https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

STOPPA ROSATVÄTT!

Cancerframkallande Rosa Bandet-parfym!?

Nu rasar Rosa febern! Nästan vad som helst verkar kunna ”rosatvättas”, dvs marknadsföras i Rosa Bandets namn (”pinkwashing”, se Köp inte rosa!), vad sägs t ex om rosa-rattmuff-mot-bröstcancer? Vad finns i den? Nåt cancerframkallande? Som i ”Promise me”, parfymen med lösningsmedlet  toluen och galaxolide (ett syntetiskt hormonstörande myskämne) något som upprört många (usatoday) inte minst ”tänk innan du blir rosa”-rörelsen, särskilt som doften lanserats av en förgrundsgestalt i den amerikanska kampen mot bröstcancer, Susan G Komen. Parfymen kan bl a köpas hos kosmetikakedjan Kicks!
Rosa profithunger!
Nu kickas det t.o.m. boll i rosa pannband, skriver modetidningen Marie Claire (something-is-wrong-with-breast-cancer-charities) om den profit-hunger som kännetecknar den rosa 6 miljarder-dollar-kampanjen, som initierades av kosmetika-företaget Estée Lauder 1991, och bidrog till att sjukdomen uppmärksammades. Motverkar den numera sitt syfte?
Giftfria produkter?
Istället för att köpa nåt kan man skänka pengar direkt till organisationer som satsar på före-byggande forskning, skrev kvinnor i Kanada 2010, och kräva giftfri kosmetika, något som Estée Lauder inte stödjer (Ditch+pink+focus+prevent). Hm, borde inte alla ”rosa” grejer vara giftfria, eller åtminstone ha lite miljötänk som rosa band i skogsmaskiner från Olofsfors påstås ha, enligt Bröstcancerfonden, mottagare av de ”rosa” miljonerna i Sverige.
För lite prevention!
Pengarna satsas främst på forskning om behandling och tidig upptäckt. Någon preventiv verksamhet att tala om finns inte, och inte mycket kritik (facebook)  (Svd-08), men i skrivande stund får jag nys om en fond som ger pengar till förebyggande cancerforskning. P.s. Här kan du protestera mot ”Promise me” demoact, men det finns många tveksamma parfymer, se Doft & Hygienhysteri i  ”kemikalieboken”FortsBLOGGPOST permalink Stoppa Rosatvätt!

Both comments and pings are currently closed.

7 Kommentarer to “STOPPA ROSATVÄTT!”

  1. [...] Pinkwash – Termen ”pinkwashing” används ibland för att beskriva produkter som riktar sig till människor som bryr sig om bröstcancer, med en ”rosa” hänvisning till att pengarna som samlas in till rosabandet används till forskning av cancer. Det är bara det att för att håva in pengar till denna forskning så säljer man produkter som innehåller cancerframkallande ämnen, exempelvis parfymer. Läs mer på Kemikaliedetektiven. [...]

  2. Carina skriver:

    Alltså, det är ju precis såhär det funkar. Utomordentligt bra skrivet! Hoppas att många får sig en tankeställare. Jag länkar till dig på min blogg: http://lagerstedt.wordpress.com/

  3. [...] med gifter! För övrigt spelar Redhawks-i-rosa. Kul! För det kan väl ändå inte vara Rosatvätt! BLOGGPOST permalänk Upphetsande doftgran? Inlagd i Okategoriserade | Tags: doftgran, gift, [...]

  4. [...] och artiklar. På bloggen finns  information om misstänkt cancerframkallande produkter, t ex Rosa Bandet-parfym! (sök på ordet cancer överst/höger). Mer om cancer i ”kemikalieboken” (klicka [...]

  5. [...] hundratals kemikalier däribland miljögifter och hormonstörande ämnen.  En Rosa-bandet parfym kan vara cancer-framkallande. Andra dofter kan påverka minnet. Trots detta blir Katerina Janouch glad-och [...]

  6. [...] påverkar den humöret på sikt (Psykad av parfym)? Kanske kan den ingå i Rosa Bandet-kampanjen? (Stoppa Rosatvätt!) BLOGGPOST permalänk Doft à la dator! Inlagd i Okategoriserade | Tags: doft « DIABETES [...]

  7. [...] smolk! Åsså mina egna inlägg förstås, bl a Stoppa Rosatvätt & Upphetsande doftgran.  Fast här har vi nån som har problem-med-rosa-bandet och vill [...]

Subscribe to RSS Feed