https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

RÄDDA ”TEFLON-MINKARNA” !

Djurrättsaktivister hallå – rädda minkarna i Rosersberg från leverskador och infertilitet! -Eller ska vi förlita oss på Andreas Carlgren?
 
Hundrafalt mer PFOS än i norrländska minkar. Det har minkarna i Rosersberg (utanför Märsta) i kroppen. Och allt är Räddningsverkets fel.  
Brandmän har övat på att släcka eld med brandsläckningsskum innehållande ett av våra värsta miljögifter i decennier. Och sköljt brand-
sprutorna i sjön (hundrafalt-forhojda-varden-hos-minkar) som ligger i närheten av en annan sjö som förorenats med samma ämne av Arlanda (som har eget brandförsvar). 
Är det flygresenärernas fel? Eller pappa Statens (som inte sanerat området). (staten får-kritik)
Nej, det måste naturligvis vara djurrättsaktivisternas fel – som har släppt ut minkarna. Det är före detta burminkar (eller deras ättlingar) som nu förgiftas i det fria, kanske får cancer och dåligt immunförsvar. Några lyckades rymma redan kort efter det att man börjat importera mink från nordamerika år 1928. (artikel.cfm?CFID) Pälsuppfödarnas fel, alltså. Helt klart!
Men det hela kompliceras av att det inte bara är minkar som förgiftas, utan även fisken (sportfiskare-tors-inte-ata-fangsten) och dricksvattnet! (giftet-finns-i-dricksvattnet)
Bryts inte ner
Att PFOS är så giftigt beror på att det – i motsats till många andra kemikalier – inte bryts ner av levern. PFOS tillhör en stor grupp s.k. perfluorerade kemikalier, PFCer, som skyddar mot klibb (non-stick), väta och fläckar och förhindrar att eld blossar upp eller sprider sig. (kemi). PFCer används som impregnering av många olika produkter, t ex skor och ytterkläder! 
Vadå Teflon?
Tvilingämnet PFOA användes tidigare i tillverkningen av Teflon. Ja, just det – i din stekpanna!! Nåja, det är bara om man råkar glömma den på spisen och den blir lite för het som burfågeln (om man har nån) kan dö av ångorna. (Plastic/Teflon/Canary-Teflon-Toxicosis) Det finns flera rapporter om sådana incidenter. Människors hälsa kan påverkas på längre sikt (om man inte är kemikaliekänslig, vill säga – läs mer i boken Impotensmadrassen).  
Ersätts med annat..
Användningen av PFOA/PFOS avvecklas i västvärlden. I tillverkningen av Teflon används oftast (men inte alltid) ett annat ämne, och det ska (enligt Dupont som äger varumärket) endast finnas försumbara mängder PFOA kvar i den färdiga produkten. Det finns många fler liknande varumärken. t ex Silverstone. Användningen av PFOS i brandskum stoppas helt i Sverige 2011. 
Ersättningsämnena ska inte vara lika giftiga, men man vet väldigt lite om långtidseffekterna, skriver den amerikanska miljömyndigheten 2010.  (pubs.acs.org)
Klimatvänligt släckmedel?  
-Förr använde man ett proteinmedel, gjort på horn, klövar och hud, säger Anders Lundberg vid Räddningsverket, men det luktade rätt illa. Så varför inte tillverka ett återvunnet brandsläckmedel av mink? Fast den ovannämnda är nog alltför PFOS-förgiftad. Å andra sidan blir den ju mer effektiv då, men vad skulle aktivisterna säga?
Vad är det för fel på vatten? Varför kan man inte bara använda det, frågar jag.
-Det är inte lika effektivt när det finns brännbar vätska, säger Anders Lundberg. 
Det gäller även brandsläckningspulver (som liknar bakpulver och är mindre giftigt), får jag veta.

Mer om nutidens allt giftigare livsstilsbränder i kapitlet ”Flamskyddad” i boken Impotensmadrassen!
(Provläs via kemikaliedetektiven.se )
Hur ska PFOS saneras?
Miljöministern ska svara på måndag:  riksdagen.se/

Both comments and pings are currently closed.

8 Kommentarer to “RÄDDA ”TEFLON-MINKARNA” !”

  1. [...] att vild mink förgiftas med PFOS frågade jag mig bl a i ett tidigare inlägg:  https://kemikaliedetektiven.se/wordpress/?p=6022 Vilket ansvar bär Staten? Åtgärdsfrågan togs också upp! I sin replik i torsdags på en [...]

  2. [...] gravida) introducerades för att inte tala om de perfluorerade gifterna (som finns i bullar och i minkar). Hade de värsta kunnat stoppas då? Kommer gårdagens granskning att kunna bromsa [...]

  3. [...] man nog. Miljöföroreningar Man tänker inte på att det handlar om samma slags ämnen som förgiftat minkar och vatten i Rosersberg och kan göra människor infertila, eftersom de fastnar i kroppen – [...]

  4. [...] här typen av ämnen som bl a finns i skidvalla (se inlägg), minkar (se inlägg) och på kläder, men det är ingen akut risk, menar man - man behöver t ex inte slänga bort [...]

  5. [...] Sverige (fast kanske inte i samma utsträckning). Läs om vattnet i Rosersberg i  inlägg om PFOS-minkar.  Impregnering De perfluorerade ämnena förekommer flitigt som vatten- och fettavvisande [...]

  6. [...] i kroppen och tänk om de till slut blir lika perfluorerade som vissa vallare och Teflon-minkarna i Rosersberg!? Kanske inte, men visst är det tråkigt att vatten-, fett- och smutsavvisande ämnen som är [...]

  7. [...] än andra. Perfluorerat vatten! Testpersonerna i Ohio hade druckit förorenat vatten. Precis som svenska ”teflon”-minkar och fiskar i Rosersberg! I det förstnämnda fallet kom kemikalierna från en fabrik som [...]

  8. [...] miljövänligt i stil med det som föreslogs i slutet på ett (obegripligt?) tidigare inlägg. (Rädda Teflon-minkarna!). Kan man få bort de gamla perfluorerade synderna, månntro? Och vad tänker man göra med [...]

Subscribe to RSS Feed