https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

KEMISKT ELALLERGISK?

Är elöverkänslighet kemikalierelaterad?

Det bidde ingen strålningsfri-zon-i-mora, skriver bl a Dn idag. Man kan inte överblicka samhällskonsekvenserna, heter det. Hm!
Nu ska jag försöka överblicka elöverkänslighet och göra mig osams med alla (som inte gillar nyanser!). Läkaren Mats Reimer som uttalade sig i radions p1 för en tid sen är liksom många besserwissers märkligt tvärsäkra på att elkopplingen är felaktig, men tänk om de har delvis rätt (fast på felaktig grund), tänk om det handlar om mer än strålning!? I så fall har elöverkänsliga delvis sig själva att skylla som medvetet har snävat in sina symptom till att enbart handla om elektromagnetiska fält (EMF).
Lite ödmjukhet, tack!
Men om Reimer och hans gelikar hade bemödat sig om att leta efter relevanta forskningsresultat skulle de ha upptäckt att franska forskare hittat fysiska förändringar i hjärnan hos elöverkänsliga som inte fanns hos kontrollgruppen) (env-health.org), bl a minskad genomblödning i den vänstra limbiska delen (reptilhjärnan) samt låga nivåer av vitamin D, mm (asquifyde). Det intressanta är att liknande förändringar också har upptäckts hos kemikaliekänsliga (mer senare!)
Även svensk forskning visar på specifika förändringar i hjärnan hos elöverkänsliga. Kjell Hanson Mild och Monica Sandström har i EEG-studier visat att de reagerar starkare än kontrollpersoner på ljus*, ljud och vibrationer. Och även om Reimer har missat detta, så skulle en ödmjuk, nyfiken hållning vara klädsam, eftersom medicinska mysterier brukar lösa sig med tiden. 
Förutsatt att alla kort lagts på bordet vill säga. 
Kemikalier glömdes bort
-Så gott som alla elöverkänsliga är även kemikaliekänsliga, hävdar f.d. TCO-journalisten Gunni Nordström** som följt utvecklingen ända sen de första insjuknade av sina datorer på 1980-talet (electrosens/cause). 
Om det är så att många elöverkänsliga har skadats av kemikalier från apparater, sin omgivning eller tandlagningsmaterial, varför väljer man då att fokusera enbart på EMF?
Kanske för att elöverkänsligheten upplevs som det mest akuta symptomet, och för att utbyggnaden av digitala system gått så snabbt att situationen blivit ohållbar för många som tvingats ut på landet? Kanske för att man misstror myndigheternas förmåga att begripa sig på mer än ett orsakssamband i taget? Kanske för att man själv inte begripit och velat göra det enkelt för sig? Men verkligheten är inte enkel. Den består varken av en enda kemikalie eller en enda elektromagnetisk frekvens i taget och den blir alltmer komplicerad med tiden. 
Har elöverkänsliga hamnat i en återvändsgränd? Läs fortsättning!
*) ljus är en form av elektromagnetisk strålning
**) Nordström har skrivit många artiklar och flera böcker på temat. Tidigare inlägg:
Länkar: Metro.se/nyheter/ingen-mobilfri-zon svd.se/ingen-stralningsfri-zon-i-mora 
Chatta idag: aftonbladet.se/debatt/ BLOGGPOST permalänk Kemiakt elallergisk?

Both comments and pings are currently closed.

19 Kommentarer to “KEMISKT ELALLERGISK?”

 1. Majsan skriver:

  Jag tycker att din text är välbalanserad. Rakt på sak men med känsla för elöverkänsligas problem och ett öppet sinne för olika förklaringar.
  Blir de arga för det här då kan ingen hjälpa dem./Majsan

 2. admin skriver:

  Det händer att elöverkänsliga testar positivt på det s.k. Capsaicin-testet som används för att diagnosticera ”Sensorisk Hyperreaktivet”, det som även kallas doft- och kemikaliekänslighet.

 3. Jan Vegerud skriver:

  ”Men verkligheten är inte enkel. Den består varken av en enda kemikalie eller en enda elektromagnetisk frekvens i taget och den blir alltmer komplicerad med tiden.”

  Precis! Aldrig glömma helheten!
  Man nämner att elektriska växelfält och magnetiska växelfält kan åstakomma jonvandring från amalgamlagningar.

  Kan möjligen reaktiva halogener som t.ex brom från flamskyddsmedel i elektronik reagera med i kroppen befintligt upp-lagrat kvicksilver och på så sätt ”trigga” en kronisk förgiftning att bli akut?

  Det ena utesluter inte det andra!

  Även påverkan på hormoner mm kan tydligen komma ifråga, negativt av halogenerna. Jag misstänker här att man får fundera över skillnader i kemin mellan oorganisk/organisk kontaminering.
  Det finns säkert mycket att göra och forska kring när det gäller interaktion mellan kvicksilver och andra ämnen och hur de förstärker varandras inverkan på biologiska system.

  Sedan är ju samtliga ämnen här i sig toxiska! De används ju som bakteriecider allihopa.

 4. Irma skriver:

  Tack kemikaliedetektiven för inlägget.

  Skriv gärna mer om gemensamma fysiska förändringar som man kan hitta i de båda grupperna kemikaliekänsliga och elöverkänsliga.

  Vi lider båda grupperna av miljöproblem. Det finns troligen många beröringspunkter i symtombilden.

 5. Stefan Hallgren skriver:

  Jag har försökt hitta den franska artikeln du nämner ovan och inte lyckats men det är ju svårt att egentligen säga något utifrån det du beskriver här. Det enda som framkommer här är att man sett förändringar i limbiska systemet och att personerna har lägre D-vitaminproduktion (om jag förstår texten rätt) jämfört med en kontrollgrupp. Det står ju ingenstans under vilka förhållanden man testat personerna eller om det är korrekt kontrollgrupp ens. Hur ser liknande fysiologiska parametrar ut hos exempelvis patienter med depression? Har man gjort placebostudier där personerna fått bo under förhållanden som de tror är elektromagnetiskt fria under en längre tid osv. Orsakerna till de fysiologiska effekterna kan ju vara helt andra än vad personen i fråga tror. Det är svårt att granska när man inte kan se studierna vilket gör att det du skriver blir ganska godtyckligt också, tyvärr.

 6. admin skriver:

  Tack för synpunkter Stefan (och andra)!
  Studierna är ännu inte publicerade. Det som beskrivs här är förhandsinformation om resultaten.
  Forskningen äger rum vid ARTAC i Paris där den vetenskapliga rådgivaren är 2008 års nobelpristagare i medicin, virologen Luc Montagnier (så det finns ju ett visst hopp om att studierna genomförs på ett vetenskapligt korrekt sätt…).
  Vid ARTAC har man tidigare fokuserat mycket på cancer
  http://www.artac.info/static.php?op=RecherchesEnCours.txt&npds=1
  och forskningen på elöverkänslighet är relativt ny. Man förbereder sig nu enligt ett uttalande av cancerläkaren Belpomme för att publicera resultaten av 5 vetenskapliga studier:
  ”ARTAC researchers are currently preparing five scientific papers on electrosensitivity. “It takes a lot of time, said Dr Belpomme. They will published in a year or two. But action is needed immediately to reduce people’s overexposure to EMFs.”
  http://www.emfacts.com/2012/01/electromagnetic-intolerance-elucidated/

 7. Maya skriver:

  Mycket intressant…. Såg sambandet när jag skrev en uppsats i somras om elöverkänsliga och kemöverkänslighet.

  Bra jobbat, jättebra inlägg och tydligt skrivet.

 8. admin skriver:

  Svar till Jan: Tack för kommentar. Problemet med bromerade flamskyddsmedel är inte i första hand grundämnet brom, utan att många av dessa föreningar är mycket persistenta (långlivade) då de inte innehåller brom i vanlig mening utan har manipulerats med bromatomer. Ungefär som (per)fluorerade ämnen har manipulerats med fluor och inte längre har något gemensamt med grundämnet fluor. Se relaterat inlägg:
  https://kemikaliedetektiven.se/wordpress/?p=10903

  Det som frisätts från t ex elektronik är främst hela molekyler med bromerade ämnen, inte brom-atomer. Det är väldigt olämpligt att utsättas för bromerade flamskyddsmedel, främst för att de ofta är hormonstörande och det bör undvikas så gott det går särskilt om man är belastad på annat sätt, t ex med kvicksilver.
  Kommer att skriva mer om det. Mvh

 9. Marina skriver:

  Mycket intressant! Tror säkert att kemikalier försvagar oss så att vi blir känsliga mot allt möjligt. Viktigt att sådan här information kommer ut och att vi är öppna för alla möjligheter. Tyvärr är det så att en del människor vill hålla inne med vissa sidor.

  http://vaccin.me/2012/03/07/mats-reimer-kampar-for-medicinsk-diktatur/

 10. Josef Boberg skriver:

  IT-smogen är ej harmlös folkhälsomässigt – och då särskilt ej för barn och tonåringar – som jag ser det.

 11. Kemikaliedetektiven skriver:

  Kalle gillade inte mitt inlägg…!

  Har haft en intressant mailkonversation med Kalle Hellberg (Maxicom) som har en mailinglista där han lägger ut nyhetslänkar om elektromagnetiska fält, sånt han tycker är bra och sånt han tycker är dåligt (typ Reiners uttalanden). Mitt inlägg kunde vara förvirrande för de drabbade, menade han och ville därför inte lägga ut det på sin lista.

  Kalle började med att ge ett par exempel på personer han känner som har jobbat i elektronikindustrin och utsatts för såväl starka mikrovågor som giftiga kemikalier, typ isocyanater och bromerade flamskyddsmedel, men såväl Kalle som de drabbade (som nu är helt utslagna och känsliga mot såväl strålning som vissa kemikalier och dofter) är helt säkra på att orsaken är strålningen. Enbart.
  Det tyckte jag var konstigt då beskrivningarna var som hämtade ur journalisten Gunni Nordströms bok ”Mörkläggning, elektronikens dolda offer”, men hon drar inte samma slutsats som Kalle, utan undersöker mer förutsättningslöst de båda typerna av exponering och frågar sig om och hur de kan samverka. http://folket.se/asikter/debatt/1.176734 (köpställe nedan)

  Kalle skrev: ”När jag nu efteråt läser din inlaga om strålning kontra kemikalier så vet jag inte vad jag ska tycka om din skrift eller om jag ska skicka ut den i min sändlista. Den kan kanske bara virra till det för många drabbade (det är att delvis ställa sig på belackarnas sida, se ex denna http://www.corren.se/asikter/ledare/foliehattarna-forlorade-5955893-artikel.aspx)?
  Det finns mycket jag skulle vilja kommentera, en beskrivning jag såg var om bildskärmar som orsakade röd hud på 80-90-talet, ett problem som jag var inblandad i. Ericssons första färgskärm (EPC) hade ett katodstrålerör vars beläggning (bl a barium-strontiun-skikt) på glasets insida inte omvandlade alla från elektronkanonen avgivna elektroner till färger och ljus, utan en stor del fortsatte rakt genom glaset och träffade ansiktet på datorhanteraren. Jag hade en sådan skärm själv och redan efter några minuter var jag knallröd i ansiktet. Skärmen åkte i sopbingen och jag har aldrig mer upplevt detta fenomen (TCO förbjöd dessa skärmar). Det var alltså inte kemikalier som orsakade röda ansikten på den tiden (däremot var det kemikalier och giftiga grundämnen från elektroniktillverkningen som orsakat massor med lidande i ”Silicon Valley”)”

  Jag skrev: Det måste finnas en öppenhet för fler och bredare tolkningar av verkligheten än den elektromagnetiska, särskilt när det du beskriver inte på något sätt emotsäger det jag skriver i mitt inlägg snarare tvärtom.. . .
  Ge dina läsare chansen att TÄNKA SJÄLVA. Kanske kommer de med intressanta protester i kommentarsfältet eller skäller ut mig. Ge dem den chansen.” Tycker Monica
  P.s. Om man utsätts för exponering för två faktorer samtidigt, kemikalier och strålning, som i fallen ovan, hur kan du då vara så tvärsäker på vilken faktor som orsakade problemen? Tänk om du har fel! Tänk om det var synergieffekter? Hur man tolkar verligheten beror till stor del på vilken information som är tillgänglig. I Sverige har strålningshypotesen varit förhärskande och annan information har sållats bort, precis som du nu gör (igen). Till vems nytta?

  Kalle skrev: ”Nej jag har inte fel angående strålningens påverkan på allt levandes kemisk-elektriska system, vilket jag studerat mycket ingående i 11 år. stund). Du får inte utesluta en av dessa två storheter, kemikalier och strålning. Båda är livsfientliga i för stora proportioner, båda kan skada allvarligt, tillsammans eller var för sig.
  Strålningen är för många i storleksordningen miljarder gånger starkare än vad vi är skapta att tåla. Detsamma gäller för kemikalier, som kan vara miljarder gånger giftigare än vad kroppen kan tåla (bl a immunförsvaret räcker inte till). Självklart får det konsekvenser!
  Jag anser att man mycket väl bara kan hålla sig till en av dessa livsfientliga storheter, och debattera bara en (den man anser sig kunna bra), vilket på intet sätt förtar den andra storhetens betydelse för hälsan. Men att ”nyansera debatten” är detsamma som att släta över båda till viss del och att göra båda mindre betydelsefulla i betraktarens tycke.”

  Jag skrev: Du skriver riktigt bra saker! Håller med om det mesta utom sista stycket där du hävdar att öppenhet om flera faktorer innebär att båda slätas över (när det kan vara tvärtom) och vill censurera informationen för att du misstror betraktaren/läsaren/mottagens förmåga att tänka.

  Kalle skrev: ”Vad jag menar är att det är onödigt att starta debatter internt om vilket som är värst, vilket som är orsak och verkan mellan kemikalier och strålning. Vi har nog med att bemöta våra motståndare, inte slösa kraft och tid på att puckla på varandra.”
  ———————————————————–
  Hur gick det? Jo, nyss såg jag att Kalle trots allt lagt ut länken till mitt inlägg!
  Vill du komma i kontakt med Kalle så finns han på kalle@maxicom.se

  Elöverkänsligheten som försvann!
  F.ö. berättar jag i boken Impotensmadrassen om en ung man som jobbade på Ericsson, blev elöverkänslig och fick det något märkliga rådet att låta dra ut sina tänder (för att bli av med känsligheten), något jag avrådde från. När vi träffades tyckte jag att han luktade skumt. Det visade sig att han hade en dator hemma där ett kretskort brunnit vilket gör att extra farliga gifter kan bildas. När han gjorde sig av med den och åt lite antioxidanter försvann elöverkänsligheten ganska snabbt och han har både jobbet och tänderna kvar. Så lätt går det tyvärr inte alltid.
  P.s. Det finns några ex kvar av Nordströms bok Mörkläggning. Maila till stockholm@tf.nu

 12. admin skriver:

  Se även kommentar från Viveka Lammers sist efter forsättningsdelen.
  https://kemikaliedetektiven.se/wordpress/?page_id=30058

 13. [...] med-kombi-effekter  Kommer även hångeleffekter mellan kemikalier och strålning att beaktas (se förra inlägget), och vilka äktenskapliga preferenser har tungmetaller – dras de mest till sina gelikar [...]

 14. [...] och aktiveras under vissa omständigheter i form av t ex elöverkänslighet? (Tidigare inlägg: Kemiskt elallergisk) Eller är det rent av ett nytt epigenetiskt uttryck? (Epigenetiska spöken) fotoakuten [...]

 15. [...] som många led av i datorernas barndom. (En del fick senare cancer) Se även inlägget Kemiskt elallergisk.  Möjliga kombinationseffekter? Kanske är det mikrovågsstrålningen som är boven i [...]

 16. [...] ”Trollefar”. Var det kanske kemikalier i första hand som gjorde sonen sjuk? Läs mer i Kemiskt elallergisk? BLOGGPOSTA permalänk El-fundamentalister? Inlagd i Okategoriserade | Tags: elöverkänslig [...]

 17. anneli hallgren skriver:

  Hade elallegi.Fick en livshotande förgiftning,min egen kropp gjorde sig av med gift genom bihålorna-näsan.Evakueringen tog lång tid,flera månader och tarmarna slogs ut.Detta hände 2002 och nnu 2012 är jag fri från elallergin för gott.Bakom det hela finns förmodligen fler orsaker,både kemiska från ortens utsläpp och tandbehandlings skador samt skador från misshandel mot kraniet.Sjukvården vet om att detta kan inträffa och ger patienter som söker sig till akuten för magproblemen,en kocktail av olika mediciner,men jag tro de flesta dör innan de hinner få vård och allt tystas ner,inget får komma ut och oroa befolkningen.Svensk mat tex innehåller stridsmedelsklassade mögelgifter och tungmetaller.Mycket av kemikaliegifterna härstammar också från de tidiga datorerna.Glöm inte heller det cecium vi fick från Tjernobyl-radioaktivt.Är ju frågan om långtidspåverkan och partiklarna försvinner ingenstans.

 18. [...] av kandidaterna till förvillar-priset, läkaren Mats Reimer, förekommer på bloggen i inlägget Kemiskt elallergisk! Rösta på din favorit-förvillare! (Nej, jag är inte nominerad!) BLOGGPOSTA permalänk Årets [...]

Subscribe to RSS Feed