https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

KROMFRI & VÄNSTERVRIDEN!

Känner mig som Askungens syster när jag ska ta på mig mina välluktande vårskor…

- Hur kan skinn vara vegetabiliskt, frågar jag expediten i skobutiken, efter att ha läst informationen på de blå läckra skorna.  -Är det nån slags vegansyntet? 
Nej, skinnet är garvat utan den giftiga tungmetallen krom. (hembygd.se) (Vegetabilisk_garvning) Den som var cancerframkallande i sexvärd form i filmen om Erin_Brockovich med Julia Roberts i huvudrollen.
Men om nu krom är så himla hälsofarligt varför används det så mycket – inte bara i skor och i mina badrumskranar utan t o m som koststillskott?  Svaret kan finnas i länkarna nedan. Kommentera gärna!
Som Greider…?
Hur som helst, när jag kommer hem är skorna inte alls är lika bekväma som tidigare. Jag får inte ens på mig den ena som visar sig vara en halv storlek mindre än den andra och dessutom har jag köpt TVÅ VÄNSTERSKOR! -Precis som Göran Greider, säger en bekant som hört nämnde ”Dalademkrat” berätta om sina skovanor i radion. (Men det var visst i ett humorprogram..) I kapitlet ”Sko dig lagom” i boken kan man läsa mer om skogifter och hälso-dojor och i Skonsamma Skor får du veta mer om ”uretan-Inga”.
Några kromlänkar: www.slv.se/sv/   www.occmed.uu   www.dagensarbete.se/  wiki/Krom

Both comments and pings are currently closed.

3 Kommentarer to “KROMFRI & VÄNSTERVRIDEN!”

 1. Maja skriver:

  Hur vet du att det är farligt krom i kosttillskott? Jag hittar inget om det i länkarna.

 2. Kemikaliedetektiven skriver:

  Hej
  Jag skrev inte att det är farligt, bara hoppades att nån skulle klargöra skillnaden mellan olika sorters krom och/eller att det skulle bli lite debatt. Det har i och för sig kommit en del kommentarer på inlägget via en mailinglista där det framgår att många äter kosttillskott med krom mot sötsug (själv tycker jag inte det behövs eller att jag mår bra av det). Någon hade uppmärksammat nåt om krom/nickel/kobalt-allergi i en av länkarna och funderade över konsekvenserna av detta när det gäller vitamin B12 (som innehåller kobalamin).
  Mvh

 3. Rich skriver:

  Webmaster, I am the admin at SEOPlugins.org. We profile SEO Plugins for Wordpress blogs for on-site and off-site SEO. I’d like to invite you to check out our recent profile for a pretty amazing plugin which can double or triple traffic for a Worpdress blog and we just posted a video showing the plugin in action. You can delete this comment, I didn’t want to comment on your blog, just wanted to drop you a personal message. Thanks, Rich

Subscribe to RSS Feed