Ingen ville ta med sin smartphone!??
Jag har gjort en liten enkät bland ett 10-tal människor som var barn eller ungdomar på 1950-talet. Frågan löd: Vilka 3 saker/bekvämligheter som finns idag, men som inte fanns då, skulle du ta med till 1950-talet om du skulle göra en tidsresa dit? Några ville ta med sin dator. Helt väntat. -Jag vill nog gärna ha min Tv, sa kändisen på fotot*, medan andra inte kunde komma på nånting alls. En sa ”mer öppenhet, fler caféer”, men ingen ville ha med sin smartphone, trots att samtliga har en (åtminstone en mobiltelefon). Och ingen enda ville ta med bisfenol-kvitton, IKEA-madrassen** eller plastförpackningar! Visst är det konstigt!?
Mobiler & stofiler!
Ointresset för att ta med mobiltelefonen förvånade mig så till den grad att jag kände mig föranledd att ställa följdfrågan ”varför vill du inte ha med din smartphone. Svar: – Det behövs inte!
Vadå behövs inte!!? Folk är ju som besatta! Nej, nyttan med att ständigt pilla på sin smartphone är tydligen inte självklar för dessa gamla stofiler (kanske har de för dålig syn?)
Hur bra var det och för vem?
En annan stofil är journalisten Gunnar Lindstedt som i sin bok Olja skriver: ” Vi kanske hade ett fantastiskt bra samhälle på 50-talet, men inte förstod det.” Man förstod nog inte heller att den smygande kemikalieinvasionen redan hade börjat, den som senare skulle leda till att myndigheten Kemikalieinspektionen bildades 1986, där 80-talisen Frida Ramström 2012 skulle bedyra att ”kemikalier inte bara är dåliga, de behövs för de leder till ökat välstånd”! De leder också till typ 300 kemikalier i blodet (underkastelsen), vilket man inte hade då (i stofilernas barndom). Hur många behövs EGENTLIGEN för ett bra liv? (se även Glädjedödarbloggen!) Och behövs det nån köttskatt? Inte på tidsresan i varje fall då köttkonsumtionen var lägre då (Svd). P.s. Notera att inga som var vuxna på 50-talet fick ”åka med”. Skulle de ha haft andra preferenser?
*) Bli först med att gissa stofilens namn och vinn boken Impotensmadrassen (impotens o. välstånd – finns det ett samband?). Ledtrådar i Kemikaliefri miljö?
*) Kommer fler att få besvär av Ikea-madrassen när Ikea-planerar-kraftig-expansion!
BLOGGPOSTA permalänk Tillbaka till 1950-talet
Intressanta funderingar. Jag blev 4 år under 50-talet så jag funderade nog inte så mycket då. Men det fösta som dök upp, med tanke på mamma som gnodde och slet, var en tvättmaskin! Jag fick rätt tidigt hjälpa till att bära tvätten ner till sjön och upp igen. På vintern gick det inte tvätta!?
Tvättmaskiner fanns nog förresten men vi hade eget kraftverk och för dålig ”stret” (jämtska för ström) så vi kunde inte köra så mycket apparater.
Bilar fanns men vi hade ändå bara häst, så jag fick bo på skolorten när jag gick i skolan fast den bara var ett par mil bort.
Mobil? Dator? Absurda tankar! På den tiden levde vi, i naturen, på gott och ont.
Vi hade tvättmaskin i källaren i bostadshuset i stan. Och en stor frys. Folk åkte inte bil så ofta som nu. Det var ett annat tempo.
[...] om man ställer lite frågor till folk som var barn på 50-talet om vad de skulle ta med sig, om de åkte tillbaka i tiden, så tycks ingen vara intresserade av att [...]
Apropå: ”men ingen ville ha med sin smartphone” – så var det ju vällovligt – därför att mobil-IT-myntet har en förskräckande baksida – och då särskilt för barn och tonåringar – som jag ser det.
Skulle välja Smartphonen eftersom den i princip har allt som datorn har samt har även telefoni.
Fast egentligen är frågan alldeles för ospecifierad.
Antar att valet smartphone avser hela conceptet med wifi, 3g telefoni etc
och valet dator innefatar en desktop lr möjligen en laptop.
Jag skulle ta med min smartphone. Och laptopen med min mp3-samling.
Telefonkionsk, skrivmaskin och raspiga stenkakor – nej tack!
Är faktiskt inte så jätteintresserad av att färdas tillbaka till kalla krigets och den inskränkta moralismens årtionde. Allt var INTE bättre förr.
[...] Ny rapport från WHO idag. Man kan visa på kopplingar till hormonstörande kemikalier. Ökningstakten är sådan att genetiska sjukdomar inte kan vara enda förklaringen, [...]
[...] år. Har vi fått motsvarande ökning av levnadsstandarden/välfärden eller bör vi och kan vi gå Tillbaka till 1950-talet för att slippa bli hormonsjuka? Fast ”vi” lever ju längre heter det, och ska jobba [...]
[...] saknar ofta täckning. Tillbaka till 1800-talet alltså. (Då vill jag nog hellre Tillbaka till 1950-talet.) Fast utan täckning slipper man å andra sidan få ångest av mobilprat! Men att inte kunna ringa [...]
Tyckte att här här varenda superbra! Kom igen, så vi får läsa mer!
Hej!
Intressant läsning! håller på att skriva en pjäs, och undersöker hur det typiska städskåpet såg ut på 50-talet hos medelsvensson?
Vad fanns i var mans hem? vad var man helt övertygad om att det var ”bra skit” som nu idag visas vara total katastrof att använda av miljö och hälsoskäl? Tacksam för tips! mvh Jenny
oj, vet ej om min post försvann,,,
Jag håller på att skriva en pjäs och letar info om hur ett typiskt städskåp hemma hos en medesvenssonfamilj såg ut på 50-talet? Fanns det något typiskt man hade hemma och trodde var ”bra skit” som har visat sig nu idag är total katastrof att använda. Gäller även hemapotek, i garaget etc.
Tacksam för en beskrivande bild av det typiska 50-tals hemmet….
Mvh Jenny
Hej Jenny
Kul med din pjäs, men jag tror du får gå till början av 60-talet för att hitta kemiska nymodigheter när det gäller rengöringsmedel mm. På 50-talet fanns inte ens plastförpackningar och mjölken var i glasflaska.
Tror man använde mest såpa för att städa då. Bäst är nog att fråga folk som använde dylika medel på 50-talet. Man kan ju ha använt en del naturliga gifter…
OK! då får jag kanske ta och gräva i 60-talet om det var då allt tog fart. Du har ingen ”bild” du kan ge mig från typiska medel man använde glatt då?
Mvh Jenny
Hej igen Jenny
Har funderat lite till. De gifter som användes på 50-talet är de ämnen som kallas ”de gamla miljögifterna”, nämligen PCB och DDT. Men de fanns inte i städskåpet direkt. En del använde väl DDT på landet typ, och PCB användes industriellt.
Det som fanns i mångas hem, närmare bestämt i var mans mun, var det kvicksilverhaltiga amalgamet som nu är förbjudet i Sverige. Det användes också industriellt och sågverk släppte ut mycket. Nu har mängde minskat i flera applikationer, men det finns fortfarande omkring 6 ton kvicksilver enbart i Stockholmarnas munnar.
Sen har vi ju asbesten om du tycker den är intressant. Den användes ofta och mycket i hus och hem, inte minst i husväggar i form av eternet.
Ang. 60-talet så smög sig gifterna gradvis in i hemmen. Den bild jag ser framför mig är Fenom rengöring (som jag skrivit om i boken), men jag vet inte hur mycket giftig fenol det kan ha innehållit. Det kom tvättemedel med kemikalier och hårspray samt allt fler plastprylar.
1959 användes 7 ton kemikalier per år. Det är pyttlelite jämfört med vad som används nu. Se länk:
https://kemikaliedetektiven.se/wordpress/2013/03/13/kemikalier-livslangd/
Återkom gärna via mail.
[...] dammet i ett sådant hem, samt hos en äldre pensionär som inte skaffat nåt nytt sen typ 1950 (Tillbaka-till-1950-talet). Vad finns t ex. i utställningslägenheten på Stickelbergsvägen med inredning från 1930-talet? [...]
[...] ifrån att Uitto inte har plastfyllningar i munnen (se inlägg). Har hon en smartphone? (tillbaka-till-1950-talet)BLOGGPOSTA permalänk Ett liv utan plast! Inlagd i Okategoriserade | Tags: plast, rensa « [...]