Är ansvaret kemikalieindustrins?
I morse ringde en upprörd man till Ring P1. Han ondgjorde sig bl a över boken ”Den Onda Badankan” som presenterades i radions Nyhetsmorgon tillsammans med information om hur förskolor får hjälp att avgifta och vad föräldrar ska tänka på. (sverigesradio) Han tyckte att ansvaret borde ligga på kemikalieindustrin. Inte på oss! Och jag tycker han har helt rätt i att det inte borde behövas den här typen av böcker (inklusive min, se ovan). Det handlar bara om jobb för industrin och äppelkindade* författare, menade han. Det kan väl tilläggas att även många forskare får sin utkomst av kemikaliernas förekomst.
Vad innebär den nya lagstiftningen?
Apropå ansvar så innebär den nya EU-lagstiftningen REACH att en del av ansvaret förs över på industrin. Nu ska det dessutom bli färre hemlisar! ECHA mindre hemlig! Visst är det bra! Sen kan man ju fundera över hur mycket barnen själva förorenar på förskolorna. Detta med anledning av Lizettes upprörda kommentar till inlägget: Förskolor avgiftas Foto vänster: fotoakuten höger: del av NKs julskyltning
* Det är inte särskilt lukrativt att vara författare i den här genren, äppelkindad eller ej.
BLOGGPOSTA permalänk Om ansvar i Ring P1!
Det är intressant att prata ansvar. Ansvar för utsläpp, avfall och rester. Det är ju lättare om det är en förpackning, en restprodukt som man kan ta på, se och som tar plats. Lättare om det kommer från tex en pappersmassafabrik eller direkt av gruvindustrin.
Svårare om det sker osynligt, ut i luften eller vattnet, många år efter, på helt andra platser och i en ”cocktail” av osynligt avfall.
Svårt när avfallet lagras i våra kroppar och har effekter på organ som tar år att se och sätta i samband med en viss kemikalie.
Men det var ju tydligen lättare på 60-70-talet. Ett totalförbud av PCB och DDT (i Sverige). Idag förbud av bisfenol A i nappflaskor.
Som du skriver så har kemikalieindustrin exploderat. 500 miljoner ton per år, det är inte lite.
För mig är det självklart att industrin har ansvaret, de har tillverkat kemikalierna. Ofta utan information till konsumenten. Men då vi inte kan ordna någon insamlingsstation så är problemet svårare – totalförbud? Ändra livsstilen? Betala en sanering?
Men då måste lagen tvinga industrin att ta ansvaret och lägga kostnaden där/förbudet. De kommer inte frivillig att säga ”jo, men visst, vi slutar på studs, ”-sorry my bad”". Så frågan är, har vi politiker som vågar och kan ta det beslutet? Det ska bli spännande att se.
Fram tills dess är det vår uppgift att skydda oss själva, lära oss, förändra våra vanor, ställa krav och välja bort. Det finns ingen rättvisa i världen som kommer till oss, vi får kämpa för den.
Så tror jag.
Kram på dig fina kemikaliedetektiv, tack för din kraft och engagemang!!
Jag håller med Åsa om att det, förutom att det borde vara industrins ansvar, även handlar om att politikerna borde ta ansvar. Men om vi tar området miljömärkta och ekologiska hudvårdsprodukter diskuterar politiker kemikalier med exempelvis certifieringsorgan. Tyvärr plockar man inte under dessa möten fram fakta om hur de nya ”hållbara” kemikalierna framställs. Se här hur t ex Svanen arbetar: http://lagerstedt.wordpress.com/2012/03/21/sparbarhet-och-ursprung-a-la-svanen/
Nej, man diskuterar enbart hur certifieringsorganen arbetar och vad politikerna behöver göra får jag veta av just en politiker. Frågan blir ju då: om man inte vet hur de här nya ”hållbara” lågvolymkemikalierna framställs, hur ska man då kunna veta vad som behöver göras?
Man har ingen aning om varifrån mikroorganismer som används vid framställning av exempelvis hydrolyserade proteiner kommer. Se här: http://lagerstedt.wordpress.com/2013/03/14/gmo-vill-vi-egentligen-veta/
Dessutom kan man ju inte vara säker på att de nya ”hållbara” kemikalierna inte ställer till det i naturen. Se här: http://lagerstedt.wordpress.com/2013/03/18/hydrolyserat-risprotein-hallbar-kemikalie-som-utrotar-faglar/
Förutom alla ”vanliga” produkter som sprider kemikalier i vår miljö så verkar det stört omöjligt att få veta något om ursprunget till de nya ”hållbara” kemikalier som ingår i hudvårdsprodukter som är miljömärkta eller ecocertifierade.
När jag köper något som marknadsförs som eko eller som bättre för miljön så vill jag kunna lita på vad man säger, men som det är nu så går ju inte det. Så även om industrin tar sitt ansvar så är det ju till sist jag som konsument som måste agera kemikaliedetektiv! Man kan bli arg för mindre.
[...] finns det platser kvar på Miljöbalksdagarna 22-23/3. Läs Om ansvar i Ring p1 BLOGGPOSTA permalänk Försiktig i efterskott?! Inlagd i Okategoriserade | Tags: [...]
Hör kanske inte hit men vi var just och tittade på nytt golv till vårt hus, tänkte sätta parkett men försäljaren talade varmt för en ny sorts kombination av kork och vinyl. Vad kan det finnas för miljögifter i det? Och vad är egentligen det man borde tänka på när man byter golv (det är parkett från 80-talet nu).
Vad heter det nya kombi-golvet? Vinyl är polyvinylklorid som innehåller hormonstörande ftalater. Kork kan vara jättebra eller innehålla vissa gifter (du kan läsa mer om det i kap. Utmattad i boken Impotensmadrassen)
Om det inte går att slipa om den gamla parketten så är nog ny parkett att föredra. Hur gammalt är huset?
[...] hälsan? EU har lagt en stor del av ansvaret i kemikaliefrågan på producenterna (se Om ansvar i Ring P1!), men i sin avhandling ”Vårt eget ansvar” hävdar David Larsson Heidenblad att [...]