https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

VARNING FÖR FORSKNING!?

Får män njursten av C-vitamin?

I måndags såg jag vetenskapens-värld i Svt om misstänkt forskningsfusk.
I tisdags kom studien som visar att C-vitamin-ger-män-njursten. Jaha! Vá intressant! Vilka 23.000 män? Hur levde de i övrigt? Söp och levde rullan? Hade de amalgam i munnen?
Man dokumenterade vad de tuggade i sig. Inte vad de tuggade med.
-Det finns inga indikationer på att kvicksilver från amalgam orsakar njursten, säger doktoranden
bakom studien, Laura Thomas. Jaså, men finns det några indikationer på att C-vitamin gör det?
Bristande litteratursökning?
Man kan undra hur de har skött sin litteratursökning, skriver Leif X. i ett mail där han nämner en bok av läkaren Thomas E Levy, med titeln Curing-the Incurable, Vitamin C, Infection Diseases and Toxins, där frågan om C-vitamin ökar risken för njursten tas upp;  
”Två nyliga studier vid Harvard har klart visat att vitamin C inte utgör en faktor för utvecklingen av njursten hos friska vuxna. Curhan et al (1999) tittade på en grupp på 85 557 kvinnor som inte tidigare hade haft njursten. De följdes upp i 14 år, 1078 fall av njursten utvecklades i gruppen. C-vitaminintaget hade ingen statistisk relevans för utvecklingen av njursten. Curhan et al hade tidigare (1996) tittat på 45 251 män som inte haft njursten.” Med sex års uppföljnng fann de att C-vitamin inte utgjorde en riskfaktor för njurstenbildning, oavsett om männen åt 250 mg eller 1500 mg C-vitamin per dag.”
Minskad risk för njursten?
Av boken framgår även att individer med högst intag av C-vitamin löpte lägre risk att få njursten (Gerster 1997), jämfört med individer med det lägsta intaget. När förhållandena analyserades i detalj, fann Simon and Hudes (1999) att varje 1,0 mg/dl ökning i blodet av vitamin C  kunde relateras till circa 28 % sänkning av förekomsten av njursten hos män. (Låter mycket!?)
Amalgamförespråkare?
En av forskarna bakom den förstnämnda (svenska) KI-studien är prof. Carl-Gustaf Elinder. Var inte han inblandad i stängningen av den s.k. Amalgamenheten vid Akademiska i Uppsala år 2000 (kvick.org) där 72-procent-av patienterna blev battre, bl a med hjälp av höga doser C-vitamin (så vitt jag vet utan njursten)? Elinder forskar på miljöfaktorer i samband med njurfunktion. Hm.
Icke önskvärd forskning!
Mats Hanson forskade också. Tills han 1985 fick beskedet: ”Om du låter bli det där med kvicksilver och amalgam, så kan det nog ordnas en fortsatt forskningstjänst”*. Han lät inte bli utan blev istället vetenskaplig rådgivare hos Tandvårdsskadeförbundet, och skriver: ”Det finns ett avsevärt antal artiklar om förhöjd kvicksilverhalt i njurarna och hundratals om effekter av kvicksilver på njurfunktion**. Vad som saknas är kvicksilvermätningar på patienter som hamnar på sjukhusens njurkliniker. Även kadmium orsakar njurproblem och nivåerna ligger högt i befolkningen”. 
 …Men hur högt låg intaget av knäckebröd hos de 23 000 männen i KI-studien, undrar jag, med anledning av ’Brains’ kommentar till inlägget Amalgam & hjärtproblem, och var det läskiga
brustabletter med tillsatser som intogs?  Se newsvoice
 (Pressrelease: ki.se)  (c-tillskott o. risk för njursten) (sverigesradio.se) (jamanetwork)
*) Se 2000taletsvetenskap **) Ex: CQ79 EG9 BLOGGPOSTA permalänk Varning för forskning!?

Both comments and pings are currently closed.

2 Kommentarer to “VARNING FÖR FORSKNING!?”

 1. admin skriver:

  Docent Mats Hanson skrev även detta:
  ”Sådana här studier där man frågar efter vad de intar 1997 och sedan utvärderar mer än 10 år senare är behäftade med så stora felkällor att man kan få fram vad som helst med statistisk signifikans. Om man inte mäter nivån i blodet upprepade gånger har man ingen aning om deltagarna verkligen ätit 1 gram/dag eller bara säger det för att vara goda deltagare i en studie och verka hälsosammare än vad de verkligen är. Man kanske skulle få lika stor och signifikant risk om man jämförde med avståndet till närmaste sjukhus.
  Vad jag kan erinra mig så är det personer med lågt B6 eller avvikelser i B6-metabolismen som riskerar att få oxalatstenar

  Andra mailkommentarer har bl a handlar om att man genom att varna för C-vitamin vill få folk att vaccinera sig mer..
  Vad tror du?
  Själv fick jag en gång ca 50 gram C-vitamin på ett par timmar. Mer senare.
  F.ö. var det bl a i njurarna som kvicksilver från amalgam hos apor först hamnade:
  https://kemikaliedetektiven.se/wordpress/?p=43559

 2. Halogenica skriver:

  Den här artikeln framför en hypotes som jag tycker låter trovärdig:

  http://newsvoice.se/2013/02/06/dags-for-nasta-larm-nu-ska-halsogivande-c-vitamin-utpekas-som-farligt/

  ”Av en sjuksköterska fick jag för många år sen höra att läkaren hon jobbade för hade kommit fram till att bindmedlet [lista] i brustabletter ger njursten.”

Subscribe to RSS Feed