https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

(O)NATURLIG GLASS!?

Närproducerat är inte alltid naturligt men GB tillverkar ”utomlands”!

Glasspinnen från GB kan ha rest långt. Det meddelades i Svt Rapport i förrgår där en lokal glasstillverkare (Stockholms Glasshus) intervjuades, samme man som avslöjades med att bluffa om det  ”naturliga” innehållet i sin glass - inte i Rapport utan i  ”kemikalieboken” (kap. Vanillinbulemi).
Ekologisk & Fairtrade
God ekologisk och närproducerad glass (som en viss kräsen detektiv inte spyr av) hittar man på Götgatan i Stockholm. Synd bara att man har plastskedar (av polystyren?). Men det går att få en i trä om man frågar. Men det går inte att få en ekologisk våffelstrut*. Det gör det inte heller på 18smaker, en annan eko-glassbar på Söder, som lär ha fantastisk lakritsglass enligt en kvinna som ibland skriver för glasskoll.se, och som visar sig ha helt rätt! Helt fel är inte heller den vildvanilj från Mexiko & saffran från Afganistan (odlas istället för opium) som också erbjuds.
Närproducerad eller multinationell?
Det är en sak att importera kryddor, men närproducerad glass är nog att föredra ur miljösynpunkt (även när den inte är eko-reko) framför strutar som körs-i-lastbil-över-hela-europa, eller tillverkas i Flen och skeppas till Australien? (högtryck-i-glassfabriken)?
Hm, GB ägs alltså av multinationella Unilever-koncernen. Det förklarar saken. Men det förklarar inte var för man inte får länka-fritt till-gb-glass! (Är det sant?) Men det får man (förmodligen) till Malin Elise som vill bli-en-bättre-människa! Vilken är din favvo-glass? 
* Våfflorna luktar misstänkt syntetvanillin, enda alternativet tycks vara hemgjorda-glasstrutar (byt ut solrosoljan mot en mer värmetålig olja). (Foto från StikkiNikki på Götgatan.)

Both comments and pings are currently closed.

En kommentar to “(O)NATURLIG GLASS!?”

  1. Kemikaliedetetektiven skriver:

    Begreppen ”naturlig” och ”syntetisk” diskuteras i nämnda bok. (klicka på Kemikaliebok ovan)

Subscribe to RSS Feed