Forskarlarm om tarmiflammation!
De har ansetts ofarliga, men jag blir konstig av konsistensgivare. Därför brukar jag konsekvent undvika dem. Dit hör emulgeringsmedel som mins-kar ytspänningen mellan två icke blandbara ämnen, t ex fett och vatten, så att de kan hålla ihop. Det finns ca 15 stycken. En del utvinns ur naturliga källor, medan andra är halvt eller helt konstgjorde (slv/Tillsatser-mat)
Nu visar en ny studie att två* av de vanligaste kan skada tarmbakterier hos möss och orsaka låggradig tarminflammation som i förlängningen kan ge förhöjda blodsockerhalter och fetma. (Dn/tillsatsen-som-gor-oss-sjuka-och-feta) (sciencedaily) (nature).
Forskarna betonar att emulgeringmedel inte är den enda drivande faktorn vid inflammatorisk tarmsjukdom och metabolt syndrom, och hoppas kunna studera flera tillsatser i sammanhanget.
Hm. Jag kan tänka mig fler ämnen som sannolikt ogillas av tarmbakterier, t ex kvicksilver, och när det gäller fetma o.d. så finns det många hormonstörande kemikalier i omlopp! Mer senare!
P.s. I dag noterade jag att Sia glass och Coops glass innehåller emulgeringsmedel.
*) De två som undersöktes är carboxymetyl cellulosa (CMC – E 466) (wiki) och polysorbat-80 (E433) (polysorbater är syntetiska) BLOGGPOSTA permalänk Tjock av tillsatser!