https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

NOBELPRISFUNDERINGAR!

Hur relaterar receptorer till gifter?

Den här veckan har jag funderat  över mina miljarder celler och hur de kommunicerar via kroppens eget Internet. Detta med anledning av Nobelpriset i kemi som går till studier av den största gruppen signalmottagare, s.k. G-proteinkopplade receptorer som hjälper oss att känna av och anpassa oss till omgivningen. (sr) (svd) Hm, en annan är ju rätt missanpassad. Åtminstone till kemikaliesamhället. Som jag känner av i högsta grad. Är det denna grupp av mottagare som hos mig, NoahXenia och andra kemi-kalieskadade med hastigheten av en Google-sökning reagerar på pyttesmå mängder giftiga ämnen och lika snabbt sprider vågor av obehag genom kroppen, eller är det en annan? 
Multimedia i kroppen!
G-protein kopplade receptorer i cellytan reagerar bl a på hormoner, ljus, smak, lukt* och beröring, men de är också (skanska) måltavla för hälften av alla läkemedel**. Men hur kan de skilja på ämnen som doktorn tycker att vi behöver och såna vi inte vill ha, t ex flamskyddsmedel? Släpps de försnämnda automatiskt in likt kändisar i en krogkö? Har de de rätt password (som hormon-härmare tycks ha***)?  Enligt wikipedia är de flesta receptorer specialiserade för att ta emot några få stimuli, men enligt Vetenskapsakademin är de G-proteinkopplade snarare multifunktionella och kommunicerar även med andra proteiner (och via bredband med omvärlden).
Många frågor kvar
Hur kommer de s.k. capsaicinreptorerna (TRPV) som reagerar på (mot) hög värme, kemikalier, dofter och chilipeppar in i bilden (se Capsaisin-host-test) och NMDA-receptorerna som påstås kunna ge upphov till självförstärkande onda cirklar av negativa reaktioner hos kemikaliekänsliga? .(lale/mcs) (mechanism-mcs?). Hm, borde nog intervjua nån, men i väntan på det trycker jag med viss tvekan på Publicera-knappen.(G-”knappen” tycks inte inte vara G-proteinkopplad, eller är den?) Att cellen kan återgå till sin ursprungliga stamcellsform, för att sen bli specialiserad igen, har medicinprisvinnarna visat (sr). Hm, kan man backa hela mig och börja om från början?
*) Luktsinnet fick Nobelpris 2004: nobelpriz, se även kap. Luktelligens i Impotensmadrassen!
**) Man hoppas på färre läkemedelsbiverkningar och skräddarsydd medicin mot narkolepsi. 
***) Hormonstörande ämnen kan påverka oavsett om man är kemikaliekänslig eller inte. Bilden kommer från doctorshangout  MCS BLOGGPOSTA permalänk Nobelprisfunderingar!

Both comments and pings are currently closed.

4 Kommentarer to “NOBELPRISFUNDERINGAR!”

  1. Maya skriver:

    Intressanta tankar…..:-)

  2. admin skriver:

    Via mail från en immunolog kom denna kommentar:
    Ja. Det är mycket möjligt att G receptorer får fnatt av gifter. Skall kolla på nätet.

  3. [...] stan. (Konstigt, tyckte jag först..) I Sverige finns färre än 100 brandkvinnor!  BLOGGPOST permalänk Brandmän & bröstcancer! Inlagd i Okategoriserade | Tags: brandkvinnor, bröstcancer, [...]

  4. [...] när det gäller att reagera BLIXTSNABBT även på små mängder av giftiga ämnen – se Nobelprisfunderingar. År 2004 gick Nobelpriset i medicin till kartläggningen av de mest grundläggande mekanismerna [...]

Subscribe to RSS Feed