https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

SKONSAMMA SKOR!?

Mina nya träpjuck är läckra och blanka. Och jättefarliga.
Fast bara om de börjar brinna! Och kanske för de arbetare som lackar dem (läs om den här typen av beläggning i boken Impotensmadrassen). Under lacket finns skinn. Det knarrar som lulsnö när man går. Rätt sköna (”fin utan pin” är mottot!) Men de är inte ekologiska, det vill säga framställda på ett helt naturligt sätt utan gifter. Helst bör det som kallas ekologiskt vara certifierat av en oberoende instans, men så är inte alltid fallet.

I år har det dykt upp en del eko-skor i vanliga skoaffärer. Ibland med sulor av bildäck – hur ekologiskt är det?  I kapitlet ”Sko dig lagom” i ovanämnda bok finns massor av information, bl a om återvunna material och hormon-skor.
Standardiseringsintitutet (SIS) vill ha bättre koll på innehållet i skor och sandaler. Se pressrelease::
http://feed.ne.cision.com/wpyfs/00/00/00/00/00/11/C0/ED/wkr0005.pdf

Foto: Mina läckra ”Inga from Sweden” ser du till höger. Till vänster skinnskor från Scorett – luktar rätt gott (gummisula om jag minns rätt), men alltför smala för mina fötter!

Both comments and pings are currently closed.

5 Kommentarer to “SKONSAMMA SKOR!?”

  1. Malle skriver:

    …ja skor är verkligen svårt att hitta som man kan lita på. Jag är så glad att jag har hittat skor till dottern utan krom iaf….vegetabiliskt garvade. MEN med en del små ploppar med ”åtetrvunnet gummi” i understa sulan (den mot marken alltså :) är förmodligen inte däck dock eftersom det är vit/gråa ploppar och bara ett fåtal…men man undrar ju ändå. Fast ändå…på barnsidan finns ju iallafall KAVAT och Bellio som har skinnskor och tofflor med eko-garvning….utöver din rekommendation? (vad det en sån?) av dina fina skor ovan så vette 17 vad man skall välja för skor till sig själv. Blir en nöt att knäcka till hösten när höstskor skall inhandlas. Inte ICA-sandaler med Hello Kitty på iallafall….;) 36% ftalater är lite för mkt för min smak ;)

  2. admin skriver:

    Hur fick du veta att det är 36 % ftalater i Hallo Kitty? Snart kommer ett inlägg om återvunna däck!

  3. Malle skriver:

    Det stog i GP. 2 dagar i rad…. för några veckor sedan.

  4. [...] ”Sko dig lagom” i boken kan man läsa mer om skogifter och hälso-dojor och i Skonsamma Skor får du veta mer om ”uretan-Inga”. Några kromlänkar: http://www.slv.se/sv/   [...]

Subscribe to RSS Feed