https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

45 MILJONER KEMIKALIER!

Är det sant att det registreras 12.000 nya ämnen varje dag i USA?

Siffran ‘100.000′ i samband med ‘antalet giftiga kemikalier i omlopp’ eller ‘giftiga kemikalier som vi använder’ har figurerat i media under 2000-talet (Svt om flmen Underkastelsen). 
Men redan 1981 var 100.000 kemikalier anmälda till EU, skrev Naturskyddsforeningen 2005.  
Forskarupprop!
Nu är antalet 45 miljoner i USA, varav många okontrollerade, hävdar den amerikanska reproduktionsbiologen Patricia Hunt vid Washington State University. Hon vill minska antalet och att kemikalierna ska testas bättre och snabbare. Hennes upprop har fått stöd av organisationer som representerar 40.000 forskare och praktiserande läkare. ”12.000 nya kemikalier registeras varje dag, men endast en liten del hamnar i produkter”, skriver hon. (Vilken tur!) Läs mer i en nätintervju: www.loe.org.  
-Det låter mycket, säger Eva Ljung på myndigheten Kemikalieinspektionen. -Vi har 130.000* registrerade ämnen och det blir fler hela tiden, några hundra nya per år, men det är bara 10-12.000 som finns i produkter. 
Tillverkaransvar…
Har ni koll på alla, frågar jag.
-Nej, det är tillverkarna som ska hålla koll. Vi gör stickprov ibland.
Det gör jag med. Ett är på väg till ett laboratorium just nu…
Sent vaknar syndaren…!
Ensidigt mörk bild tycker en del om filmen Underkastelsen som visades på Svt igår. Det positiva är väl att många av kemikalierna är onödiga (hör flamskyddsmedlen dit? – läs mer i ”boken”), att man kan bli av med t ex bisfenol A rätt snabbt, att man kan ställa frågor (perfluorerad polare?) och att Kemikalieinspektionen nu satsar på barn och allergiker i sammanhanget (enl. Margareta Dahou). Läs mer i Aftonbladet.
*) Hur många oregistrerade kemikalier som finns i importvaror från t ex Kina vet man inte. Det tillverkas 500 ton kemikalier/år (för 60 år sen var det 1 ton). En global lagstiftning behövs! Foto: fotoakuten

Both comments and pings are currently closed.

3 Kommentarer to “45 MILJONER KEMIKALIER!”

  1. Jeppe skriver:

    Bra kommentarer och trevligt att du länkar till min kommentar här: http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/bonkeli/blog_post/view/varfoer-visar-svt-en-saa-ensidigt-moerk-film-som-underkastelsen-6075

    Filmen och frågan är väldigt viktiga, men tråkigt att slutet blev så okunstruktivt. Där kunde ju SVT kompletterat bra med en debatt efter. Alternativt kunde Stefan avslutat med de tips han har på http://www.underkastelsen.se

  2. [...] dn/så-tycker-partierna-om-reinfeldts-forslag  svd/sa-tycker-partierna-om-höjd-pensionsälder (45 miljoner kemikalier) BLOGGPOSTA permalänk Lögn om livslängd? Inlagd i Okategoriserade | Tags: livslängd, [...]

  3. [...] med tanke på att det används mer kemikalier i USA än i Europa (är det 45 kemikalier miljoner i omlopp?) så kanske vi är i framkant ändå, bortsett från lite kemikaliehemlisar (läs) och det [...]

Subscribe to RSS Feed