https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

BEHÖVS BEKÄMPADE BIN?

Nikotinliknande nervgifter utrotar bin & andra insekter - men inte oss, väl?

Man har länge misstänkt att vissa bekämpningsmedel orsakar bidöd - men behöver vi egentligen en massa bin? Amanda pollinerar själv liksom kineser  som använder cigarettfilter och kycklingdun. Kan inte arbetslösa och fattiga bli pollinerare? Företaget Bayer. som rönte stora säljframgångar med ett synnerligen misstänkt medel 2009 i 120 länder, kan väl vara med och betala kalaset. ”A win-win-situation”, eller?
Men tänk om även vi blir mer infektionskänsliga?
En rapport från USAs jordbruksdepartemet visar nämligen att bin blir mer känsliga för infektioner* av mikroskopiska mängder av s.k. neonikotinoider, en typ av bekämpningsmedel (nervgifter) som baseras på nikotinets dödande verkan och som sedan 1990-talet används över hela världen. (bees-facing-a-poisoned-spring). 
Av ett biodlarinlägg från 2009, framgår att giftet-även-finns-i-sverige. Den aktiva beståndsdelen är imidakloprid**.
Restriktioner & Wikileaks
-Det används bland annat i växthus, skogsvård och mot myror, säger Johan Helgesson vid Kemikalieinspektionen, den myndighet som godkänt preparaten. Men i Frankrike infördes begränsningar redan 1999! (agrilex)
Senare även i Tyskland, Slovenien & Italien. (beegarden). 2010 läckte Wikilieaks att Clothianidin, en ny neonikotinoid också dödar bin.
Koordinationssvårigheter
”Fåglar lär sig undvika imikloprid efter att de upplevt övergående mag-tarm-besvär och förlorat koordinationsförmågan”, skriver Floridas jordbruksdepartement 2003. 
(ImidacloFAQ) Vilken tur, men vad ska de äta när allt fler insekter dör?
Vad ska vi äta?
Eftersom 1/3 av allt vi äter (?), t ex gurka, kål, mandel, frukt och bär, pollineras med bin så kan det bli brist på mat även för oss om inte de humana pollinerarna ligger i. (upprop.panna.org )
Om man råkar äta imidakloprid kan fortplantning och utveckling påverkas, eftersom det är ”medelgiftigt för däggdjur”, men bara i höga doser, och inte om man andas in det eller har det på huden, men jag skulle inte ta risken!
Hyra humlor?! 
Inte heller vill jag riskera blåbärsbrist! Organisationen ’Beyond pesticides’ vill rädda de ursprungliga (vilda) polliinerarna och beskriver hur massor av bin dog i på 1970-talet av ett annat bekämpningsmedel (fenitrotion) och plötsligt så fanns det inga blåbär.( pollinators)  Det lär vara lite svårare att springa omkring och pollinera för hand i skogen (blabar/humlor) än i den egna trädgården (kanske vill Thailändare åta sig det?) – men vad skådar mitt norra öga – man kan hyra in humlor och bin (.jordbruksverket). Så  arbetslösa ska nog satsa på att bli biodlare, ett framtidsyrke i enlighet med den nya arbetsbilinjen!

Fler länkar:  massdöd-bland-bin-oroar-eu-kommissionen  ekologisk biodling
*) Virus och svampinfektioner bakom bidöden, skrev bl a Dagens Nyheter förra året.
**Imidakloprid påverkar liksom en del andra bekämpningsmedel, genom att blockera en signalsubstans (acetylkolin) och stoppa nervimpulser. Notera att det innehåller klor -kan det bidra till mer dioxiner i omlopp (inlägg: dålig hy av dioxiner) 
P.s. Läs mer om bekämpningsmedlens historia och hur de verkar i kap. Löss & Människor i boken Impotensmadrassen www.fotoakuten.se

Both comments and pings are currently closed.

4 Kommentarer to “BEHÖVS BEKÄMPADE BIN?”

 1. Kemikaliedetektiven skriver:

  Såg just på Rapport att EU ska ta upp frågan om bidöden på ett ministermöte imorgon (24/1-2011)
  http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/en/fc/118910.pdf. I inslaget framstod det som om man inte vet vad som orsakar bidöden.
  I tidigare inslag och artiklar har insektsgift nämnts omväxlande med virusinfektioner. Exempel: http://svt.se/2.58360/1.1757690/utskriftsvanligt_format?printerfriendly=true
  http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/mysteriet-med-massdoden-av-bin-lost

  I ett inslag i Sveriges radio nämndes att man hittat 121 bekämpningsmedel i binas vax, kupor och pollen…(vill man äta sån honung eller pollentabletter med dylikt ursprung?)
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=3591778

 2. [...] gårdagens program! Tänk om ett dylikt granskande program hade funnits när bekämpningsmedlen (som bl a dödar bin och finns i gravida) introducerades för att inte tala om de perfluorerade gifterna (som finns [...]

 3. [...] till artikeln: bees-mortality-leaves-beekeepers-looking-for-answers Tidigare inlägg: Behövs bekämpade bin? Inlagd i Okategoriserade | « DÖDANDE DOFTLJUS !?? Du kan lämna en kommentar, eller [...]

 4. [...] männis-kor! Svt/bekämpn. med bistand. Ska bin ta sin tillflykt till städernas tak eller behövs de inte? Biståndsminister Gunilla Carlsson försvarar de giftiga projekten.  fotoakuten BLOGGPOSTA [...]

Subscribe to RSS Feed