https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

BLY I TRÄDGÅRDSREDSKAP!

Vattnar du med bly, ftalater & bisfenol A?

En amerikansk studie visar på förekomst av höga halter giftiga kemikalier i  trädgårdsredskap, knäskydd, handskar och vattenslangar. Av 200 testade produkter innehöll 2/3 nervgifter och hormonstörande ämnen,  t ex tungmetallerna bly och kadmium, plastkemikalien bisfenol A (BPA), ftalater och flamskyddsmedel (!?).
30 % innehöll bly!
30 % innehöll 100 ppm* bly i minst en komponent, båda de vattenslangar som testats för mjuk-görande ftalater innehöll DEHP (förbjudet i barnprodukter), två innehöll det bromerade flamskyddsmedlet TBPH.
Det händer att barn dricker ur slangen när de leker. Ingen god idé**! Slangvattnet  innehöll upp till 18 gånger tillåten mängd bly i dricksvatten, 20 gånger den nivå som anses säker av bisfenol A samt 4 gånger för mycket DEHP.
Many-gardening-products-have-high-levels
Är det lika illa i Sverige?

Det finns vattenslangar i PVC-plast i svenska nätbutiker. PVC kan avge både bly och ftalater. Slangar har diskuterats i nätforumet saltvattensguiden. På Claes Olson hittar jag bomullshandskar med plastprickar som av lukten att döma skulle kunna innehålla hormonstörande ftalater. Det gäller även de droppslangar som uppmärksammades av ”Elisa” (och som hon inte längre vill vattna sina ekologiska grönsaker med). Se kommentar till Bisfenol i böngroddar.
Gammal hederlig gummislang?
Är gummislangen från esska fri från giftiga tillsatser? Hittade en i plast som påstås vara väldigt lite giftig från gardena Hm…  
*) ppm=del av miljonen
**) Det kan finnas bly i kökskranen också – se Lite blyvatten, tack! 
Och hur är det med duschslangen? (Om Piggt o.klatschigt-i-trädgården, skrev Dn igår) BLOGGPOST permalink Bly i trädgårdsredskap!

Both comments and pings are currently closed.

6 Kommentarer to “BLY I TRÄDGÅRDSREDSKAP!”

 1. admin skriver:

  Skickade en länk till Kemikalieinspektionen och fick följande mail-svar:
  ”Hej,
  Ja, jag såg den undersökningen och tyckte det var intressant. Det är inte särskilt förvånande egentligen eftersom vi vet att sådant som innehåller PVC-plast ofta innehåller ftalater och bly. Har dock aldrig tänkt på att vattnet i vattenslangen skulle kunna förorenas. I dagsläget finns det inga begränsningar på området så det är lite svårt att göra något ur tillsynssynpunkt, men det kan vara ett intressant område för KemI i stort att titta på.
  Hälsningar
  Frida Ramström”

 2. Lasse A skriver:

  Kommer osökt att tänka på M.A. Numinens ”Som en gummiboll”

  http://www.youtube.com/watch?v=C3AeQu7JK_8

  ”Vi är en gummiboll som industrin bollar med som de vill” kunde han lika gärna sjunga. Tänk att det ska vara så himla svårt att göra produkter giftfria? Man föds, häpnar och dör… av gifter…

 3. admin skriver:

  Apropå häpna – se även kommentarer till inlägget om bisfenol A i nya vattenkopplingar:
  https://kemikaliedetektiven.se/wordpress/?p=34983
  F.ö. är det inte så svårt att tillverka många av våra vardagsprylar utan gifter. Om man vill.

 4. Michael Holm skriver:

  ”Made in China” är en stor källa till milöfarliga produkter och ämnen, i jakten på ”så billigt som möjligt” är importen från detta enorma land idag överväldigande.

  Vi biter oss i svansen inte minst miljömässigt, otaliga är de produkter från bl.a Kina som knappt håller genom den 1a användingen och därefter kastas.

  Var är miljötänket i denna fråga?

 5. Josef Boberg skriver:

  Det gäller ju att äta artegen föda = ”riktig mat” för att må bra = ge fan i att använda vattnet i trädgårdsslangen till matlagning – som jag ser det.

 6. [...] det väl snarare ftalater? För att inte tala om vad som kan gömma sig i trädgårdsslangen (Bly i). Fast hur vet man att inte vattenverken tillför lite BPA som de ev. gör till Hagastaden. Och [...]

Subscribe to RSS Feed