” (se ovan). Hur mycket krävs?
Isocyanater?
Fast det kanske inte handlar om isocyanater i T-banan (?), men det skulle det kunna göra hos tandläkaren, som också använder härdplaster  (ska utreda detta vid tillfälle). Visserligen blir all sköns gifter i stort sett ofarliga så fort de hamnar i munnen på en människa (nu var jag lite ironisk!), men hur är det för de stackars tandläkarna? Är de helhärdade hela bunten? (Nån som har sett en varningsskylt?) Plast härdas med värme, ljus eller på kemisk väg. (Härdplast)
Obehöriga ska hållas borta!
Arbetsmiljöverket skriver att obehöriga inte får vistas i en lokal där härdplastarbete pågår. Den ska avgränsas från andra utrymmen, ha god ventilation samt varningsskyltar. Så  det kanske har gått helt rätt till i T-banan, men ventilationen där är inte direkt i toppklass! Men föreskrifterna behöver inte följas om man hanterar mindre än 500 gram härdplast per person och år, läser jag. Vad innebär det? Att man kan dela upp mer på flera personer i samma lokal vid samma tillfälle? 
*) Jag slapp bisfenol-vatten, men inte kemikalieångorna från reliningen. **) Bisfenol i lösnaglar
 ***) arbetsmiljö/Isocyan isocyanater/anvandn. BLOGGPOST permalänk Hälsosam härdplast?

Both comments and pings are currently closed.

8 Kommentarer to “HÄLSOSAM HÄRDPLAST?”

  1. admin skriver:

    Ohälsosam Ohärdplast kanske hade varit en bättre titel, eftersom härdplasten är särskilt ohälsosam när den är helt ohärdad.
    Har förgäves sökt en viss sakkunnig vid Arbetsmiljöverket, så jag tror jag mailar några frågor istället.

  2. Sara M skriver:

    MAM har håller just nu på att göra en massa reklam för deras nya självlysande napp som de kallar för en ”innovativ succé som är här för att stanna”. Jag börjar ditekt på att fundera över hur giftig den där självlysande nappen egentligen är. Vad tror du? Är det något för små barn att stoppa i munnen? Jag skulle aldrig köpa den själv.
    http://m.mambaby.com/se/om-produkterna/nappar/6-mnader/mam-night-1532-11133-sv.html

    Med vänlig hälsning,/ Sara

  3. Sara M skriver:

    Ber om ursäkt för alla stavfel! Skriver på mobilen :-)

  4. admin skriver:

    Sara, läs kommentarer till ”Detektivkursen”. Där finns information om s.k. fluorescerande ämnen. Du skulle ju kunna fråga vad det är för ämnen i nappen som gör den självlysande.
    Snart kommer det väl en som pratar också!
    https://kemikaliedetektiven.se/wordpress/?page_id=2582

    (Tyvärr har jag inte hunnit uppdatera informationen på sidan i fråga, men jag ska…)

  5. [...] hos somliga (tonårskaos) (stämning galen), förmodligen bättre än när det gäller hotet från härdplast?BLOGGPOSTA permalänk Vår kemiska beredskap Inlagd i Okategoriserade | Tags: beredskap, [...]

  6. Sara M skriver:

    Tack så mycket! Ska läsa där :-)

  7. admin skriver:

    SVAR på mina frågor från Arbetsmiljöverket den 8/4-13:
    Hej!
    Tack för din förfrågan!

    Anledningen till kraven på skyltning i härdplastföreskriften, AFS 2005:18, är att informera de arbetstagare som har andra arbetsuppgifter att det inom ett visst område pågår öppen hantering av härdplastarbete. Kravet i föreskriften säger att det ska vara skyltat både i anslutning till arbetsplatsen samt på dörrarna till lokalen eller utrymmet. Vid behov ska även åtgärder vidtas för att förebygga att luftföroreningar sprids till angränsande lokaler eller utrymmen.

    På S:t Eriksplans tunnelbanestation har SL renoverat en trappa som går från den övre trapphallen ner till perrongen. SL har följt direktiven i föreskriften om att det ska sättas upp skylt på närmaste dörr. Samtidigt har de kanske velat upplysa allmänheten om vad som pågår vilket kan vara bra för allergiker.

    Nagelskulptörer och tandläkare är oftast egna företagare och finns det någon anställd så är den inblandad i det pågående arbetet och därför behövs inte skylten då alla arbetstagare redan är informerade.

    Arbetsmiljöverkets regler gäller för arbetsgivare och arbetstagare, allmänheten omfattas inte av verkets regler.

    Paragraf 3 ger undantag från reglerna om hanteringen av produkt som innehåller härdplastkomponent är mindre än 500 gram per person och år. En arbetsgivare har möjlighet att låta flera arbetstagare hantera en större mängd förutsatt att varje enskild arbetstagare hanterar mindre än 500 gram. Men även om man hanterar mindre än 500 gram så omfattas man av kraven i föreskrifterna om kemiska arbetsmiljörisker som bland annat omfattar undersökning och riskbedömning.

    Det undantag som finns i 3§ föreskrifterna om härdplaster, AFS 2005:18, förklaras i råden till samma paragraf:
    Till 3 § Avsikten med 3 § är bl.a. att sällan förekommande arbeten med mindre mängder härdplastkomponent inte ska behöva omfattas av föreskrifterna om de angivna förutsättningarna föreligger. Detsamma gäller också vid återkommande arbeten med mycket små mängder komponent.

    Observera att det undantag som framgår av paragrafen inte gäller 2 § punkt 2 (termisk nedbrytning) utan endast 2 § punkt 1. Av detta följer att det inte finns någon nedre mängdgräns när det gäller termisk nedbrytning.

    Riskbedömningen för att fastställa om det finns risk för ohälsa eller inte kan göras sedan åtgärder vidtagits enligt 5–9 §§ i föreskrifterna (AFS 2011:19) om kemiska arbetsmiljörisker. Av paragrafen framgår att viktgränsen 500 g gäller såväl ren som utspädd härdplastkomponent. Fyllmedel etc. som ingår i produkten ska alltså räknas in.

    Med vänlig hälsning,

    Svarstjänsten
    Arbetsmiljöverket
    112 79 Stockholm

  8. Sara skriver:

    Hejsan!

    Jag inventerade ett dagis i idag genom ”Operation Giftfri förskola” som Naturskyddsföreningens Kemikalienätverk genomför nu.

    Vet du vad jag hittade i målarrummet?
    Jo en självlysande målarfärg. Funderar så på vad den kan innehålla.
    SKRIVAB självlysande färg. Självklart fanns det ingen innehållsförteckning. Jag talade om att färgen mest troligt inte var så hälsosam. Sa även att jag skulle återkomma när jag undersökt saken närmare.
    Vad tror du färgen kan innehålla?

    Hittade även lim med parabener. Methylparaben om jag inte minns fel. Bad dom plocka bort produkten.

    Vänligen Sara

Subscribe to RSS Feed