https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

MILJÖVÄNLIGA LEGO?

Innehåller ”bara” 881 kemikalier!

100 kemikalier har plockats bort. Nu återstår bara 881 som finns i plaster och färger*. Danska leksakstill-verkaren Lego har genomfört en omfattande sanering av innehållet. Det framkom vid Kemikalieinspektionens forum om barn och kemikaliesäkerhet i höstas. Lego har utarbetat en egen s.k. positivlista för kemikalier och tar 100 % ansvar för innehållet. Men hur är det med ansvaret för tidigare Lego?
Till miljötippen?
Det ryktas att Legos tidiga byggsatser innehöll bly. När togs tungmetallen bort och bör gamla Lego skickas till miljötippen? (Man ska i alla fall inte göra som den frustrerade mannen i den här videon som bränner upp allt som visar sig innehålla bly: youtube.) För övrigt lekte jag med Lego när jag var liten (har det gjort mig dummare?), men även i julas. Då var det ett helt nytt Lego. Det luktade lite när det öppnades, men sen var det rätt kul! I motsats till hur det var med hemska hunden.
Rapporten från ovannämda forum är nu klar, och dataspelet Minecraft-ska bli-lego! (nyteknik)
* hur många är förnyelsebara? BLOGGPOST permalänk Miljövänliga Lego?

Both comments and pings are currently closed.

5 Kommentarer to “MILJÖVÄNLIGA LEGO?”

 1. admin skriver:

  Frågor om Lego kan ställas till
  peter.trillingsgaard@europe.lego.com
  som var den som representerade Lego vid nämnda seminarium.

 2. Kemikaliedetektiven skriver:

  Har fått följande svar från Peter Trillingsgard ang. tidigare blyinnehåll i Lego (något som var på tapeten på seminariet men som verkar ha varit ett missförstånd):

  Dear Monica,

  Thank you very much for your email.

  I can assure that children’s safe and enjoyable use of our products is of the utmost importance to us, and we make every effort to ensure this. We have always strived to comply with or exceed the most stringent safety requirement globally – including requirements for lead. We have never used lead in our bricks. I can assure you lead has never been a part of the recipe for bricks.

  Today all LEGO brand toys are tested by independent third party labs and meet or exceed all mandatory toy safety requirements in the 130 countries where they are sold, including of course the lead and phthalate provisions of the US Consumer Product Safety Improvement Act of 2008 (CPSIA) and the heavy elements requirement in the EU Toy Safety Directive. The safety requirements for toys in the 130 countries cover all sorts of aspects from chemical requirements, age grading, small parts, material composition, to no sharp edges or points, and much more.

  We strive uncompromisingly to live up to the most stringent legal requirements for toy safety, not only in the individual geographic markets, but globally. The LEGO Group also takes an active part in standardization work taking place in the US, EU, ISO and follows global developments in regulatory requirements for toy safety very carefully so that we in relation to product development always are abreast with future legal requirements and thus live up to it when they take effect. In addition, we often choose to make it even better than the strictest requirements globally. This means that we have a code of ”LEGO standards” that are more restrictive than the most stringent regulatory requirements of the world, which means that the LEGO Group’s products in many cases are far more secure than what is required in the applicable regulations.

  Peter Trillingsgaard
  Vice President
  Governmental Affairs

  Direct: +45 79507115
  Mobile: +45 20308708
  E-mail: peter.trillingsgaard@LEGO.com

 3. admin skriver:

  Så här skriver Madeleine Limé, VD på EkoLeko.

  ”Vad jag har hört har det funnits bly i lego på typ 50 talet. Men jag har
  inga bevis för det. Jag kommer inte heller ihåg att han förnekade det på
  mötet.
  Varma hälsningar,
  Madeleine Limé
  http://www.EkoLeko.se

 4. [...] verkstad. Förmodligen även användningen av vissa giftiga kemikalier. Hur miljövänliga är t.ex. Lego som bara använder 881 kemikalier? Nåja, bitarna luktar i varje fall inte så mycket och är [...]

 5. [...] reglerades (EU & leksaker)?  Varför ingen märkning? Innehåller de fler kemikalier än miljövänliga Lego som bara har 881? Är några av dem hormon- störande som t ex ftalater* och bisfenol A. (BPA i [...]

Subscribe to RSS Feed