https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

GIFTIG LUKT I NY BIL!

275 kemikalier hittades i nya bilar!

Sedan 1960 har mängden plast som används i bilar 10-dubblats och nybilslukt kan innehålla ett koncentrerat av gifter. Kemikalier från inredningen avgår till luften, inklusive sådana som förknippas med fosterskador, leverförgiftning, cancer och försämrad inlärningsförmåga. 
Bly, flamskyddsmedel och krom!
När luften i 204 nya bilmodeller (2011-2012) testades vid ”Ecology Center” i USA fann man att halterna av toluen och bensen (som även finns i bensinångor) kunde överskrida tillåtna nivåer i utomhusluft. En Mitsubishi Outlander innehöll höga halter bly (400 ppm), krombehandlat läder samt bromerade och antimonbaserade* flamskyddsmedel i sätena. Chrysler och Kia låg nästan lika risigt till och även Volkswagen Eos återfanns på värstinglistan, medan Toyota Prius och Honda CR-2 var bäst i test (innehöll varken PVC i detaljer i interiören eller bromerade flamskyddsmedel samt låga halter allergener och tungmetaller). Testresultat: healthystuff/cars)
Regionala skillnader!
Sedan 2006 har användningen av giftiga kemikalier, främst PVC (som ofta mjukgörs med hormonstörande ftalater**), minskat något, men det finns regionala skillnader; i europeiska bilar används mindre bromerade flamskyddsmedel än i USA och Asien, men mer PVC!!  
Hur giftiga är elbilar?
År 2006 var bara 2% av fordonen fria från PVC och bromerade flamskyddsmedel men 2012 är siffran 8%, så det kanske finns hopp! Lukten ska minska inom ett halvår, men jag tycker att många bilar luktar länge och noterar att några av de värstinglistade modellerna finns som s.k. miljöbil. Idag skriver dn.se/motor om Nissans nya elbil - undrar hur giftig den är. I ovannämnda test fanns en bättre Nissan och en sämre. new-car-smell-toxic
Ett liknande test gjordes i Tyskland för några år sen: Nybilslukt kan orsaka astma
P.s. En del tycker att nya bilar luktar underbart gott (stackenbilvard) och vill köpa nybilsdoften på flaska (jagrullar) och med en giftig bilbarnstol kan det bli ännu mysigare! Särskilt för barnen!
*) antimon får inte läcka ur leksaker! **) en del ftalater är förbjudna i barnprodukter.
Foto: veteranbilar fotoakuten BLOGGPOST permalänk Giftig lukt i ny bil!

Both comments and pings are currently closed.

6 Kommentarer to “GIFTIG LUKT I NY BIL!”

 1. Lisa B. skriver:

  Det stämmer till punkt och pricka med vår privata forskning!
  Vi är inte riktigt framme ännu eftersom demobilen (näst intill
  doftfri Seat Alhambra) vi tjatade oss till i somras plötsligt en dag stod
  still och inte ville vara med mer. Tyvärr var tillverkningen inte igång ännu
  så det fanns inga fler bilar att få tag på!

  Tack för detta!
  / Lisa B.

 2. Kemikaliedetektiven skriver:

  Volvo är bäst för den avger minst ftalater från interiören, skriver Motormagasinet och refererar till den i inlägget nämnda studien vid Ecology Center. Volvo har lägre halter flamskyddsmedel än flera andra bilar, skriver man.
  http://www.motormagasinet.se/kategorier/alla/import-4150/
  Märkligt!
  Volvo har blivit 13 % sämre på senare år läser jag i originaldokumentet (se länk i inlägget)
  ”Automakers With Declining Ratings: Two automakers had overall declining average scores between the combined 2009-2010 models years to the combined 2011-2012 model years. Daimler AG (-29%) and Volvo (-13%).”

  Nu ser jag att det är en äldre studie från samma institut som Motormagasinet refererar till. Då undersöktes 11 bilar från åren 2000-2005 ….Eller är det delresultat av samma studie, med olika årgångar på bilarna?

 3. [...] I Danmark vill man begränsa användn. av DEHP i hemmaprodukter (men halterna kan vara högre i giftiga bilar och vissa läkemedel innehåller ftalater!) **) ftalatfria leksaker finns (nog?) på typ [...]

 4. Lena skriver:

  Hej där!
  Tack för alla dina inlägg.
  Fick nytta av det här inlägget när vi skulle titta på ny bil. Vi var och testade en Toyota RAV4 och den var helt underbar doftmässigt, jag kunde provköra och behövde ingen mask trots att bilen var nästan ny, helt otroligt!!!

 5. [...] skriver Dn. Själv skrev jag nyligen om den giftiga lukten i en ny bil! Vad innehåller de nya dieselbilar som kommer att klara kraven? BLOGGPOSTA permalänk Miljögift [...]

 6. [...] ska man i varje fall undvika (läs mer i ”kemikalieboken” – se överst) liksom giftigt bilsittande! (Miljömärkt dator) P.s. Trädgårdsarbete kanske vore nåt – om inte redskapen vore så [...]

Subscribe to RSS Feed