https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

DÖDANDE DOFTLJUS !??

Inte kan väl parfymerade ljus vara lika skadliga som cigaretter?

I en artikel i brittiska Daily Mail frågar man sig om doftljus (”kvinnornas mysfavorit”) kan döda långsamt. Studier visar att en del parfymerade ljus avger lika mycket gifter som cigaretter. Det handlar bl a om de cancerframkallande lösningsmedlen toluen och bensen som kan orsaka astma-attacker, exem och andra hudbesvär. Doftljus används ofta i dåligt ventilerade utrymmen och avger betydligt fler sotpartiklar än vanliga ljus.
Ekologiska ljus!
Doftljus av bivax och dylikt är snällare*, men billiga ljus tillverkas oftast av paraffin (från petroleum/råolja) och naturliga doftoljor har ersatts med syntetiska. Att bränna doftljus då och då är inte farligt, skriver tidningen, men man bör undvika kontinuerlig användning och se upp med tjocka vekar som kan innehålla metaller (på 1990-talet innehöll de ibland tungmetallen bly). dailymail/scented-candles-kill Läs mer om parfym i kap. Doft- och Hygienhysteri i boken Impotensmadrassen. 
*) För några år sen åt jag ibland eko-lunch på Yogayama där syntetiska doftljus var andlig (?) rutin och jag försökte (oftast förgäves) få dem att avstå eller att använda nåt av de underbara (men dyrare) eko-ljus (med typ enbärsdoft) som de saluförde  fotoakuten

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Subscribe to RSS Feed