https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

LÄSKIG LEKSAK – Unhappy Meal (4)

Har fått min gamla pc tillbaka. Skönt! Har också fått ytterligare två svar från McDonalds (se tidigare inlägg: https://kemikaliedetektiven.se/wordpress/?p=866): I det första hävdar man att leksakerna är tillverkade av SBS plast som inte innehåller ftalater. (?)
I det andra skriver man:  ”Leksaken är testad enligt direktivet 2005/84/EC som är framtaget för ftalater. Leksaken är testad för samtliga av de ftalater som omnämns i direktivet och har fått godkänt.”
Det Europeiska direktivet är strängare än det amerikanska.
Hm, vad är det då som luktar så illa - nån återanvänd miljö-plast? Men förresten – 2005 – det var ju före Reach (den Europeiska Kemikalielagstiftningen) som röstades igenom 2006.  Är det fortfarande det gamla direktiver som gäller?
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32005L0084:SV:HTML
En del amerikanska mammor och pappor har också ställt frågor om leksakernas innehåll till McDonalds. Tidigare har man haft ftalat-Barbies som ”Happy Meal”. Alla leksaker var av PVC: http://www.ecomall.com/greenshopping/mtoxictoy.htm http://www.mcgeorge.edu/Documents/publications/mlr/H&S%20-%20J.%20Bothwell%2033-48.pdf
En sida vill bannlysa alla dylika hamburgerleksaker eftersom barnen blir feta av maten.  Kanske inte bara av maten – åtminstone inte förr!? Ska kolla mer!

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Subscribe to RSS Feed