https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

DIABETES AV ODLAD LAX?

Möss fetare av odlad lax än av fet vanlig mat!

Vad äter de här fina firrarna då, frågar jag damerna som säljer inplastad lax på Bondens marknad.
-Pellets från Danmark, svarar man.
Vad innehåller de? -Vet ej!  Men de vet att laxarna simmar omkring i en fjärd nära Norrtälje inneslutna i ett stort nät. Smakar på en pyttebit och den är rätt god. Mer vågar jag inte äta. 
Kronisk konsumtion?
Om man äter mycket fet Atlantlax så kan man bli fet och/eller insulinresistent. Ialla fall om den råkar vara smockad med POPs (persistenta organiska miljögifter, typ dioxiner, furaner och PCBer) och man är en liten 8 veckors manlig mus som deltagit i en ny norsk-dansk studie. 
Farligare än vanlig fet mat?
Möss som enbart åt POP-kontaminerad fet odlad lax löpte större risk att bli feta och utvecka typ-2 diabetes än möss som åt vanlig mat (utan lax) med samma totala fetthalt. Att äta enbart vanlig mat med låg fetthalt innebar också en förhöjd risk. Om jag tolkat det hela rätt (har inte hunnit studera resultatet så noga ännu). Fjournal.pone  pops-farmed-salmon-fatten-mice/.
Gäller det all fisk? Ännu en ny studie!
Forskarna vet inte om mönstret stämmer för all fisk (odlad eller inte) och om totalt undvikande av POPs  kan leda till ännu lägre viktökning och insulinresistens (hos mössen). Så hur vet man i vilken grad resultaten kan appliceras på människor och kan odlad lax vara  POP-fri? Nyligen  hörde jag vittnesmål i P4 om alla mediciner laxen får käka. Inte konstigt att den blir hjärtsjuk! En simmande grönsak, skriver Nyteknik, med lägre halter av den viktiga fettsyran omega-3! Vägs det upp av lägre halter av miljögiftet dioxin (en typisk POP) (mariannslchf)? Onyttig & dålig för miljön, enligt Matbluffen, medan Livsmedelsverket ger_fortsatt_grönt_ljus_for_fisk, men man har inte undersökt förekomsten av bromerade flamskyddsmedel, vilket Naturskyddsföreningen bl a har gjort i en ny studie på 12 fisktyper.(sr.se) (svd.gift-i-fisk) (a-blad) (gp.se/) (dn.se) Själv tål jag nästan ingen fisk. Undrar varför! (Avgifta fisken!) BLOGGPOST permalänk Diabetes av odlad lax?

Both comments and pings are currently closed.

6 Kommentarer to “DIABETES AV ODLAD LAX?”

  1. Berit skriver:

    Och här sitter jag med min ”lyx-mat” lax och sörjer… Ger inte upp direkt men det blir mer att fundera på.

  2. [...] är glädjande att se på kommentarer och på bloggar att de flesta verkar ha uppfattat skillnaden. Att det är förändringar på miljögiftsområdet vi är [...]

  3. [...] av plast? Samt att de kan finnas i fisk särskilt fet sådan. (Läs om det i inlägget Diabetes av odlad lax?) Och hur vet man att det är just fiskintaget som skyddar-mot-astma i ”dagens” nya [...]

  4. [...] hos barn på Färöarna (ncbi) (nihgov), men det ingick inte i nya studien. (Mer om fisk i Fet av odlad lax?) P.s. Även SNF skrev om studien. fotoakuten BLOGGPOSTA permalänk Vaccin & kemikalier! [...]

  5. [...] skriver Svd. Var inte det här på tapen alldeles nyligen? Jo, jag har ju t o m skrivit om det här (Diabetes av odlad lax?) BLOGGPOSTA permalänk Glad vs giftig lax! Inlagd i Okategoriserade | [...]

  6. [...] men hur får man bort dioxinet ur vattnet? På samma sätt som USA städar dioxin i Vietnam? (Diabetes-lax) förbud fotoakut BLOGGPOST permalink Vem skitar ner sjön? Inlagd i Okategoriserade | Tags: [...]

Subscribe to RSS Feed