https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

TIDIGT KLIMAKTERIUM?!

Perfluorerade ämnen kan ge prematur menopaus!

Perfluorerade ämnen (PFCer) används bl a som fett- och vattenavvisande impregnering i många vardagsprodukter, t ex stekpannor, barnkläder och glasögon.
I en studie vid West Virginia University i USA, med målsättningen att undersöka hormonpåverkan av (PFCer), deltog närmare 26.000 kvinnor. Man fann att östrogenhalten påverkas samt att de som hade högsta halterna PFCer (typ PFOS & PFOA) i kroppen hamnade tidigare i klimakteriet än övriga, (ncbi.gov)
Förorenat dricksvatten
Det var en stämningsansökan i samband med förorenat dricksvatten (i 6 vattendistrikt i 2 olika stater) som föranledde studien. Problemet med ”perfluorerat” dricksvatten finns även i Sverige (fast kanske inte i samma utsträckning). Läs om vattnet i Rosersberg i  inlägg om PFOS-minkar.   (Ju mer vi av slentrian eller bekvämlighet använder den här typen av ämnen desto större är risken för att de hamnar där vi absolut inte vill ha dem.)   
Här förklaras skillnaden mellan ‘fluor’ och ‘perfluor’: k-detektiven.se  Foto: www.fotoakuten.se
P.s. Nu ser jag plötsligt att Aftonbladet skrivit rätt utförligt om den nya studien.
Tidigare artiklar i pressen om för tidigt klimakterium (som enligt en definition är före 46 års ålder):
sverigesradio.se Tjugosju-ar-och-redan-i-klimakteriet 36-ar-redan-i-klimakteriet aftonbladet.se-29 år 
BLOGGPOST
permalänk Tidigt klimakterium?!

Both comments and pings are currently closed.

3 Kommentarer to “TIDIGT KLIMAKTERIUM?!”

  1. [...] till en värsting-PFC i kroppen; PFOA (Förbjud skiddoping), som förknippas med infertilitet, tidigt klimakterium och cancer och som man sen inte blir av med (i likhet med DDT, PCB  som enl. ny [...]

  2. [...] pågår där studien ingår. Läs om en tidigare ”DuPont-relaterad” studie i Tidigt klimakterium.    Ett allmänt försvagat immunsystem? Funktionen hos ett vaccin är enligt forskarna** [...]

  3. [...] framtiden innebära hälsorisker för befolkningen. P.s. Ämnena misstänks ge Tidigt klimakterium! *) Giftet-finns-i-dricksvattnet. skrev Dn om syskonämnet PFOS.  fotoakuten (Nej, jag tror [...]

Subscribe to RSS Feed