Hur kunniga är Lööf & Holmer?
I en debattartikel i Svd, anklagar Olov Holmer, representant för industrin, centerledaren Annie Lööf för att till 100% bestå av kemikalier. Han hävdar dessutom att frukt innehåller parabener, som är några av de ämnen som Lööf vill förbjuda. Har han rätt? Jaa! Men Lööf vill varken förbjuda päron eller de naturliga grundämnen vi alla består av utan utan några kemikalier - däribland vissa parabener -som i närmast homeopatiska doser
misstänks infiltrera våra hormonsystem, något som f.n. utreds av EU.
Lite kan vara värre än mycket!
Holmer hänvisar till den gamla dostesen, att allt är giftigt i för stor dos, ex. ingredienserna i frukosten, samtidigt som han menar att. Lööf är okunnig i kemi. Hon ger med ena handen och tar med den andra, skriver han. ”Det går att göra produkter utan parabener”, men det är EU och därmed också indirekt Anni Lööf som tvingar tillverkarna att använda dessa ämnen i ex. kosmetika, eftersom man är ”förbjuden att använda konserveringsmedel utom just ett 50-tal ämnen, bland annat olika parabener, som är bedömda som säkra.” Hm. Men Lööf vill att Sverige ska gå i bräschen för en förändring, och då det finns alternativ föreligger det väl knappast något parabentvång i EU?? (se lista på tillåtna tillsatser i kommentar)
Metylparaben i mango!
Parabener som förekommer naturligt, i ex. mango, blåbär, m.fl. frukter kallas metylparabener*.
Parabener i konsumentprodukter, inkl. syntetisk metylparaben, tillverkas i laboratorier. ”Kanske skiljer sig naturlig metylparaben från syntetisk precis som etylvanillin från äkta vanilj”, frågar jag mig i ”infertil-av-parabener”. Hur i så fall? Metyl- och etylparaben anses säkra av Läkeme-delsverket, däremot inte butyl- och propylparaben, men Holmer menar att man inte kan skilja giftigt från ogiftigt, vilket jag hävdar att man ofta kan, även om det inte alltid är lätt, men att det behövs mer kunskap håller jag med honom om (så man slipper schampo-som stör-sexakten.)
*) Det verkar finnas flera naturligt förekommande parabener (än metylparaben). Återkommer om det när jag blir mer kunnig. BLOGGPOSTA permalink Parabener i päron??!


Har nu hittat flera intressanta dokument och studier om naturliga parabener. Ämnet är mer komplicerat än jag trott, och jag känner mig plötsligt rätt okunnig.
Men det kan jag förhoppningsvis råda bot på när jag får tillfälle att läsa dem. Kanske finns det några paraben-experter bland läsarna som kan bidra med något?
Försökte hitta listan på de 50 tillåtna konserveringsmedlen men hittade bara detta
http://www.lakemedelsverket.se/parabener
samt detta (döljer de sig här bland över tusen listade ämnen?)
http://www.lakemedelsverket.se/upload/lvfs/LVFS_2007-4.pdf
Det handlar inte enbart om dessa ämnen är giftiga för oss utan även hur man tillverkar dem. Det handlar alltså om miljön. Dessutom är det skillnad på fabriksframställa parabener och de som förekommer naturligt i frukt och bär.
Parabener – är en grupp ämnen som används som konserveringsmedel. Kemiskt liknar de bensoesyra, som är det konserverande ämnet som finns naturligt i lingon eller blåbär. Råvara till parabener är 4-
hydroxibenzoesyra. Parabener produceras genom att 4-hydroxibenzoesyrans syradel reagerar med lämplig alkohol. Utgångsämnet 4-hydroxibenzoesyra framställs genom att kaliumsaltet av fenol upphettas kraftigt. Parabener har visat sig vara hormonstörande och Danmark har infört ett förbud
för propylparaben och butylparaben i produkter som är avsedda för barn under 3 år. Parabener absorberas av kroppen.
Tack Lagerstedt!
Angående miljöpåverkan så lär även syntetiskt framställda parabener vara relativt lätt nedbrytbara i naturen, så hur tänker du?
[...] Bergman att det är bra-att-Lööf-lyfter-kemikaliefrägan (vilket jag tyckte i ”parabener-i-päron”). Han är förvånad över att inte fler partiledare gjort detsamma, och med tanke på att [...]
Jag tänker inte så utan på alla kemikalier som används för att man över huvud taget ska kunna framställa ämnet. Jag menar att man använder petrokemikalier i produktionsprocessen, vilket ju bara det gör att miljön blir lidande.
Visserligen från Wikipedia, men enkelt förklarat:
All commercially used parabens are synthetically produced, although some are identical to those found in nature. They are produced by the esterification of para-hydroxybenzoic acid with the appropriate alcohol, such as methanol, ethanol, or n-propanol. para-Hydroxybenzoic acid is in turn produced industrially from a modification of the Kolbe-Schmitt reaction, using potassium phenoxide and carbon dioxide.
Lägger med några länkar i ämnet
http://toxnet.nlm.nih.gov/cgi-bin/sis/search
http://www.kemi.se/Documents/Publikationer/Trycksaker/PM/PM16-12.pdf
http://toxnet.nlm.nih.gov/cgi-bin/sis/search
http://www.shenet.se/ravaror/benzoesyra.html
http://www.shenet.se/ravaror/parabener.html
http://www.ippe.com/ParaHydroxybenzoicAcidPlant1000MetricTonYe/tabid/204/Default.aspx
Såg också ett patent på genetiskt modifierade grödor för att framställa hydroxybensoesyra: http://www.freepatentsonline.com/6030819.html
Glömde länka till hur produktionen av fenol ser ut, men här kommer den: http://apps.kemi.se/flodessok/floden/kemamne/fenol.htm
[...] naturligt i lingon och kan i syntetisk form tillsättas läppstift som konser-veringsmedel. (se parabener-i-päron) P.s. Läs mer om bromerade flamskyddsmedel: Rapport03. BLOGGPOSTA permalänk Flamsäkra [...]
[...] Särskilt som medlen kan finnas kvar och göra mat hormonstörande.? I inlägget Parabener-i-päron försvarade jag Anni Lööfs ambition att gå i bräschen när det gäller miljön. Så hur blir [...]