https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

SKIDVALLA & FLUORTANTER!

Perfluorvalla och fluortandkräm - är det typ nästan samma sak? 

Det tycks i varje fall programledaren för radions Kropp & Själ  (25/1) tro, då hon okritiskt lät en proffsvallare  göra reklam för s.k. fluorvalla vars egenskaper beskrevs i närmast lyriska ordalag. Mindre lyrisk var den journalist på Aftonbladet som nyligen skrev en artikel, där hon lika lite som Sverigesradio stack under stol med att vallan skulle kunna innebära risker, men slutsatsen blev att det är fluor det handlar om, vilket kan göra läsaren förvirrad, för det måste väl ändå vara mindre farligt att ha det under skidorna än i munnen, eller?
Svårt att greppa!
Eftersom Helena Nilsson nämns i artikeln ringer jag upp henne på Örebro Universitet där hon bedriver sin forskning.
Nej, hon har inte pratat med någon Aftonbladet-journalist. Ja, hon blir ofta felciterad. Nej, det handlar inte om fluor!
-Journalisterna förstår inte det här, säger hon. Det är svårt!
Visst är det svårt, men man undrar ändå om det är med avsikt som man framställer proffsvallarna på ett sätt som för tankarna till skidspor-tens fluortanter som med vita rockar springer omkring och behandlar och stärker skidor inför åkningen? Hur skulle det kunna vara så himla farligt, tänker man nog.
Miljöföroreningar
Man tänker inte på att det handlar om samma slags ämnen som förgiftat minkar och vatten i Rosersberg och kan göra människor infertila, eftersom de fastnar i kroppen – inte som grundämnet fluor utan som större molekyler  med andra och värre egenskaper (skillnad grundämne/förening), de är t. ex. hormonstörande
Finns ej i naturen
Medan fluor finns i naturen (som flusspat/kalciumfluorid) (Fluor/Historia), är perfluorerade ämnen människoskapade. Man tar en befintlig kol-väte-förening (de här två ämnena tycks gilla varann) och så avlägsnar man alla stackars väteatomer och sätter dit* - ja gissa vad!? - fluoratomer, förstås. 
Problemet är alltså inte (som Aftonbladetjournalisten tror) att fluor lagras i kroppen utan snarare att det inte gör det, att den kemiska kol-fluorföreningen blir kvar som den är och bl a kan skada levern. För tvärtemot vad man skulle kunna tro strävar inte de här onaturliga tvångsmolekylerna efter att snabbt upplösas utan blir istället extremt stabila** och påverkas varken av  smuts, väta eller fett (exempel: Teflon), och kan därför vara till viss praktisk nytta. 
Nu finns de överallt…!
Konsumenterna efterfrågar vatten- och smutsavvisande kläder som inte är lufttäta, skriver Kemikalieinspektionen i en rapport 2006.  Men skulle man efterfråga sånt om man informerats om att ämnena kan vara tusentals gånger starkare växthusgaser än koldioxid och sänka halten av det manliga könshormonet testestoron (pubmed)? (Skulle man vilja ha perfluorerade julbullar?).
-Skidvalla utgör bara en bråkdel av alla perfluorerade ämnen i omlopp, säger Helena Nilsson. -De finns överallt, i ytterplagg, gardiner och soffor.
Men inte hemma hos mig för jag har nästan inga möbler kvar, men i Norge har man enligt Kemikalieinspektionen uppmätt höga halter av perfluorerade ämnen i inomhusluft.  Så var vaksam mot allt som är ‘avvisande’ eller ‘resistent’!
Fluor inte helt oskyldigt!
En viss vaksamhet rekommenderas även mot fluortandkräm och fluortanter, trots att de inte alls spelar i samma division som ovannämnda miljögifter. Dock blir man något betänksam när man läser att fluoröverskott inte bara kan ge  kalciumbrist (vatten/fluor) utan även lägre IQ samt öka risken för skelettcancer hos pojkar i halter motsvarande hälften av de som finns i svenskt dricksvatten. (fluor-i-dricksvattnet-kan-ge-cancer). Är förhållandena här jämförbara med de som råder i USA där studien gjordes? Där tillsätter man fluor i dricksvattnet, vilket man inte gör här, men här finns det områden med naturligt fluorrikt vatten! Är det nån skillnad?
Olika slags giftighet!
Utan att precisera vad för slags giftighet som avses hävdar en del att fluor är giftigare än tungmetallen bly och nästan lika giftigt som arsenik. (art/sallstrom) 
-Det är det inte, säger Mats Hanson, vetenskaplig rådgivare vid Tandvårdsskadeförbundet. -Den tydligaste effekten är att det ansamlas i benvävnad  – tänder och skelett - och gör vävnaderna sköra. I andra delar av kroppen omsätts det snabbt. Bly och arsenik ger långt värre hälsoeffekter på bl.a nervsystemet, även om den akuta giftigheten är ungefär lika, men vid kronisk exponering skulle jag föredra fluor framför bly eller arsenik.
Jag med. tänker jag, men jag måste verkligen återgå till min tidigare örttandkräm, även om man kanske inte får så här gula tänder av den med fluor?
Råttgift & motgift?
Som tillsats i vatten, tandkräm och av fluortanter används oftast  natriumfluorid, en omdiskuterad restprodukt från konstgödselproduktion (fluoridedebate), eller natriummonofluorfosfat
År natriumfluorid ett råttgift*** (naturalnews) som är 85 gånger giftigare och svårare för kroppen att bli av med än kalciumklorid som väl är den form som finns i vårt dricksvatten? Kalcium å andra sidan är enligt den här länken ett motgift mot fluor: fluoridedebate.
 -Kalciumfluorid är tämligen ofarligt eftersom det är mycket svårlösligt, säger Hanson. 
(Hm, en del naturliga ämnen är alltså ofarliga för att de är svårlösliga medan andra (människoskapade) är jättefarliga för att de nästan inte alls löses upp (se ovan). Intressant!) 
För övrigt undrar jag varför det (ännu) inte finns nån perfluortandkräm…
Mer om Nilsson och skidvalla snart – bör det förbjudas!  

Tidigare inlägg: Värsta vallan! Nästa inlägg: Förbjud skiddoping Skidfoto: www.fotoakuten.se (art-bin),
*) Atomutbytet kan ske på flera sätt, elektrokemiskt eller med hjälpämnen. Prefixet per- betyder att alla väteatomer har bytts ut. I semifluorerade ämnen har hälften av vätena ersatts med fluor.
**) Normala biologiska nedbrytningsprocesser i vatten, luft, ljus eller bakterier kan inte bryta bindningarna. (vilket är önskvärt om man ska bli av med ämnena). Det krävs att mycket energi tillförs.
PFOS-Artikel 
***) Även blodtrycksmedicinen Varan innehåller råttgift, så det kanske inte säger så mycket?

Both comments and pings are currently closed.

11 Kommentarer to “SKIDVALLA & FLUORTANTER!”

 1. Carina skriver:

  Hej Monica!

  Ett stort tack för att du skriver om detta så att vi som inte fått veta något om det blir mer medvetna! Du är en kämpe:-)

  Hälsningar
  Carina

 2. [...]  -Man behöver den här vallan om man ska kunna tävla, säger forskaren Helena Nilsson (se tidigare inlägg) -Det blir så mycket bättre glid. Det blir sämre glid, tycker Leonid Kuzmin, före detta [...]

 3. [...] ha dem.)    Här förklaras skillnaden mellan ‘fluor’ och ‘perfluor’: k-detektiven.se  Foto: http://www.fotoakuten.se P.s. Nu ser jag plötsligt att Aftonbladet skrivit rätt utförligt [...]

 4. [...] hormonstörande bisfenol A i tänderna ! Fluorlack ska de visst också få (läs mer i ”Skidvalla och fluortanter”). När ska tandvården bli GRÖN? Inlagd i Okategoriserade | « EKOTEKET – [...]

 5. [...] Särskilt i applikationer där det verkar finnas alternativ: Perfluorerad Polare. (Läs mer i Skidvalla & Fluortanter). Mer senare! Inlagd i Okategoriserade | Tags: cancer, gift i kläder, konsument, överkänslighet [...]

 6. [...] är därför som Regeringen vill fasa ut bl a perfluorerat (varför heter det så? -se Skidvalla ) med fokus på barn och ungdomar (kemi).   Dålig koll! När perfluorerade ämnen förekommer i [...]

 7. Saturnius skriver:

  Beträffande vetenskapliga rådgivaren vid Tandvårdsskadeförbundet Mats Hansons yttrande är sanningen, som han inte tycks känna till, den att arsenik och kvicksilver är giftigare än bly och fluor är mycket giftigare än arsenik och kvicksilver.
  Arsenik och kvicksilver giftklassas nämligen T som betyder Giftig medan fluor giftklassas T+ som betyder Mycket giftig.
  Natriumfluorid är i samma giftklass som arsenik och kvicksilver.

  År 1993, till exempel, gjorde man studier i USA, Indien och Japan där man undersökte 445 000 barn boende i områden med naturligt höga halter av fluor i dricksvattnet. I samtliga fall utgjorde en högre fluorhalt i dricksvattnet fler hål i tänderna. Man konstaterade att det inte existerar någon forskning som stöder teorin att fluor förebygger karies

  On August 9, 2007, the Fluoride Action Network released the Professionals’ Statement Calling for an End to Water Fluoridation signed by over 600 professionals.
  As of March 2011, there are over 3600 signers.

  Experterna som undertecknat uppropet är nu många fler än så.

 8. [...] Onödiga och ytaktiva! Perfluorerade ämnen, s.k. PFCer, används främst i impregnering (se Skidvalla), men i mindre mängd kan de finnas även i golvpolish, allrengöring, fönsterputs och [...]

 9. [...] när de nyligen såg nämnda ”larmrubrik” om en dansk studie. (Alla som inte läst Skidvalla & fluortanter.) Kanske även Karin Axelsdotter Olsson, reporter på Svt, som nu visar sig ha [...]

 10. [...] dem på balkongen? Läs fortsättningen HÄR om nån vecka.  Under tiden kan du läsa om perfluorerad valla, dito polare, bisfenolbrillor & förbjudna ftalater.  BLOGGPOSTA permalänk Giftiga [...]

 11. [...] Det handlar om perfluorerade ämnen som sätts i samband med bl a infertilitet – läs mer i Skidvalla & fluortanter! P.s. I små mängder kan ämnena finnas även i golvvårdsmedel, se  Perfluorerad [...]

Subscribe to RSS Feed