https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

KERAMISK STEKPANNA!

År keramikpannor bra?

De kallas Ceratec, GreenPan och Eco Kitchen, men hur ekologiska är egentligen de nya stekpannorna? Den frågan har jag fått många gånger på sistone och spontant skulle jag säga att en keramisk stekyta borde vara mycket bättre än Teflon åtminstone för burfåglar, eftersom den tål 450 grader C medan Teflon lär kunna läcka gift* som dödar en sådan vid över 250 (Canary). Ur miljösynpunkt är den också bättre.
Finns det några nackdelar?
Jag ringer OBH Nordica och Kirsi R. berättar att stekpannorna i Eco Kitchen-serien (av gjuten aluminium) tillverkas i Kina, men vad det är för typ av keramisk beläggning, om ev tillsatser mot all förmodan kan frigjöras, och om framställningen baseras på nanoteknik, ska jag få veta via mail.
Är non-stick & lätt-släpp nödvändigt?
På ett matforum diskuteras Hackmans keramiska stekpanna Ceratec. Fenomenet Non-stick är ett återkommande tema i debatten, men varför är det så viktigt?? Min stekpanna i gjutjärn är en typsik ”all.stick” (allt fastnar) men jag ser diskandet (efter blötläggning) som effektiv träning mot gäddhäng (eller är det andra muskler som används?). Men GreenPan lär vara lite naturligt non-stick och man lanserar begreppet ‘Lättsläpp’, men företagets svenska hemsida funkar inte inte längre (?). Här är en artikel från år 2000 om keramik och natursten - OBS – klicka på vänsterpil för att komma tillbaka till bloggen (inte på Stäng fönster) miljövänlig
*) PFOA, se Gräsligt grillgaller o. Perfluorerat smöt BLOGGPOST permalink Keramisk stekpanna!

Both comments and pings are currently closed.

17 Kommentarer to “KERAMISK STEKPANNA!”

 1. Dorte Nissen skriver:

  Jag har under flera år letat efter en stekpanna som uppfyller mina krav (inget teflon och liknande). Till slut hittade jag en Eva Trio i rostfritt stål som jag tycker är bra och vad jag vet avger den inga gifter. Jag håller med dig att det är helt hysteriskt att allt ska vara ”non-stick” och jag tror att den trenden kommer att försvinna så småningom:-)

 2. Lasse A skriver:

  Jag menar att det är ett försäljningsknep som folk tyvärr nappar på, inte minst för att de flesta TV-kockar använder dem (får de extra betalt för det?). Att det skulle ”fastna” är en myt och problemet ligger nog mer hos kocken än pannan. Allt hänger på temperatur och på VAD man steker.

  Jag har i vart fall flera gjutjärnspannor – plus en i rostfritt stål, för äggrätter, ägg fastnar alltid, men den är jättelätt att diska ur – som det sällan eller aldrig fastnar något i. Jag ”diskar” dom heller aldrig, utan spolar ur med hett vatten EFTER de har svalnat. :)

 3. Maja skriver:

  Man får aldrig diska/torka ut en gjutjärnspanna, då blir den förstörd. Man ska svabba ur den med varmvatten direkt när man användt den och låta den torka på eftervärme.
  Skulle den ändå bli förstörd så får man återfetta den genom att hetta upp fett på hög temperatur och endast torka bort överflödet med hushållspapper. Om den blir lika bra som innan vet jag inte!

 4. Lasse A skriver:

  Glömde påpeka att jag tar några varv med en diskborste under spolningen (=rengöringen) i sista meningen här ovan.

  Jag roade mig med att läsa lite om Hackmans Ceratecbeläggning men han inte längre än till andra styckets andra mening för att reagera:

  ”Beläggningen ger en fin stekyta och köksredskap i metall kan användas, men använd inte vassa föremål och skär inte med kniv i pannan.”

  Jaha? Varför då? Inga problem med gjutjärn eller rostfritt. Vidare:

  ”Den keramiska beläggningen lämpar sig utmärkt för att steka biffar eller annan mat som kräver hög värme. Livsmedel som ägg eller lök bör däremot stekas lätt och tillreds därför lämpligast i pannor med Hardtec-beläggning. Använd fett eller matolja för bästa stekresultat och smak. Låt fettet värmas upp och lägg ingredienserna, som helst ska vara rumstempererade, i stekpannan. Det är särskilt viktigt att marinerade produkter är rumstempererade när de ska stekas.”

  Jaha? Varför då? Inga problem med gjutjärn eller rostfritt. Vidare:

  ”Det är även viktigt att inte hetta upp stekpannan när den är tom, särskilt om du har en induktions- eller gasspis som blir het mycket snabbt. Häll i lite vatten i kärlet innan du ställer det på spisplattan och häll sedan bort vattnet inför stekningen och ersätt det med lite matfett.”

  Jaha? Varför då? Är det så enkelt att det är risk för att beläggningen skadas eller att ämne(n) frigörs om värmen inte har någonstans att ta vägen när inget finns i pannan? Varför ges ingen enkel förklaring till förhållning

  Skulle finansen och industrin helt plötsligt ha slutat ljuga för oss på 2000-talet? Nä, jag tror inte på en någon med en sån kriminell bakgrund. Industrin får mycket spill under produktionens gång som de hellre tjänar pengar på än kastar bort. Om jag inte missminner mig var det så plasten kunde uppfinnas ur oljans exkrementer!

 5. Helena skriver:

  http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2001/08/01/nonstick-cookware-part-one.aspx

  Keramisk stekpanna lär också finnas hos Claes Ohlson i EN storlek och till lägre pris än t ex OHB´s. Bra eller dålig? Ser fram emot mer information innan jag lämnar gjutjärnet.
  I Spanien används emaljerade pannor. Bra att steka i. Ofarliga?

 6. admin skriver:

  Emalj är också ett slags keramik och emaljerade kastruller har använts även här. De är förmodligen rätt OK, men om emaljen är skadad (den kan lossna i bitar) bör man inte använda dem. Ska återkomma till keramer på metall.

 7. admin skriver:

  HÄR ÄR OBH Nordicas svar på mina frågor:

  1. Vad är det för typ av keramik-beläggning på stekpannorna?
  Svar: Pannans beläggning är gjord av keramiskt material som ej innehåller något halogenerat eller fluorerat. Beläggningen är inte en polymer. Beläggningen består till största del av Kiseldioxid (SiO2), som är en neutral substans fri från gifter. Den består således av det naturligt förekommande mineralet Kisel, samt syre.
  2. Varför är den svart (och inte vit) – har något tillsatts?
  Svar: Det är ett estetiskt val. Vit beläggning får efter en tids användande fläckar, därför är de flesta stekpannor är mörka. Produkterna uppfyller alla lagkrav samt miljödirektiv uppställda för produkter av Sverige och EU.
  3. Är framställningen baserad på nano-teknik?
  Svar: Den keramiska beläggningen består av Kiseldioxid som i framställningsprocessens första skede innehåller kolloidala nanopartiklar. När den keramiska beläggningen appliceras på stekpannan och därefter härdas i hög temperatur i fabriksugn, omformas den keramiska beläggningen till en fast massa. Med andra ord kan inga nanopartiklar frigöras från pannans beläggning vid användande.
  4. Har det gjorts någon emissionsmätning på materialet under användning? (kan ev. tillsatser eller partiklar mot alla förmodan frisättas)?
  Svar: Beläggningen uppfyller alla lagkrav för produkter som används i kontakt med livsmedel.
  5. Har keramikbeläggninen sintrats (bränts) fast på aluminiumet?
  Svar: Beläggningen har härdats i ugn och fäster därmed på aluminiumet.
  —–Ursprungligt meddelande—–
  Från: Kirsi Rajalainen
  Skickat: den 17 september 2012 15:51

 8. [...] växthusgaser de är (Kemikalier & klimat). P.s. Se svar från OBH Nordica i kommentar till keramisk stekpanno Foto: Helena Nilsson, Daniel Borg, mås (fotoakuten),  skidvalla BLOGGPOSTA [...]

 9. ove olsson skriver:

  Hej alla , jag har alltid varit för gjutjärn och det vanliga ,tvätta aldrig ur dom med diskmedel jag har bränt in nya pannor i massor och dom blir liksom heliga. Men för ett år sen hittade jag på ytube en snubbe som sa bolux så han visade att han tvättade sin med diskmedel när det behövdes och efter så satte han på dom direkt på spisen igen och brände dom jäkligt heta helt torra sen hällde han på lite olivolja och lät det bli varmt och suga in någon minut , torkade sen med hushåls papper och hängde sen undan den, sen ännvände han den igen slängde i lite smör och stekte ett ägg och det for runt som en en ny teflon panna så jag tänkte en bluff så jag tog min ällsta stekpanna i gjutjärn och provade och jag lovar funkar som bara den , så nu skit samma vem som diskar och jobbar i köket säg bara till dom att elda på direkt igen så den blir helt torr och om du inte gör olivoljan just då så är det bara göra senare, måste vara olivolja .PROVA så får ni se

 10. ove olsson skriver:

  Glömde säga har beställt en ny keramisk stekis med vit keramik , ska se om den är som dom lovar den ska vara återkommer om det när jag provat , men det ser fan så cool ut med vit keramik, köpte dom bestdirect.

 11. admin skriver:

  Intressant procedur!
  Ser fram emot att höra om den vita keramiken. Själv har jag precis fått hem 2 kastruller i gulaktigt glas från Tyskland.

 12. Rickard W skriver:

  Har flera stekpannor och traktörpannor av märket De Bauyer. Det är franska pannor som dessutom är djäkligt snygga! Dessa pannor är gjorda av (kolstål plåt ca 2 till 3 mm tjocka. fter att de är instekta så har det blivit en beläggning som liknar teflon, alltså i bemärkelsen att inget fastnar i pannan vid stekning. Jag ledsnade på teflonpannor, då de endast håller teflonet intakt någon månad. När teflonet börjar släppa från underlaget är ddet bara att kasta skräpet. Aldrig mer en teflonpanna för min del!!

 13. ove olsson skriver:

  Håller med dig teflon är bara skit. Har nu fått mina keramiska stekisar så jag återkommer när jag har kört dom några vändor

 14. [...] Fast nya är de inte direkt. PFOA tillverkades redan 1951. P.s. Amningen sjunker i Sverige (sr)! (Keramisk stekpanna) BLOGGPOSTA permalänk Teflon i bröstmjölk! Inlagd i Okategoriserade | Tags: bröstmjölk, [...]

 15. Björn Joelsson skriver:

  hej hej..
  ove olsson tänkte bara höra vad du säger om dom vita stekpannorna då jag letar efter något nu.. börjar tröttna på mitt o min sambon system :P ikea varannan månad och köper en ny stekpanna.. teflonet lossnar och så har botten böjt sig uppåt.. skulle vilja ha en sådan som dom har på tv reklamen där dom bara torkar av den efter användning då den tydligen inte är varm när man tar av den från plattan.. =)

 16. admin skriver:

  Björn, vet inte vad dom har på tv-reklamen. men här finns en helvit stekpanna
  http://bagarenochkocken.se/kokkarl-stekpannor/stekpannor/bialetti-stekpanna-ceramic-white-line-%C3%B830-cm/
  Hoppas Ove hör av sig.

 17. ove olsson skriver:

  hej tack för intresset
  jag köpte dom på best direct
  och jag tycker dom håller måtten som dom utlovat
  och är mycket nöjd min fru stecker biff och fläskött
  i dom och det blir jätte bra ,själv när jag steker
  kött så tar jag mina gjutjärnspannor men hon får det jätte bra
  det är nog mest av gamal vana jag kör gjutjärnspannor
  Jag gör all annan steckning i dom nya keramik pannorna
  och jäkligt nöjd gör fläsk becon ägg vock mm
  och fungerar jätte bra
  Jag köpte ett set om 3 st och använder den stora och
  lilla mest
  lätta att göra rena , lite vatten sen bara torka ur
  inga repor i keramiken än och jag använder
  metall steckspadar och plast
  så dom fungerar fint måste jag säga

Subscribe to RSS Feed