https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

PLAST & PUBERTETSÅLDER!

Barn ska inte kunna bli gravida!

Nioåring-blev-mamma, skriver Svd. Ska det ens vara möjligt? Tydligen, då puberteten kryper allt längre ner i åldrarna. År 1860 blev flickor könsmogna vid en snittålder på 16,6 år. 1920 var åldern 14,6; 1950, 13,1; 1980, 12,5; and 2010 hade den sjunkit till 10,5. Detsamma gäller för pojkar med en skillnad på ungefär ett år, skriver Guardianct! Man tror att det beror på alla hormonstörande ämnen som vi omger oss med och får i oss, som bl a finns i plaster, t ex mjukgörande ftalater. (Läcker leksaken..) (pubertet-tidigare)
Eko-liv fördröjde pubertet!
Av en tv-dokumentär häromåret framgick att man lyckats fördröja puberteten något hos pojkar i en dansk gosskör när de fick leva plastfritt och ekologiskt (sängkläder och mat). Antar att de inte hade några hormonstörande tröjor med plasttryck på sig. Det hade inte jag heller för det fanns inte. Men jag fick min mens flera år tidigare än mina jämnåriga. Varför (var det plastdockan jag fick när jag var 10, är somliga extra känsliga för hormonstörare?) och var det en sjukdom som gjorde att Lina, 4, fick mens? BLOGGPOSTA permalänk Plast & pubertetsålder!

Both comments and pings are currently closed.

2 Kommentarer to “PLAST & PUBERTETSÅLDER!”

 1. admin skriver:

  Angående plasttryck på tröjor så återkallade Lindex 2010 ett antal Hello Kitty tröjor:
  http://newsroom.lindex.com/se/lindex-aterkallar-barntrojor/

  Och Danmark går före när det gäller ftalatförbud:
  https://kemikaliedetektiven.se/wordpress/?p=41440
  När jag pratade med H&M förra året sa man att de plastryck som används inte innehåller skadliga ämnen.
  Men även om de inte innehåller de ftalater som är förbjudna/informationtionspliktiga i barnprylar, så kan de innehålla andra med liknande effekter som ännu inte reglerats. Fast de skulle ju kunna innehålla dinch?
  https://kemikaliedetektiven.se/wordpress/?p=40178

 2. [...] näsor och fastna på små fingrar likt osynliga östrogenplåster och kanske bidra till att pubertetsåldern sjunker. (läs om japanska Hello Kitty) Kan man lita på ftalater? Östogen är kvinnligt könshormon. [...]

Subscribe to RSS Feed